Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ στις Βρυξέλλες στην προσπάθεια εξεύρεσης συμμάχων

Διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ βρέθηκε στις Βρυξέλλες στην προσπάθεια εξεύρεσης συμμάχων, Ελλήνων και ξένων

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  Ε.ΥΔ.Α.Π. – ΟΜΕ  ΕΥΔΑΠ

 Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,

Στα πλαίσια του δύσκολου αγώνα που έχουμε μπροστά μας ως Συνδικάτο απέναντι στο Υπερταμείο, στις 22 και 23 Φεβρουαρίου Διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ βρέθηκε στις Βρυξέλλες στην προσπάθεια εξεύρεσης συμμάχων, Ελλήνων και ξένων:

– Για την διατήρηση στην Ελλάδα του δημόσιου χαρακτήρα του νερού

– Κατά της εμπορευματοποίησης του νερού

– Κατά της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της

Πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με τo προεδρείο της EPSU (την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών), τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Δ. Παπαδημούλη και άλλους Έλληνες Ευρωβουλευτές καθώς και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (EESC)  κ. Γιώργο Ντάση. Τα αποτελέσματα των συναντήσεων αυτών έχουν ως εξής:

Συνάντηση με την EPSU: Ο Γραμματέας της EPSU κ. Jan Willem Goudriaan και ο υπεύθυνος επικοινωνίας κ. Pablo Sanchez Centellas συντάχθηκαν πλήρως με τις θέσεις μας, αναγνώρισαν την προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και των υπηρεσιών αποχέτευσης. Υποσχέθηκαν ότι θα συμμετέχουν και θα επικοινωνούν τις δράσεις της Ομοσπονδίας μας Πανευρωπαϊκά. Δεσμεύτηκαν επίσης ότι σε όλες τις συντονισμένες ενέργειες υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του νερού καθώς και της μη περαιτέρω εμπορευματοποίησής του θα καλείται και η Ομοσπονδία των Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ να συμμετέχει με εκπρόσωπό της. Συνέστησαν να συνεχίσουμε την εξωστρέφεια σε διεθνές επίπεδο και να επιδιώξουμε την συνεργασία και με τις άλλες εταιρείες που έχουν ενταχθεί στο Υπερταμείο για να ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας, κάτι το οποίο ήδη έχουμε δρομολογήσει.

Συνάντηση στο Ευρωκοινοβούλιο: Εκθέσαμε με σαφήνεια την θέση μας (ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ) ότι η ΕΥΔΑΠ είναι μία από τις καλύτερες εταιρείες της Ευρώπης στο είδος της, έχει λάβει πολύ σημαντικά βραβεία και διακρίσεις, είναι κερδοφόρα και εφαρμόζει συνεχώς νέες τεχνολογίες και τέλος ότι εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο το Δημόσιο συμφέρον σεβόμενη τον ρόλο της ως Εταιρεία Κοινής Ωφέλειας. Επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να απολέσει τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα της  με την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή και την ένταξή της στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ, το οποίο φυσικά δεν εξυπηρετεί τους ίδιους σκοπούς, αντίθετα θέλει να θυσιάσει ακόμα και την ΕΥΔΑΠ στον βωμό της αποπληρωμής του χρέους της πατρίδας μας. Θεωρούμε ότι αυτή η μεταφορά είναι  άλλο ένα πλήγμα στην Ελλάδα που δοκιμάζεται. Εκ μέρους των Ελλήνων Ευρωβουλευτών ακούστηκαν διάφορες απόψεις που βέβαια πηγάζουν από διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις και ζήτησαν  περισσότερα στοιχεία επί του θέματος τα οποία και θα τους αποστείλουμε.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΟΚΕ κ. Γ. Ντάση: Ο κ. Ντάσης τάχθηκε αμέσως με το μέρος μας,  συνέστησε ότι σε αυτό τον αγώνα πρέπει να έχουμε την Ελληνική κοινωνία μαζί μας προβάλλοντας με σαφήνεια τις υπηρεσίες που προσφέρει η Εταιρεία μας σε σχέση ποιότητας-τιμής, αλλά και τον κοινωνικό χαρακτήρα που αυτή την στιγμή έχει και την μεταστροφή της με την ένταξη στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ και την περεταίρω ιδιωτικοποίησή της. Μας συνέστησε επίσης εξωστρέφεια σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο προκειμένου να επηρεάσουμε την κοινή γνώμη. Επίσης προτίθεται, από εδώ και στο εξής, να μας στέλνει συνεχώς ενημερώσεις για το ζήτημα που μας αφορά.

Ως Ομοσπονδία, θεωρούμε ότι αυτός ο πρώτος κύκλος επαφών υπήρξε χρήσιμος, η επικοινωνία και η ενημέρωση προς πάσα κατεύθυνση θα συνεχιστούν και δεν πρόκειται να σταματήσουμε την διεκδίκηση μέχρι την τελική Νίκη!

Ενημέρωση για μεταφορά μετοχών:

Με την 262/21-2-2018 (ΦΕΚ 614Β 22-2-2018) απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, μεταφέρονται από 1/1/2018: 16.967.000 μετοχές της ΕΥΔΑΠ και 18.150.001 μετοχές της ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.

Μας έκανε μεγάλη έκπληξη ότι με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής το Υπερταμείο κατέχει 36.245.240 + 16.967.000 = 53.212.240 ήτοι το 49,96% του συνόλου και όχι το ευρω50%+1. Οι λοιποί μέτοχοι (ΤΑΙΠΕΔ και ιδιώτες) κατέχουν συνολικά 53.287.760 μετοχές, ήτοι 75.520 μετοχές περισσότερες από αυτές του Υπερταμείου.

Καλούμε την Διοίκηση η οποία έβγαλε και σχετική ανακοίνωση με το θέμα να αποσαφηνίσει εάν τελικά ισχύει το ποσοστό ή ο αριθμός των μετοχών σε σχέση και με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής. 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜ.Ε. – Ε.ΥΔ.Α.Π.

Ο Πρόεδρος    Ο Γεν. Γραμματέας
Σινιώρης Γιώργος        Κορλός Ηλίας

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ