Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΚΟΒ ΕΥΔΑΠ ΚΚΕ: “Nα σταματήσει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ κάθε προσπάθεια για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ”

ΚΟΒ ΕΥΔΑΠ του ΚΚΕ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΟΥΝΙΟΣ 2020

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ προκηρύσσουν διεθνή διαγωνισμό, όπου μέσω ΣΔΙΤ προωθείται η παραχώρηση της διαχείρισης, λειτουργίας και συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας.

Πρόκειται για επικίνδυνα για το λαό και τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ σχέδια περαιτέρω ιδιωτικοποίησης και παράδοσης του νερού στους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα είναι οι μοναδικοί ωφελημένοι εξασφαλίζοντας ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν πως μια τέτοια εξέλιξη, εκτός από το ότι βγάζει στο σφυρί ζωτικές υποδομές της υδροδότησης του λεκανοπεδίου, προμηνύει και την αύξηση της τιμής του νερού, καθώς και πιο ορμητικά να περάσουν αντεργατικές ανατροπές στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, αλλά και σε αυτών που απασχολούνται στο Ε.Υ.Σ.

Σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, υπάρχουν «πολλά ράμματα για τη γούνα» όλων αυτών που σήμερα δήθεν νοιάζονται να μην ιδιωτικοποιηθεί περαιτέρω. Ας θυμηθούν οι εργαζόμενοι πως η πρώτη ιδιωτικοποίηση έγινε το 1999 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, και συνεχίστηκε αδιάλειπτα από όλες τις επόμενες κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ ή κυβερνήσεις συνεργασίας).

Κομβικής σημασίας αρνητική εξέλιξη, ήταν η ένταξη της ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ το 2012 από την κυβέρνηση της Ν.Δ. με σκοπό την πλήρη ιδιωτικοποίησή της, αλλά και η ένταξή της στο Υπερταμείο το 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αποτέλεσαν αφετηρία πολλαπλασιασμού τόσο των εργολαβιών όσο και των προσλήψεων εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Ειδικά για τους σημερινούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, υπάρχει πολλή υποκρισία. Ήταν το 2016 που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έφερνε για ψήφιση στη Βουλή το νόμο για τις ΣΔΙΤ και που ψηφίστηκε και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Αποτελεί πρόκληση να μιλάνε για “νερό κοινωνικό αγαθό”, ενώ οι ευρωβουλευτές τους, είτε ψήφισαν, είτε δεν καταψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο την ευρωπαϊκή Οδηγία που προβλέπει ότι ως “φορέας ύδρευσης” νοείται κάθε επιχείρηση, άρα και ιδιωτική. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παρέδωσαν τη σκυτάλη στο ΣΥΡΙΖΑ που συνέχισε το καθεστώς παραχώρησης στους ιδιώτες του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας και της Μεταμόρφωσης, παραδίδοντας στη συνέχεια και τη συντήρηση του δικτύου της αποχέτευσης.

Ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ που τάχα διαφωνεί τώρα, όταν το ελληνικό δημόσιο απαίτησε από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ αναδρομική καταβολή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ό,τι δηλ. ακριβώς κάνει και η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα!

Να ποιοι έστρωσαν λοιπόν το έδαφος για την εμπορευματοποίηση του νερού και τώρα βγαίνουν δήθεν στα κεραμίδια για όσα οι ίδιοι έφεραν και ψήφισαν. Είναι ώρα συμπερασμάτων για κάθε εργαζόμενο.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Όλες οι άλλες δυνάμεις προσπαθούν να πείσουν πως παλεύουν να είναι το νερό κοινωνικό αγαθό. Η μέχρι τώρα στάση τους, ανάλογα με τη θέση τους στο πολιτικό σύστημα (αν είναι κυβέρνηση, αντιπολίτευση κλπ.) αποδεικνύει ότι συμφωνούν με την κεντρική κατεύθυνση, δηλ. το νερό να είναι εμπόρευμα και πηγή κέρδους. Η όποια διαφωνία τους έχει να κάνει με τα ποσοστά συμμετοχής των ιδιωτών, που και αυτά είναι ασαφή και τα αλλάζουν κάθε φορά για να κρύβουν την ουσία. Η πείρα άλλωστε έδειξε πως με αυτόν τον τρόπο, δηλ. σταδιακά, «περνάει» πολύ πιο εύκολα η ιδιωτικοποίηση τέτοιων εταιρειών.

Το ΚΚΕ αναδεικνύει πως το νερό αποτελεί και σήμερα εμπόρευμα και μάλιστα πανάκριβο. Γι’ αυτό και χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά αδυνατούν να το πληρώσουν, γι’ αυτό και υπάρχουν χιλιάδες εντολές διακοπής νερού ή και αφαίρεσης μετρητή. Όσο θα προχωρά η ιδιωτικοποίηση, αυτά τα φαινόμενα θα πληθαίνουν.

Απέναντι στις αντιλαϊκές εξελίξεις το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα σε ξεσηκωμό και αγωνιστική οργάνωση της πάλης. Να απαιτήσουν μαζί μας:

  • να σταματήσει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ κάθε προσπάθεια για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.
  • Να σταματήσει κάθε σκέψη για αύξηση της τιμής του νερού.
  • Να σταματήσει τις διακοπές νερού στα λαϊκά νοικοκυριά.
  • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με βάση τις ανάγκες του λαού του λεκανοπεδίου και με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Σήμερα, η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει την απαλλαγή του από τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους. Για να γίνει αυτό απαιτείται ρήξη χτυπώντας τον πυρήνα της πολιτικής της ΕΕ, της  άρχουσας τάξης και των πολιτικών τους εκφραστών. 

Απαιτείται γραμμή σύγκρουσης με την καπιταλιστική ιδιοκτησία στον κλάδο του νερού και συνολικά στην οικονομία, προϋποθέτει την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. 

Απαιτεί εργατική εξουσία και κοινωνικοποιημένη οικονομία όπου η γη, οι υδάτινοι πόροι, τα δάση, οι μονάδες επεξεργασίας νερού, τα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, η υποδομή αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και όχι εμπόρευμα. Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, την επαρκή και φτηνή υδροδότηση, την κατοχύρωση και αύξηση των θέσεων πλήρους και σταθερής εργασίας, παράλληλα με την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου και την προστασία του περιβάλλοντος. 

 ΚΟΒ ΕΥΔΑΠ της ΤΟΒ του ΚΚΕ

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ