Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Μάικλ Μουρ: “Συλλάβετε τον κυβερνήτη του Μίσιγκαν, Ρικ Σνάιντερ”

Τον θεωρεί υπεύθυνο” για τη δηλητηρίαση όλων των παιδιών της γενέτειράς του πόλης Φλίντ (100.000 κατοίκων), στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ
Αφορμή για την έκκληση του Μ.Μουρ, την οποία καλεί να συνυπογράψουν οι κάτοικοι της περιοχής, στάθηκε η απόφαση του κυβερνήτη του Μίσιγκαν,ένα χρόνο πριν, να προσλάβει ειδικό σύμβουλο με την εντολή να περικόψει δαπάνες από τον προϋπολογισμό της πολιτείας.
Μετά  από εισήγηση του ειδικού συμβούλου και φυσικά τη σύμφωνη γνώμη του κυβερνήτη, αποφασίστηκε η διακοπή της παροχής πόσιμου νερού από τη λίμνη  Hurron που εδώ και δεκάδες χρόνια τροφοδοτεί με φρέσκο και καθαρό πόσιμο νερό τους κατοίκους του Φλιντ και η σύνδεση του δικτύου με  τον ποταμό Φλιντ.
Όπως σημειώνει ο Μ.Μουρ πρόκειται για ένα σώμα “νερού” μέσα στο οποίο διοχετεύονται χημικά απόβλητα, από μια 12άδα εργοστάσια των General Motors και Dupond, τα τελευταία 100 χρόνια.
Πέραν των τοξικών αποβλήτων, το νερό του ποταμού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, το οποίο διάβρωσε τους σωλήνες του δικτύου και προκάλεσε την έκκληση μολύβδου που πέρασε στο πόσιμο νερό.
Ο κυβερνήτης Σνάιντερ και οι σύμβουλοί του ήξεραν ότι η κατάσταση θα μπορούσε να διορθωθεί με κόστος μόλις 100$ την ημέρα. Ωστόσο δεν έκαναν τίποτα  με αποτέλεσμα να δηλητηριατούν χιλιάδες παιδιά και ηλικιωμένοι. Και όπως δήλωσε η παιδίατρος Dr. Mona Hanna-Attisha: ” Από τότε που άλλαξε η πηγή του πόσιμου νερού, το επίπεδο του μολύβδου στα παιδιά που παρακολουθώ, αυξήθηκε δύο και τρεις φορές…Σε 5 χρόνια τα παιδιά αυτά θα παρουσιάσουν μαθησιακά προβλήματα και σε 10 χρόνια προβλήματα συμπεριφοράς”
Τα σχολεία έκλεισαν τις δημόσιες βρύσες όταν διαπιστώθηκε το πρόβλημα μετά από έρευνες που έκανε τοπικό νοσοκομείο. Ο Δήμος της πόλης  μοίρασε 6000 κατάλληλα φίλτρα νερού στους κατοίκους ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και μια σειρά   μη κερδοσκοπικών οργανισμών.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και ανάγκασε τις αρχές της πόλης, δημοτικές και κρατικές να ζητήσουν οικονομική ενίσχυση για τα σχολεία ώστε να αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες δυσκολίες μάθησης των παιδιών, όπως και για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
Ο Δήμος του Φλιντ αποφάσισε να αποκόψει 2 εκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό του για να βοηθήσει στην επανασύνδεση του δικτύου με την λίμνη Hutter που θα στοιχίσει συνολικά 12 εκατομμύρια δολάρια. Από τα υπόλοιπα 10 , τα 6 δίνονται από το κράτος και τα 4 από το Charles Stewart Mott Foundation .
 
Ο κυβερνήτης του Μίσιγκαν, Ρικ Σνάιντερ, είναι ρεμπουμπλικάνος και σε θέματα φορολογίας έχει ως τώρα ευνοήσει τους πλούσιους, ενώ η  πολιτεία υπο τη δική του διακυβέρνηση είναι ήδη χρεωμένη με 454.4 εκατομμύρια δολλάρια.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ