Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

Κεκλεισμένων των θυρών το «δωράκι» στους εργολάβους

Συντάκτης: Νίκος Φωτόπουλος από Εφημερίδα των Συντακτών

Διαγωνισμός 70 εκατ. ευρώ με… σεκιούριτι για την ΕΥΑΘ. Εντός της εβδομάδας πιθανότατα, στην ασφάλεια κάποιου πολυτελούς ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης και υπό την προστασία ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης για την αποτροπή διαμαρτυριών των εργαζομένων, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για τη διαχείριση του βιολογικού καθαρισμού, τη μεταφορά λυματολάσπης, το σύνολο της επεξεργασίας λυμάτων και τη συντήρηση των έργων της εταιρείας.

Η διοίκηση της ΕΥΑΘ φέρεται να προσανατολίζεται στη λύση αυτή, μετά την αναστολή του διαγωνισμού την περασμένη Πέμπτη υπό τις διαμαρτυρίες του σωματείου εργαζομένων που πραγματοποίησε συγκέντρωση στα γραφεία της οδού Τσιμισκή.

Εκεί επρόκειτο να ληφθεί η απόφαση, με βάση την οποία τα υποέργα της επιχείρησης θα συγκεντρώνονταν στα χέρια μόνο ενός ιδιώτη.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι ο διαγωνισμός έρχεται λίγο πριν από την εκπνοή της σύμβασης, ώστε να μην υπάρχουν εναλλακτικές, καθώς για τον βιολογικό λήγει τον Ιούνιο και για τη μονάδα θερμικής ξήρανσης τον Μάιο.

Ρέουν τα ερωτήματα

«Με τον διαγωνισμό», επιχειρηματολογούν οι εργαζόμενοι, «χάνεται η τεχνογνωσία της ΕΥΑΘ στους εργολάβους και γίνεται εξαρτώμενη για μεγάλο χρονικό διάστημα (6 χρόνια) από εργολάβους».

Σε σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «οι… επιτυχημένες διοικήσεις, αφού κατάφεραν με την αποδυνάμωση της ΕΥΑΘ να την αφήσουν με 220 εργαζόμενους -και δεκάδες ενοικιαζόμενους και συμβασιούχους σε ένα κατασκεύασμα προσλήψεων ημετέρων- σήμερα κραυγάζουν απεγνωσμένα ότι οι εργολάβοι είναι απαραίτητοι, γιατί η εταιρεία δεν μπορεί να δουλέψει χωρίς αυτούς»!

Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του σωματείου της ΕΥΑΘ, Γιώργος Αρχοντόπουλος, «ως εργαζόμενοι δεν μπορούμε να αδιαφορούμε ούτε για τις συνθήκες εργασίας στους εργολάβους ούτε για τους άνεργους συμπολίτες μας».

Ουσιαστικά, όπως επισημαίνουν, έχουν προϋπολογίσει κόστος εργασίας 3.200 ευρώ τον μήνα ανά εργαζόμενο στο υπερ-έργο και θέτουν μια σειρά εύλογων ερωτημάτων:

  • Ποιος εργολάβος θα δώσει αυτά τα χρήματα, όταν η εθνική συλλογική σύμβαση λέει 586 ευρώ μικτά;
  • Γιατί δεν προσλαμβάνει η ΕΥΑΘ προσωπικό, ώστε τα χρήματα αυτά να πάνε στους πολλούς και όχι στους λίγους;
  • Γιατί δεν προχωρούν οι 116 προσλήψεις που εκκρεμούν από τον Γενάρη του 2015;
  • Γιατί για έξι χρόνια; Ποιος θέλει να «δέσει» την εταιρεία με μακροχρόνιες συμβάσεις και γιατί; Υπενθυμίζουμε ότι ο βιολογικός της Μηχανιώνας δόθηκε για πέντε χρόνια και εκκρεμεί ο διαγωνισμός για το διυλιστήριο για πέντε χρόνια επίσης.
  • Γιατί, ενώ ήταν γνωστό σε όλους ότι η σύμβαση για τον βιολογικό τελείωνε τον Σεπτέμβριο του 2014, άργησαν τόσο να προκηρύξουν το έργο, ώστε ο νέος ανάδοχος να προκύψει οριακά λίγο πριν εκπνεύσει η τελευταία παράταση του έργου τον Ιούνιο του 2016;
  • Αληθεύει η αναφορά κορυφαίου υπηρεσιακού παράγοντα για «συμφωνία» με κορυφαίο υπουργό ότι πρέπει να γίνει ο διαγωνισμός, για να προχωρήσει η αλλαγή διοίκησης; Υπάρχουν μυστικές συμφωνίες; Ποιες είναι αυτές; Ποιοι τις κάνουν και στο όνομα ποιου; Ποιοι παίζουν παιχνίδια με τη διαχείριση της ΕΥΑΘ, δυσφημίζοντας τον αγώνα χιλιάδων πολιτών υπέρ της;
  • Η δημόσια εταιρεία ύδρευσης του Αμστερνταμ-Waternet, ανάλογης δυναμικότητας με τη Θεσσαλονίκη και την ΕΥΑΘ, έχει 1.700 εργαζόμενους, ποιος στερεί αυτές τις θέσεις εργασίας από την πόλη μας;

Με ευθείες βολές κατά της διοίκησης της επιχείρησης, οι εργαζόμενοι καταλήγουν: «Οταν οι υπεύθυνοι αδιαφορούν, εμείς δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αμέτοχοι. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του απέναντι στους Θεσσαλονικείς που στήριξαν τον αγώνα για μια δημόσια και κοινωνική ΕΥΑΘ».

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ