Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΠΑΜΕ: Κλιμάκωση και στην ΕΥΔΑΠ της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ    

1η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι

Η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διατηρώντας και επεκτείνοντας τους μνημονιακούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, κλιμακώνει την επίθεση στα εργασιακά – κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, κάνει ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία των συνδικάτων και το δικαίωμα στην απεργία, ποινικοποιεί (όπως και οι προκάτοχοί της) τη συνδικαλιστική δράση, συνεχίζει και επεκτείνει τη φοροληστεία, υλοποιεί την ένταξη κερδοφόρων οργανισμών(όπως η ΕΥΔΑΠ) στο υπερταμείο και επισπεύδει τις ιδιωτικοποιήσεις, κλιμακώνει τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις σε βάρος εργατικών – λαϊκών νοικοκυριών.

Κοροϊδεύει η κυβέρνηση όταν μιλάει για «δίκαιη ανάπτυξη», ότι από τον Αύγουστο 2018 θα έρθουν καλύτερες μέρες για τους εργαζόμενους. Δίκαιη ανάπτυξη εντός μνημονίων και εκμεταλλευτικού συστήματος δεν μπορεί να υπάρξει. Αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών δεν συμβιβάζονται, κι η όποια «ανάπτυξη» έρθει θα είναι υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και θα στηριχθεί στα ερείπια των δικαιωμάτων μας.

Στην ΕΥΔΑΠ έχει γίνει ορατή η κλιμάκωση της επίθεσης σε μια σειρά ζητήματα όπως:

 • η προσπάθεια απόλυσης των συναδέλφων υδρονομέων
 • η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας που κοντεύουν σε διψήφια νούμερα
 • η εντατικοποίηση της εργασίας που έκανε συχνότερα τα εργατικά ατυχήματα
 • η εκβιαστική προσπάθεια παραχώρησης των προσωπικών μας δεδομένων που συνδυάστηκε με την παράνομη άρνηση εκ μέρους της διοίκησης ανανέωσης των βιβλιαρίων υγείας μας
 • η εκ νέου προσπάθεια να οριστεί επιτροπή ή ομάδα εργασίας που θα «προτείνει» τρόπους «δικαιότερης κατανομής» μισθών και επιδομάτων (υλοποιώντας έτσι τους στόχους του Υπερταμείου για μείωση του μισθολογικού κόστους), ανακατανομής εργαζομένων, επανεξέταση αδειών και όρων εργασίας (ο στόχος των αναδιαρθρώσεων) κλπ. αυξάνοντας την κερδοφορία και κάνοντας την έτσι πιο ελκυστική για τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Βέβαια, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση δεν παίζει μπάλα μόνη της.
Έχει, όπως πάντα, συμπαίκτη της τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό, που στήριξε και στηρίζει την αντεργατική πολιτική όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, λειτουργώντας ως κυματοθραύστης των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων.

Έχουν βαριές ευθύνες οι πλειοψηφίες του χώρου για την σημερινή κατάσταση. Την αντιπαλεύουν τάχα, ενώ στην πράξη συμφωνούν.                                                    

 • Με τη δική τους συμβολή πέρασαν οι αντεργατικοί νόμοι, που εφαρμόζονται σταδιακά στην πράξη. Με δική τους υπογραφή είχαμε ΣΣΕ περικοπών.
 • Με δική τους ευθύνη είναι πολυδιασπασμένο το εργατικό κίνημα στην ΕΥΔΑΠ, είτε εξαιτίας των πολλών σωματείων είτε λόγω της άρνησής τους να κάνουν μέλη τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας. 
 • Με τις δικές τους υπογραφές (αφού είναι «συνδικαλιστές» διευθυντές και προιστάμενοι και υπογράφουν τις συμβάσεις)  κάνουν πάρτι οι εργολάβοι σε διάφορους τομείς .
 •  Αυτοί νομιμοποιούν τις ελαστικές σχέσεις παίρνοντας μέρος στις επιτροπές προσλήψεων για ατομικές συμβάσεις και οκτάμηνα.
 • Είναι δική τους ευθύνη, αντί οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις, οι πλειοψηφίες να τους αποπροσανατολίζουν και να αναλώνουν δυνάμεις και διαθέσεις, σε δικαστικούς τάχα αγώνες, κερδίζοντας έτσι χρόνο υπέρ της υλοποίησης των σχεδίων της εργοδοσίας.

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,

Η επίθεση Κυβέρνησης-ΕΕ-Εργοδοσίας δεν ξεχωρίζει εργαζόμενους σε δημόσιο-ιδιωτικό τομέα, μόνιμους και μη, «επιστήμονες», «μηχανικούς», «εργατοτεχνίτες»,  είναι ενιαία, δεν είναι προσωρινή και μπορεί να την αποκρούσει μόνο ένα ισχυρό ταξικό πανεργατικό – λαϊκό κίνημα.
Κανένα τμήμα εργαζομένων δεν μπορεί από μόνο του να αποκρούσει τη βάρβαρη αυτή αντιλαϊκή πολιτική. Η παρεμπόδιση και ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής απαιτεί σήμερα απ’ όλους τους εργαζόμενους συμμετοχή στην οργάνωση του αγώνα, συμμαχία και κοινή δράση με τα άλλα λαϊκά στρώματα, απαιτεί να δυναμώσει η πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

 • Tης ΣΣΕ για επαναφορά των μισθολογικών περικοπών, βελτίωση των όρων εργασίας, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, ένταξη τους στον κανονισμό προσωπικού και τις ΣΣΕ, άμεση ένταξη όλων των εργαζομένων και των προστατευόμενων μελών τους στην Υγειονομική υπηρεσία.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες.
 • Να εμποδίσουμε την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και τις συνέπειες της για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους εργαζόμενους.
 • Να απαιτήσουμε φτηνό, καλής ποιότητας και επαρκές νερό για όλα τα λαϊκά στρώματα.
 • Να εντάξουμε στο σχεδιασμό μας επίσης, το μέτωπο ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις σε βάρος εργατικών – λαϊκών νοικοκυριών. Πρόκειται για ζωτικό μέτωπο για τους εργαζόμενους και το λαό, το οποίο βοηθά την κοινή δράση εργατών, αυτοαπασχολούμενων, μικρομεσαίων αγροτών.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους εργαζομένους σε συσπείρωση με την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ.

ΚΑΛΟΥΜΕ σε σύσκεψη την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου στις 6:30μμ στην αίθουσα του Σωματείου Λογιστών ΚΑΝΙΓΓΟΣ 27 (5ος όροφος).

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ