Η ΕΥΑΘ, σταθερό σημείο αναφοράς κατά τις κινητοποιήσεις για την προστασία των κοινωνικών αγαθών, μία από τις «σημαίες» που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ψηλά από την αρχή μέχρι την άνοδο στην εξουσία, παραμένει με την ίδια διοίκηση εδώ και έναν χρόνο επί νέας διακυβέρνησης! Είναι η εταιρεία που συγκέντρωσε 220.000 Θεσσαλονικείς σε ένα πρωτόγνωρο δημοψήφισμα από τη βάση, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε με όλες του τις δυνάμεις (αλήθεια, ούτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπογραφεί το περίφημο Προεδρικό Διάταγμα για τα τοπικά Δημοψηφίσματα;).

Είναι η εταιρεία που για χάρη της ο τότε πρόεδρος της αντιπολίτευσης και σημερινός πρωθυπουργός «ανέβαινε» στη Θεσσαλονίκη είτε για ομιλίες, είτε για συναντήσεις με διεθνείς προσωπικότητες – προσκεκλημένους των εκδηλώσεων του “SOSτε το ΝΕΡΟ” ή και για ζωντανή συζήτηση στο ραδιόφωνο του “Κόκκινου” με μέλη του κινήματος.

Υπήρξε μάλιστα τέτοιος ο αντίκτυπος της κινητοποίησης για τη μη πώληση της ΕΥΑΘ, ώστε μας άνοιξε τις πύλες στο κίνημα που ενεργοποιείται πέρα από τα σύνορα της χώρας, εμπνέοντας επικεφαλής σωματείων με εκατομμύρια μέλη στη Ν. Υόρκη, στο Βανκούβερ και φυσικά ανά την Ευρώπη (το σημαντικότερο ευρωπαϊκό κινηματικό γεγονός στο νερό είναι το δημοψήφισμα της Θεσσαλονίκης μετά το ιταλικό).

Το κίνημα του νερού, ωστόσο, δεν παρέδωσε τα όπλα: τα μέλη του είναι σε διαρκή επιφυλακή και επικοινωνία και τον περασμένο Μάιο έφεραν τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο του διεθνούς κινήματος νερού με τη διοργάνωση διημερίδας για την επέτειο του δημοψηφίσματος.

Με πιέσεις του σωματείου και του κινήματος πετύχαμε η ΕΥΑΘ να δώσει για πρώτη φορά δωρεάν νερό σε περισσότερες από 4.000 οικογένειες που έχουν ανάγκη (σε ποσότητα μέσα στα όρια που έχει θέσει ο ΠΟΥ) και πρόσφατα πετύχαμε να σταλούν 5.000 αδιάβροχα στους πρόσφυγες στη Λέσβο.

Σε επίπεδο θεσμικό, το κίνημα στις 23 Φεβρουαρίου «στέλνει» στο ΣτΕ ΤΑΙΠΕΔ και κυβέρνηση ζητώντας η ΕΥΑΘ να μην υπάγεται πλέον στο Ταμείο, ενώ ήδη επεξεργαζόμαστε πρόταση -μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού- ώστε στη Συνταγματική Αναθεώρηση να συμπεριληφθεί διάταξη που θα προστατεύει το νερό από τα αρπακτικά των αγορών μια για πάντα. Το κίνημα από «κάτω» έβαλε τη μαγιά και τη δουλειά. Από «πάνω» τι έγινε;

Η διοίκηση της ΕΥΑΘ αφέθηκε, έναν χρόνο τώρα, ανενόχλητη να παραδίδει την εταιρεία «κλειδωμένη» στα χέρια εργολάβων για πολλά χρόνια: έδωσε το λογιστήριο σε εργολάβο για τρία χρόνια, το βιολογικό των τουριστικών περιοχών για πέντε, το νέο πληροφοριακό σύστημα για δύο χρόνια (και μάλιστα σε διαγωνισμό με έναν υποψήφιο). Αποκορύφωμα, το τελευταίο υπερέργο διαχείρισης Βιολογικού – Ξήρανσης – Λυματολάσπης αξίας σχεδόν 70.000.000, το οποίο προκηρύχθηκε με όρο παραχώρησης για 5+1 χρόνια! Αποστολή εξετελέσθη!

Ποιος ανέχτηκε λοιπόν τη διοίκηση αυτή και τις ενέργειές της; Τι έγινε από τα «πάνω»; Παρά την ενημέρωση και τις διαρκείς οχλήσεις σε κυβερνητικούς βουλευτές και υπουργούς, διατηρήθηκε μια διοίκηση σε πλήρη δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα, το οποίο εκφράστηκε με αμεσοδημοκρατία, αντί μιας νέας με κοινωνικό έλεγχο, με έρεισμα στην τοπική κοινωνία, μιας άξιας διοίκησης με ικανά στελέχη που θα αισθάνονται το βάρος και τις ανάγκες των πολιτών που προασπίστηκαν τον κοινωνικό χαρακτήρα του νερού.

Στην ΕΥΑΘ η διατήρηση της παλιάς διοίκησης συνεχίζει να δίνει τροφή σε σενάρια ξεπουλήματος, την ώρα μάλιστα που η SUEZ καιροφυλακτεί και δηλώνει το «παρών». Οι όμορφες σημαίες όμορφα καίγονται τελικά;

πηγή