Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Οικολόγοι Πράσινοι: “Η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση νερού”

‘Αμεση απόσυρση του εγκληματικού νομοσχεδίου εδώ και τώρα

10/3/2023

Την επόμενη της τραγωδίας στα Τέμπη κατατέθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής  το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας που δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και διαχείρισης απορριμμάτων.

Συνολικά, το νομοσχέδιο έχει 263 άρθρα, ένα από τα οποία ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, παρά τις αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στο πλαίσιο αυτό, αφαιρείται από το αρμόδιο Υπουργείο η διαχείριση της υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης, η οποία μεταφέρεται στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), η οποία μετονομάζεται σε ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων).

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες το ΥΠΕΝ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τρία νομοσχέδια με σημαντικότατες ρυθμίσεις για τα νερά, τα δάση, τη βιοποικιλότητα, τις ΑΠΕ, την ενεργειακή δημοκρατία, τα απορρίμματα, την χωροταξία και πολεοδομία, τα λατομεία και μεταλλεία και την ενέργεια και μάλιστα με ελάχιστο χρόνο διαβούλευσης.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου διότι το νερό είναι δημόσιο-κοινωνικό αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή και όχι εμπόρευμα. Επιπρόσθετα,  οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης δεν είναι δυνατόν να παρέχονται από φορείς κοινής ωφέλειας κατά τρόπο μονοπωλιακό. Η κυβέρνηση, για άλλη μία φορά αγνοεί τις αποφάσεις του ΣτΕ, που από το 2014 έως και πολύ πρόσφατα, έχουν αποτρέψει έως σήμερα την ιδιωτικοποίηση του νερού και την πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ και προσπαθεί με το προτεινόμενο νομοσχέδιο που είναι αμφίβολης συνταγματικότητας, να υλοποιήσει την ουσιαστική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης.

Προτεραιότητα των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ αποτελεί η υπεράσπιση του ανθρώπινου και κοινωνικού δικαιώματος που σχετίζεται με την ποιότητα ζωής, την ενέργεια, την τροφή, το νερό, την υγεία και τελικά το περιβάλλον.

ΠΗΓΗ: ecogreens.gr

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ