Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022
Aνίτα Παπαχριστοπούλου
Aνίτα Παπαχριστοπούλου
Περιβαλλοντολόγος, Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων ΕΥΔΑΠ)

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Η Γενική Συνδικαλιστική Ομοσπονδία της Αγγλίας καλεί την κυβέρνηση να πάρει μερίδιο στην Thames Water

anita_640x480

Μετάφραση – απόδοση: Ανίτα Παπαχριστοπούλου


Η GMB, η γενική συνδικαλιστική ομοσπονδία της Αγγλίας καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να πάρει μερίδιο στην Thames Water ύστερα από την ανακοίνωση ότι το Macquarie Group προτίθεται να πουλήσει το μερίδιο που έχει στην εταιρεία.

Το αυστραλιανό επενδυτικό κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υποδομών ετοιμάζεται να εκποιήσει το 26 τοις εκατό της συμμετοχής του στην Thames Water για £ 3 δις. λίρες όπως ανακοινώθηκε χθες.

Η GMB δήλωσε ότι είναι μια ιδανική ευκαιρία για την κυβέρνηση να θέσει μια νέα στρατηγική κατεύθυνση για τον τομέα του νερού.

Ο Eamon OHearn επικεφαλής στη GMB για τo τομέα του νερού, δήλωσε: «Η απόφαση του Macquarie να εκχωρήσει τη συμμετοχή του στην Thames Water είναι η τέλεια ευκαιρία για την κυβέρνηση να θέσει τη στρατηγική και την επιχειρησιακή καθοδήγηση στο τομέα του νερού.

«Η ενεργός συμμετοχή της κυβέρνησης στη μεγαλύτερη εταιρεία ύδρευσης του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι οι μακροπρόθεσμες αποφάσεις λαμβάνονται με γνώμονα το συμφέρον των πελατών και του εργατικού δυναμικού, χωρίς την ανάγκη για την ικανοποίηση αποπληρωμής των ολοένα αυξανόμενων επίπεδων χρέους σε ξένους επενδυτές».

Και συνεχίζει: «Εάν η κυβέρνηση προτίθεται σοβαρά να αντιμετωπίσει τις υπεράκτιες επενδύσεις (offshore) και τις δομές που αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση της φορολόγησης, τότε θα μπορούσε να αρχίσει με την αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας της δομής των εταιρειών στον κλάδο των υδάτων, πολλές από τις οποίες κάνουν τα Panama papers να φαίνονται απλά σε σύγκριση με αυτές».

Το Macquarie φέρεται να έχει προσλάβει την επενδυτική τράπεζα Nomura να βρει αγοραστή για τις μετοχές της Thames. Είναι κατανοητό ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Thames – οι βασικότεροι από αυτούς είναι το συνταξιοδοτικό ταμείο της BT (British Telecom), η Αρχή Επενδύσεων του Abu Dhabi και η China Investment Corporation – θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν επιπλέον μετοχές πριν από τους εξωτερικούς αγοραστές.

Η Thames Water επιβεβαίωσε την είδηση για την επικείμενη πώληση από το Macquarie . «Παραμένουμε προσηλωμένοι στην παροχή πρώτης τάξης υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης σε 15 εκατομμύρια πελάτες μας σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων μας,” πρόσθεσε σε μια δήλωση.

Η Thames Water αγοράστηκε για £ 8 δις. λίρες από τη γερμανική εταιρεία RWE, το 2006, από Kemble Water – μια κοινοπραξία συνταξιοδοτικών και επενδυτικών κεφαλαίων υπό την ηγεσία του Macquarie. Μέρος των αναμενόμενων £ 3δις. εσόδων από την πώληση θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των χρεών της Thames, το υπόλοιπο πρόκειται να δοθεί στο Macquarie και τους συνεργάτες του.

Η Thames επενδύει περίπου £ 1 δις λίρες το χρόνο για την αναβάθμιση των υποδομών και των αγωγών της. Παρέχει περίπου 2.600 εκατομμύρια λίτρα νερό βρύσης σε 9 εκατομμύρια χρήστες στο Λονδίνο και στην κοιλάδα του Τάμεση, καθώς και την αποχέτευση και επεξεργασία για πάνω από 4δις. λίτρα λυμάτων σε 15 εκατομμύρια ανθρώπους.

 

ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ