Μανώλης Μ. Αγγελάκης
Εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο Δ.Σ. ΕΥΔΑΠ
Ενημέρωση για τη Σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο
Στο ΔΣ της Τετάρτης 01/12/2021, ήρθε προς ψήφιση η Σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο, την οποία καταψήφισα. Μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις, διαπραγματεύσεις και υποσχέσεις από τη Διοίκηση, το φλέγον ζήτημα της Σύμβασης δεν έφτασε σε θετικό αποτέλεσμα για την ΕΥΔΑΠ. Μάλιστα ως κερασάκι στην τούρτα ήρθε και η επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου ο οποίος υπερηφανεύεται για την αποτυχία του και προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, φυσικά δίνοντας και τα εύσημα στους συμβούλους που χρυσοπληρώνει.
Ο κ. Σαχίνης πανηγυρίζει για το συμβιβασμό που έκανε με το ελληνικό Δημόσιο, αφού ύστερα από 2,5 έτη «υποτιθέμενης» διαπραγμάτευσης απλά απεδέχθη τα αιτήματα του ελληνικού Δημοσίου με μια συμφωνία που θέτει πλέον σε επισφάλεια το μέλλον της ΕΥΔΑΠ. Με το προνόμιο να είναι Διευθύνων μιας εταιρείας με μεγάλα διαθέσιμα κεφάλαια αγνόησε κάθε επίσημη σχετική θέση του ΔΣ και όλων των προηγούμενων Διοικήσεων της εταιρείας, από το 2013 και μετά, όπως έχει καταγραφεί στην επίσημη σχετική αλληλογραφία, στα πρακτικά των συνεδριάσεων και στις αποφάσεις του ΔΣ.
Αγνόησε προκλητικά τις βέλτιστες προσεγγίσεις των συμβούλων που ο ίδιος επέλεξε, και όλες τις προσεγγίσεις που απέρριπταν κατά κυριολεξία την μελέτη του ΕΜΠ και που είχαν αναλυθεί στις συνεδριάσεις του ΔΣ από τις προηγούμενες Διοικήσεις.
Όσον αφορά τα πάγια του ΕΥΣ, αποδέχθηκε ότι οι υπολογισμοί αφορούν στο κόστος επαναγοράς τους και όχι στο κόστος αντικατάστασης, αποδέχθηκε χρόνους ζωής των παγίων που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις προτάσεις των συμβούλων που ήδη υπάρχουν στην διαπραγματευτική φαρέτρα της ΕΥΔΑΠ πριν την υποχώρησή του στο συμβιβασμό.
Πιο αναλυτικά καταψήφισα:
- Διότι οι οικονομικοί όροι της σύμβασης είναι επαχθείς για την ΕΥΔΑΠ και σαφώς μη συμφέροντες και θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον και τη βιωσιμότητα της Εταιρείας.
- Οι οικονομικές απαιτήσεις των παρελθόντων ετών που ζητούνται μέσω της ΚΥΑ 2021 από την ΕΥΔΑΠ ύψους καθαρής οφειλής 157 εκατ. ευρώ, είναι παράλογες και ατεκμηρίωτες, δεδομένου ότι μέχρι τη λήξη της προηγούμενης Σύμβασης, ήταν προφανές ότι η προμήθεια αδιύλιστου νερού συμψηφιζόταν με τη λειτουργία και συντήρηση του ΕΥΣ και ως εκ τούτου δεν συμφωνώ με κανένα αναδρομικό ποσό ή χρέος, κάτι που αποτελεί πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση δίκη μου αλλά και όλων των προηγούμενων Διοικήσεων.
- Η παρούσα τιμή για το αδιύλιστο νερό θεωρώ ότι είναι υψηλή και δεν έχει υπολογιστεί πάνω σε σωστές βάσεις και δεδομένα, αλλά αυθαίρετα βάσει μιας αμφίβολης μελέτης του ΕΜΠ, η οποία δε θα έπρεπε να γίνει δεκτή σε καμία περίπτωση.
- Υποτιμάται το έργο, η υψηλή κατάρτιση και ο ρόλος όλων των συναδέλφων που διαχρονικά εργάζονται και είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία και συντήρηση του ΕΥΣ και σαφώς έχουν αποδείξει τόσα χρόνια την αδιαμφισβήτητη αξία και ικανότητά τους να φέρουν εις πέρας με επιτυχία το έργο τους, ακόμα και υπό πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Ο κ. Σαχίνης αγνόησε προκλητικά και το γεγονός ότι το 50% των επενδύσεων στο ΕΥΣ έχουν γίνει με κοινοτικές επιχορηγήσεις και με δαπάνες τρίτων. Δυστυχώς η συμφωνία δεν έχει καμία δέσμευση για απαιτούμενες επενδύσεις στο ΕΥΣ, όπως θα έπρεπε ώστε με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να υπάρχουν δεσμεύσεις για την απαιτούμενη αξιοπιστία του Δημοσίου, ως παρόχου ακατέργαστου για την ασφαλή, επαρκή και αδιάλειπτη υδροδότηση του 50% του ελληνικού πληθυσμού.
- Βάσει του άρθρου 12.1 της Σύμβασης, είναι ασαφές το μέλλον του ΕΥΣ, αφού μετά από τα 3 χρόνια στα οποία και θα παραμείνει στην ΕΥΔΑΠ με δυνατότητα παράτασης, μετά κανείς δεν γνωρίζει σε ποια χέρια θα πέσει, με ποιους όρους και φυσικά αφήνει ξεκρέμαστους 200 συναδέλφους μας, για τους οποίους η Διοίκηση δεν έχει δώσει καμία διασφάλιση.
- Έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του ΣτΕ που ορίζουν σαφώς τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού.
Το αμέσως επόμενο διάστημα θα πρέπει να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση ώστε αυτό το εγχείρημα να μην προχωρήσει και να μην κινδυνεύσει η Εταιρεία και οι εργαζόμενοι. Είναι επιτακτικό να γίνουν άμεσα και οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για να μην προχωρήσει το ΣΔΙΤ που έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις αποφασεις του ΣτΕ.
Όσον αφορά τις ανακοινωσεις της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, είναι τουλάχιστον υποκριτικό έως και αστείο, να βγάζουν ανακοινωσεις οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για το συγκεκριμένο θέμα οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στο ΔΣ, ψήφισαν με χαρά τη Σύμβαση και μάλιστα επικρότησαν τους χειρισμούς της Διοίκησης και μίλησαν για θετική συμφωνία!
Τους θυμίζω ότι όφειλαν και ήταν υποχρεωμένοι να κλείσουν τη Σύμβαση από τον Οκτώβριο του 2017, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Διοικήσεις του, είναι αυτοί που άφησαν τη σύμβαση στον αέρα και ο τότε Υπουργός Υποδομών, ήταν πρώτος αυτός που μέσω της Παγίων απαίτησε να πληρωθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ με κίνδυνο να χρεοκοπήσει την εταιρεία, αφού φυσικά την είχε δώσει πρώτα στο Υπερταμείο για 99 χρόνια.
Είναι αυτοί που ψήφισαν τις ζημιογόνες οικονομικές καταστάσεις του 2020, που χάριζαν με τις προβλέψεις τους 157 εκ. ευρώ από τα ταμεία της εταιρείας και που έδωσαν δώρο στους μετόχους 50 εκ. ευρώ, προκαλώντας την πλήρη αφαίμαξη των ταμειακών διαθεσίμων.
Είναι καιρός όλοι να σοβαρευτούν και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί το θέμα με σοβαρότητα και ωριμότητα. Οι στιγμές δεν προσφέρονται για αντιπαράθεση και πολιτικές σκοπιμότητες.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ως εκπρόσωπός σας στο ΔΣ σας διαβεβαιώνω ότι έπραξα τα δέοντα ώστε να διασφαλίσουμε την εταιρεία. Θα συνεχίσω με την ίδια ένταση, υπεύθυνα και με σεβασμό, να αγωνίζομαι για τα συμφέροντα της ΕΥΔΑΠ, αλλά και όλων σας, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο και την προσφορά μας προς την κοινωνία, αλλά και να διασφαλιστούν η βιωσιμότητα, όλα ανεξαιρέτως τα αντικείμενα εργασίας αλλά και οι θέσεις εργασίας των συναδέλφων.