Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΣYΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ • ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Yπουργείο Εργασίας: Παράνομη η σύμβαση, που «σπάει» τον κατώτατο μισθό

πηγή  Κατερίνα Μπακιρτζή

Δεν θα ισχύσει η ανανέωση της σύμβασης εργασίας με μισθούς κάτω του κατώτατου μισθού που υπεγράφη μεταξύ του επιχειρησιακού Σωματείου «Ένωση Εργαζομένων στην ΤΟΞΕ Α.Ε» και της επιχείρησης η οποία διαθέτει δύο ξενοδοχεία το Metropolitan στη Θεσσαλονίκη και το Theoxenia στη Χαλκιδική.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας σχετικά με την επιχειρησιακή σύμβαση που κατατέθηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ καθώς είναι «παράτυπη» και «παράνομη». Επισημαίνει δε πως οι «συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης κατώτερο από το νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο».

«Το γεγονός αυτό είναι συνακόλουθο πάγιας τακτικής ορισμένων εργοδοτών στο χώρο του τουρισμού που αρνούνται να συμμορφωθούν με την κλαδική σύμβαση που ήδη έχει υπογραφεί», προσθέτει και καλεί τους «εργοδότες στο χώρο του τουρισμού να συμμορφωθούν με τις κείμενες διατάξεις και να αποφύγουν την όποια τάση παραβατικότητας καθώς θα ελέγχονται συστηματικά βρισκόμενοι αντιμέτωποι με όλες τις νόμιμες συνέπειες».

Να σημειωθεί πως η «παράνομη» σύμβαση εφαρμοζόταν εδώ και δύο χρόνια
σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής Χρήστο Κωνσταντίνου ο οποίος επισημαίνει πως το Σωματείο έχει επαλειμμένα επισκεφθεί την Επιθεώρηση Εργασίας ζητώντας να παρέμβει, χωρίς όμως στο παρελθόν να υπάρχει αποτέλεσμα.

Μιλώντας στο stokokkino.gr υπενθυμίζει ότι για πρώτη φορά η σχετική σύμβαση υπεγράφη προ διετίας ενώ το έγγραφο που δημοσιεύτηκε αφορά την ανανέωσής της που υπεγράφη τέλη Μαΐου και αφορούσε την επόμενη διετία μέχρι και την 31η Μαΐου 2018.

«Η σύμβαση είναι παράνομη», επισημαίνει εξηγώντας πως δεν τηρείται η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που προβλέπει κατώτατο μισθό 586 ευρώ ενώ ζητά να επέμβει η Επιθεώρηση Εργασίας. Παράλληλα επισημαίνει πως η μείωση του μισθού, οδηγεί και στη μείωση των εισφορών που καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι.

«Η εργοδοσία αρνείται να εγκαταλείψει την αντεργατική τακτική της καθώς ήταν εκείνη που πριν από 2 χρόνια, με εκβιαστικές τακτικές και απειλές ίδρυσε την Ένωση Προσώπων προκειμένου το προσωπικό της επιχείρησης να υπογράψει τη μείωση μισθών», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το Σωματείο και επισημαίνει πως η επιχείρηση «δεν αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα και το ξενοδοχείο βρίσκεται σε συνεχή πληρότητα».

Ο κ. Κωνσταντίνου ξεκαθαρίζει πως η διοίκηση του Σωματείου έχει ζητήσει πολλές φορές την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, χωρίς όμως αυτό να έχει συμβεί με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχει επώνυμη καταγγελία από εργαζόμενο της επιχείρησης. Βέβαια η Επιθεώρηση Εργασίας γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι αυτό ότι σε μία αγορά εργασίας διαλυμένη και υπό το φόβο της ανεργίας και σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου θα έπρεπε να δράσει «αυτοβούλως».

Εντύπωση προκαλεί ότι στη σύμβαση περιλαμβάνεται ρητή αναφορά πως οι «διαμορφούμενοι μισθοί… δεν θα υπολείπονται των γενικών κατώτατων ορίων που ορίζονται από την ισχύουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», υπονοώντας πως μαζί με τα νόμιμα επιδόματα ο μισθός θα αγγίζει το ποσό του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα αν τα τελευταία δύο χρόνια ήταν στην διακριτική ευχέρεια του κάθε εργοδότη η «ερμηνεία» του νόμου.

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνου επιμένει πως είναι «παράνομη» καθώς τα επιδόματα προστίθενται επιπλέον στο ποσό του μισθού και εκτιμά πως «αν αρχίσουμε να συζητάμε τους μισθούς από μηδενική βάση, θα καταλήξουμε σε μισθούς των 200 ευρώ», επισημαίνει και εκτιμά πως ήδη με την αλλαγή του νόμου όπου οι επιχειρησιακές συμβάσεις, υπερισχύουν των κλαδικών πολλές επιχειρήσεις έχουν μειώσει τους μισθούς.

Να σημειωθεί πως η κλαδική σύμβαση στον τουρισμό υπεγράφη μόλις προ διμήνου και προβλέπει κατώτατο μισθό 786 ευρώ. Σύμφωνα βέβαια με τις εκτιμήσεις του Σωματείου μόλις το 15% των επιχειρήσεων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική τηρούν την κλαδική σύμβαση εργασίας.

«Ο κλάδος σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις αυξήσεις, δύο Ελλάδες – 20 εκατομμύρια τουρίστες- αναμένονται φέτος, αλλά οι εργαζόμενοι και πάλι χάνουν από την πίτα των κερδών», τονίζει και προσθέτει πως «αυτό που αποκαλείται η βαριά βιομηχανία της χώρας δεν είναι μόνο η άψυχη πλευρά του αλλά και το έμψυχο δυναμικό του που πρέπει να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες».

Στο ζήτημα παρενέβη και η ΓΣΕΕ όπου με ανακοίνωσή της «καταγγέλλει την εργοδοσία της εταιρείας Τ.Ο.Ξ.Ε Α.Ε., που έχει στην εκμετάλλευσή της τα Ξενοδοχεία Metropolitan στη Θεσσαλονίκη και Theoxenia στη Χαλκιδική, η οποία μετερχόμενη τις γνωστές τακτικές της “ανήθικης επιχειρηματικότητας”, ουσιαστικά “σπάει” ακόμα και τα μνημονιακά νομοθετημένα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων».

«Η συγκεκριμένη εταιρεία “ενθαρρύνοντας” την ίδρυση Ένωσης Προσώπων, τα λεγόμενα “κίτρινα σωματεία”, δίχως να εξασφαλίζεται ουσιαστική και τυπική εκπροσώπηση και αντιπροσωπευτικότητα του προσωπικού, επιβάλει επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας και όρους εξαθλιωτικούς, επιδιώκοντας μεγιστοποίηση κερδών, με ταυτόχρονη φτωχοποίηση του προσωπικού. Κι όλα αυτά την ώρα που ο τουρισμός της πόλης καταγράφει συνεχή αύξηση και η κίνηση στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης κινείται σε υψηλά επίπεδα», προσθέτει.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ