Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
Κώστας Λυμπέρης
Κώστας Λυμπέρης
Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ. Μέλος της Γραμματείας του ΣΕΚΕΣ για Δημόσια ΕΥΔΑΠ

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Άμεση εφαρμογή εργάσιμης εβδομάδας 30 ωρών, στην ΕΥΔΑΠ

 

“Ο χρόνος είναι πιο σημαντικός από το χρήμα.
Μπορείς να βρεις παραπάνω λεφτά, αλλά δεν μπορείς να βρεις παραπάνω χρόνο”
Jim Rohn

Στις 9-7-2018, με αφορμή ομιλία του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΣΕΠΕ, στο άρθρο μου «Από το οκτάωρο στο εξάωρο ή στο… δωδεκάωρο;»,  έγραφα:

«Είτε το υπάρχον 8ωρο «ζόμπι» θα γίνει 12ωρο και 14άωρο, είτε θα γίνει 6ωρο στην προοπτική του 5ωρου, επιφέροντας αντίστοιχες αλλαγές στην κοινωνική οργάνωση (προς το κακό ή προς το καλό των εργαζομένων και της κοινωνίας).

Είτε οι μισθωτοί και η κοινωνία θα επιστρέψουν στην εργασιακή κόλαση του 19ου αιώνα είτε θα προετοιμάσουν και θα κατακτήσουν μια εποχή με περισσότερο ελεύθερο χρόνο, περισσότερα δικαιώματα και περισσότερη ευτυχία  για όλους.»

Σήμερα, τρία σχεδόν χρόνια μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει, με το νομοσχέδιο Βρούτση, στη «Θεσμοθέτηση 10ωρου εργασίας και «ποινικοποίηση» απεργίας». Υλοποιεί, και με αφορμή και τον Κορονοϊό, την πολιτική «μισή δουλειά, μισά λεφτά» ή «διπλή δουλειά, ίδια λεφτά».

Το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα και οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που ομνύουν στο όνομα των εργαζομένων, βρίσκονται πολύ μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, αδυνατούν να διαμορφώσουν και να προβάλλουν μια σύγχρονη απελευθερωτική ουτοπίας. Το αίτημα  «μισή δουλειά, όλα τα λεφτά» και η στήριξη της δραστικής μείωσης του εργάσιμου χρόνου είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή για μια ανθρώπινη κοινωνίασ στον 21ο αιώνα.

Το περασμένο καλοκαίρι 83 («φωτισμένοι» ή “φοβισμένοι») εκατομμυριούχοι  με επιστολή τους παρακαλούν να φορολογηθεί ο αποθησαυρισμένος τους πλούτος γιατί θεωρούν πως «οι ευπορότεροι του πλανήτη χρωστούν ένα «τεράστιο χρέος» στους εργαζόμενους σε θέσεις κρίσιμης σημασίας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον φονικό ιό καθημερινά και «αμείβονται σε πολύ μεγάλο βαθμό ανεπαρκώς» και γιατί «Πρέπει να ισορροπήσουμε εκ νέου τον κόσμο μας προτού είναι πολύ αργά. Δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία να γίνει αυτό σωστά»

Παράλληλα η πρωθυπουργός της Φινλανδίας έχει δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας που θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των ωρών εργασίας σε εθνικό επίπεδο χωρίς μείωση των μισθών τα επόμενα τρία χρόνια, σε συνεργασία με συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλες ενώσεις εργαζομένων.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας προτείνει τετραήμερη εργασία για να τονωθεί ο εγχώριος τουρισμός, ενώ είναι πλέον αρκετές οι περιπτώσεις παγκοσμίως όπου το θέμα της δραστικής μείωσης του εβδομαδιαίου εργάσιμου χρόνου (6ωρο ή/κ΄ 4ημερο) έχει τεθεί «επί τάπητος», όπως μπορείτε να δείτε και σε κάποια από τα παρατιθέμενα, πιο κάτω, links.

Στις 11.1.2019, έθεσα μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (συνημμένο στο τέλος του παρόντος), προς το Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Σαχίνη και τον αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Τόσιο την αναγκαιότητα και τη δυνατότητα να εφαρμοστεί η εργάσιμη εβδομάδα των 30 ωρών στην ΕΥΔΑΠ.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ με ομόφωνη απόφασή του στη συνεδρίαση της 1.10.2020 υιοθέτησε, και θα προωθήσει στην ΟΜ.Ε. ΕΥΔΑΠ, ως αίτημα διαπραγμάτευσης για τη νέα ΕΣΣΕ το αίτημα της άμεσης εφαρμογής της εργάσιμης εβδομάδας των 30 ωρών στην ΕΥΔΑΠ.

Οι εργαζόμενοι απέναντι στην επίθεση που δέχεται ο ελεύθερος χρόνος τους πρέπει να απαντήσουν με την επιθετική διεκδίκηση της άμεσης  δραστικής μείωσης του εργάσιμου χρόνου και της αντίστοιχης αύξησης του ελεύθερου χρόνου.

Είναι η ελάχιστη αναγκαία και ικανή συνθήκη για να αλλάξει το μοντέλο ζωής προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η ΕΥΔΑΠ μπορεί να φανεί πρωτοπόρα και να είναι από τις πρώτες εταιρίες στην Ελλάδα που θα εφαρμόσει την 30ωρη εργάσιμη εβδομάδα. Μπορούμε να συμβάλλουμε βοηθώντας τους εαυτούς μας, την άνεργη νεολαία και όλο το εργατικό κίνημα.

Να θέσουμε ως άμεση έμπρακτη αντίθεση στην προωθούμενη, από την κυβέρνηση,  αντιδραστική μεταρρύθμιση στα εργασιακά, την εφαρμογή της εργάσιμης εβδομάδας των 30 ωρών, χωρίς μείωση αποδοχών, μέσω της διαπραγμάτευσης για τη νέα ΕΣΣΕ.

Είναι η μόνη λύση για την επανεκκίνηση της οικονομίας, για την αύξηση της παραγωγικότητας, για την προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες αλλά και δυνατότητες, καθώς και για τη δημιουργία ενός οράματος οργάνωσης της κοινωνίας χωρίς να πεταχτούν μαζικά στο περιθώριο της ανεργίας, της φτώχιας και του αποκλεισμού  κοινωνικές ομάδες.

Παραπομπές:

Προς:
Γραφείο Διευθύνοντος Συμβούλου Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.

Διευθύνοντα Σύμβουλε, κ. Σαχίνη, Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλε κ. Τόσιο,

Kαλημέρα σας,

Θα παρακαλούσα να αφιερώσετε λίγο από το χρόνο σας ώστε να διαβάσετε ένα τελευταίο άρθρο που συγκεντρώνει αρκετές από τις τελευταίες εξελίξεις (αν και όχι όλες) γύρω από το θέμα της δραστικής μείωσης του εργάσιμου χρόνου.

Προκειμένου να κεντρίσω το ενδιαφέρον σας, κλείνω αυτή μου την επικοινωνία μαζί σας, παραθέτοντας απόσπασμα από τον επίλογο του άρθρου, με τον εξαιρετικό τρόπο που έθεσε το θέμα γράφοντας στο Harvard Business Review ο CEO της εταιρίας Collective Cambus Στιβ Γκλαβέσκι:

“Οι οργανισμοί δαπανούν πολύ μεγάλα ποσά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους αλλά θα μπορούσαν να αποκομίσουν ένα άμεσο και πιο ανταποδοτικό πλεονέκτημα αλλάζοντας απλά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν σε σχέση με αυτό που είχαν συνηθίσει. Για μερικά πράγματα αξίζει πραγματικά να αγωνιστούμε. Αξίζει τον κόπο να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι θα κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους και παράλληλα θα ζουν καλύτερα.

Με την καθιέρωση μίας πιο σύντομης εργάσιμης ημέρας θέτετε τις βάσεις όχι μόνο για βελτιωμένη παραγωγικότητα και καλύτερα αποτελέσματα αλλά για λιγότερο αγχωμένους και με πιο ισχυρό κίνητρο εργαζόμενους. Σε τελική ανάλυση εξασφαλίζετε περισσότερο χρόνο για όλα αυτά τα πράγματα που υπάρχουν εκτός του γραφείου, αλλιώς γνωστά ως ζωή”.

Στο Υ.Γ. θα βρείτε παρατιθέμενα links με σχετική αρθρογραφία δική μου και του ΣΕΚΕΣ. Είμαι στη διάθεσή σας να συζητήσουμε κάποιες σκέψεις μου για την εφαρμογή (δυνατότητα, τρόπο, σχεδιασμό κλπ) μιας τέτοιας επιλογής (δυνατότητας-αναγκαιότητας) στην ΕΥΔΑΠ.

Με εκτίμηση,
Κώστας Λυμπέρης
Υπηρεσία Λειτουργίας

Διεύθυνση Δικτύου ΄Υδρευσης

ΥΓ:

ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ