Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Καζαμίας 2017. Μάθετε πρώτοι τι πρόκειται να συμβεί τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε

Την τελευταία στιγμή καταφέραμε να πείσουμε το διεθνούς φήμης μέντιουμ Νόου Νάθινκ, να προβλέψει τα κυριότερα γεγονότα που θα συμβούν το 2017, σχετικά με την ΕΥΔΑΠ.

Ιανουάριος

Στην καθιερωμένη τελετή του Αγιασμού των Υδάτων στο φράγμα του Μαραθώνα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Μπενίσης ανακοινώνει νέα μέτρα ενίσχυσης του κοινωνικού προφίλ της εταιρείας. Καταργείται από το κοινωνικό τιμολόγιο η ισχύουσα ελάχιστη ποσότητα παροχής δωρεάν κυβικών. «Αποδείχτηκε ανεπαρκής και κοροϊδία για τους κοινωνικά και οικονομικά ασθενείς», παραδέχτηκε ο κ. Μπενίσης. Γι’ αυτό από 1.2.2017 καθιερώνεται η απεριόριστη δωρεάν παροχή νερού προς όλους, από κρουνό που θα τοποθετηθεί στο Φράγμα του Μαραθώνα.

Φεβρουάριος

Για πρώτη φορά αποφασίζεται κοινή συνεστίαση για την κοπή της πίτας σωματείων και παρατάξεων. Σε ανακοίνωση τους η Ομοσπονδία, τα 11 Σωματεία και οι παρατάξεις (πλην ΠΑΜΕ) καλούν τους εργαζόμενους να διασκεδάσουν όλοι μαζί, σε κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα χωρητικότητας 2.000 ατόμων στο ΣΕΦ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 15 χαιρετισμούς, 15 κοπές πίτας και 15 λαχειοφόρους αγορές. Το μενού εκτός από τα κλασσικά ορντέβρ, έχει ως κύριο πιάτο μπριζολάκια από του Τέλη και  για ποτό μόνο μπύρα Φίσερ, ως αναγνώριση της συμβολής του ΣΕΚΕΣ στην κοινή προσπάθεια. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα φέρει σφραγίδα ΔΑΚΕ. Βανδή, Πάολα, Καράς, Μακρόπουλος, αλλά όχι Σφακιανάκης γιατί λείπει σε περιοδεία για την οικονομική ενίσχυση της «Χρυσής Αυγής». Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ να απέχουν από την «συνεστίαση της ταξικής συνεργασίας». Την ίδια μέρα και ώρα διοργανώνει λαϊκή συνεστίαση με τους … Goin’ Through. 

Μάρτιος

Το Πρωτοδικείο Αθηνών με μια ιστορική του απόφαση, κηρύσσει άκυρη τη διανομή του έκτακτου μερίσματος στους μετόχους της ΕΥΔΑΠ και, παράλληλα, διατάσσει την επανεξέταση όλων των αποφάσεων Γενικών Συνελεύσεων για τη διανομή μερίσματος από το 2010 και μετά. Σε δήλωσή του ο υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης αναφέρει ότι δικαιώνεται η γραπτή τοποθέτησή του στη Γενική Συνέλευση και παρακαλεί όποιος την βρει, να του την στείλει, γιατί την θέλει για το προσωπικό του αρχείο. Την επομένη ο υπουργός Δικαιοσύνης με επιστολή του προς το Εurogoup, καθησυχάζει τους θεσμούς, ότι οι υποχρεώσεις της χώρας θα τηρηθούν στο ελάχιστο και ανακοινώνει νομοθετική ρύθμιση ώστε το 100% των κερδών των εισηγμένων ΔΕΚΟ να διανέμονται απευθείας στους μετόχους, χωρίς να απαιτείται η σύγκληση Γενικής Συνέλευσης.

Απρίλιος

Με την ένταξη της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο, ανακοινώνεται και η σύνθεση του νέου Δ.Σ. της εταιρείας.  Προς μεγάλη έκπληξη της ελληνικής κυβέρνησης, οι εκπρόσωποι των δανειστών στο εποπτικό και το διοικητικό συμβούλιο του Υπερταμείου, διατηρούν στη θέση τους Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και Ιωάννη Μπενίση. Ο επικεφαλής του Υπερταμείου Γάλλος Ζακ Λε Παπ,  απαντώντας στις ενστάσεις δημοσιογράφων για το «αριστερό» παρελθόν των επιλεχθέντων απάντησε: «Έδωσαν εξετάσεις και πέρασαν με άριστα. The right men, in the right places”. Αντίθετα στην ΕΥΑΘ αντικαθίσταται ο Γιάννης Κρεστενίτης, διότι κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν έπεισε ότι έχει «ξεπεράσει» το κινηματικό του παρελθόν.

Μάιος

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι τιμούν τη Εργατική Πρωτομαγιά, διαδηλώνοντας ενάντια στη ψήφιση από την  Βουλή του 4ου μνημονίου.  Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους στη διαδήλωση για να μην περάσουν τα σχέδια του ΣΕΒ και των νεοφιλελεύθερων κύκλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων δηλώνουν ότι θα δώσουν θετική ψήφο, αποκλειστικά και μόνο για να μην πέσει η χώρα στα βράχια από την αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμένου. Η ΛΑΕ ανακοινώνει την κυκλοφορία της «νέας δραχμής» με την οποία θα πραγματοποιούν οι οπαδοί της, τις μεταξύ τους συναλλαγές. Το ΠΑΜΕ διοργανώνει μεγάλη διαδήλωση στη διαδρομή Ομόνοια -Πειραιώς – Ιερά Οδός με σκοπό να αναδείξει την αντίθετη πορεία που πρέπει να ακολουθήσει το εργατικό ταξικό κίνημα. Το ΣΕΚΕΣ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην πορεία δέκα μέτρα πίσω από την Ομοσπονδία και δέκα μέτρα μπροστά από την Ανταρσύα, ώστε να φανεί ο διακριτός του ρόλος απέναντι στις δυνάμεις του συμβιβασμού και του αριστερίστικου βολονταρισμού.

Ιούνιος

Απεργία διαρκείας κηρύσσει η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ όταν ανακοινώνεται η κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Υποδομών για αναστολή επ΄ αόριστον της εκλογής εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ, αφού το τροποποιημένο καταστατικό της ΕΥΔΑΠ που έχει εισηγηθεί το Υπερταμείο δεν προβλέπει εκπροσώπηση των εργαζομένων. Σε ανακοίνωση του ο ΣΕΒ συγχαίρει την κυβέρνηση επειδή “ξήλωσε το τελευταίο σοβιετικό κατάλοιπο στην Ελλάδα”.  Η απεργία αναστέλλεται όταν με νέα υπουργική απόφαση δίνεται προσωρινή λύση στο θέμα. Αντί εκλογής δύο εκπρόσωπων των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΥΔΑΠ, διορίζονται τέσσερεις, ένας από κάθε παράταξη, οι οποίοι θα συμμετέχουν εκ περιτροπής. Στις συνεδριάσεις που θα διεξάγονται Δευτέρα και Τετάρτη θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ, ενώ όταν οι συνεδριάσεις διεξάγονται Σάββατο και Κυριακή θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των ΣΕΚΕΣ και ΠΑΜΕ.

Ιούλιος

Με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού το προσωπικό της ΕΥΔΑΠ υποχρεούται να κάνει χρήση του συνόλου της κανονικής του άδειας αποκλειστικά και μόνο τον Αύγουστο. Εξαιρέσεις για αυστηρά και μόνο υπηρεσιακούς λόγους θα εξετάζονται από ειδική επιτροπή Διευθυντών και συνδικαλιστών, οι οποίοι κατά το παρελθόν είχαν πληρωθεί τις κανονικές τους άδειες και γνωρίζουν καλά τα… «παραθυράκια» των σχετικών νομοθετικών διατάξεων ώστε να μην επιτραπεί παραβίαση της απόφασης.

Αύγουστος

Εκτός του ότι σύμφωνα με τον Ουμπέρτο Έκο: «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις» ακόμα και τα μέντιουμ δικαιούνται καλοκαιρινή άδεια.

Σεπτέμβριος

Διεξάγεται με καθυστέρηση το τακτικό εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ. Για πρώτη φορά διοικητικός και οικονομικός απολογισμός ψηφίζονται ομόφωνα. Οι εργασίες του Συνεδρίου παρατείνονται και για τρίτη ημέρα προκειμένου να συζητηθούν διεξοδικά τα 131 ψηφίσματα που έχει καταθέσει το ΣΕΚΕΣ. Έκπληξη και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την εκλογή νέου ΔΣ. ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και ΣΕΚΕΣ ισοψηφούν στην πρώτη θέση. Το νέο Δ.Σ. συνέρχεται σε σώμα και εκλέγονται πρόεδρος ο Γιώργος Σινιώρης (ψηφίζεται μόνο από τη ΔΑΚΕ), αντιπρόεδρος ο Βαγγέλης Δημούδης (ψηφίζεται μόνο από την ΠΑΣΚΕ), γενικός γραμματέας ο Αλέκος Μερσινιάς (ψηφίζεται μόνο από το ΣΕΚΕΣ) και ταμίας ο Μανώλης Χαρατσής (ΠΑΜΕ, εκλέγεται ομόφωνα, πλην του ΠΑΜΕ, το οποίο απείχε από την ψηφοφορία).

Οκτώβριος

Δραματικές εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – δανειστών. Ακολουθώντας το παράδειγμα των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, εργαζόμενοι από όλες τις ΔΕΚΟ, προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και μπλοκάρουν τη διάθεση του συνόλου των αποθεματικών των ΔΕΚΟ για την αποπληρωμή του χρέους, όπως προβλέπει το 4ο μνημόνιο. Οι δανειστές δεν ολοκληρώνουν την 8η αξιολόγηση και δεν απελευθερώνουν τα προβλεπόμενα κονδύλια, με συνέπεια οι τράπεζες να επιβάλουν αυστηρούς περιορισμούς στις συναλλαγές. Ο πρωθυπουργός με μεταμεσονύκτιο διάγγελμα του προς τον ελληνικό λαό, προκειμένου η χώρα να βγει από το αδιέξοδο, προκηρύσσει δημοψήφισμα για την τύχη των αποθεματικών των ΔΕΚΟ.  Στο δημοψήφισμα που διεξάγεται το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017, το 61,31% του ελληνικού λαού αποφαίνεται «ΟΧΙ, μολών λαβέ», ενώ το 38,69% ψηφίζει «Ελιά, ελιά. Ναι στην Ευρώπη, όλα τα αποθεματικά».

Νοέμβριος

Την πρόθεσή του να τροποποιήσει το Οργανόγραμμα της ΕΥΔΑΠ ανακοινώνει ο διευθύνων σύμβουλος κ. Μπενίσης. Η επιτροπή διαβούλευσης που έχει συστήσει και η οποία αποτελείται από τις τέσσερις γραμματείς του γραφείου του, αναρτά στο portal τις προτάσεις του, οι οποίες προβλέπουν τη δημιουργία 32 Γενικών Διευθύνσεων, 64  θέσεων Βοηθών Γενικών, 250 διευθύνσεων και 500 θέσεων αναπληρωτών διευθυντών. Στα πλαίσια του συμμαζέματος του Οργανογράμματος καταργούνται οι θέσεις των προϊσταμένων και των απλών υπαλλήλων και καθιερώνεται, για όσους δεν κατέχουν κάποια υπεύθυνη θέση στο οργανόγραμμα, η θέση του αναπληρωτή προϊστάμενου. Στις κενές θέσεις των απλών υπαλλήλων που καταργούνται, προσλαμβάνονται ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, οπότε και  εκλείπει οριστικά  η ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. 

Δεκέμβριος

Σε πρωτοσέλιδό άρθρο της η εφημερίδα “ΠΡΩΤΑ ΘΕΜΟΣ” αποκαλύπτει μεγάλο σκάνδαλο στο Υπερταμείο. Η διοίκηση του Υπερταμείου φέρεται να έχει χαρίσει σε 30 δημοσιογράφους του ρεπορτάζ της ΕΥΔΑΠ από ένα imac, ένα ipad και ένα iphone. Σε ανακοίνωση του το Υπερταμείο καταγγέλλει την εφημερίδα για κιτρινισμό και παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης, αφού δεν επρόκειτο για δώρα σε δημοσιογράφους του ρεπορτάζ της ΕΥΔΑΠ, αλλά για χριστουγεννιάτικα δώρα στα μέλη του Δ.Σ. του Υπερταμείου σύμφωνα με τα έθιμα του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ