Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΣΕΚΕΣ: “1η ΜΑΗ 2022: Ειρήνη, δουλειά, υγεία, δημοκρατία”

Ανακοίνωση Νο 9  •  Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

1η ΜΑΗ 2022: Ειρήνη, δουλειά, υγεία, δημοκρατία

Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες 

Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους που πάλεψαν σκληρά σε όλο τον κόσμο για να σπάσουν τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να απαλείψουν τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσουν  και διευρύνουν κατακτήσεις και δικαιώματα.

Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά σημαίνει ότι συνεχίζουμε τον αγώνα τους, οργανώνοντας την πάλη μας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης.

Ενάντια στο σημερινό απάνθρωπο κοινωνικό και πολιτικό κατεστημένο, που ευθύνεται:  για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας,  την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης όλων των κοινών αγαθών. Διατροφή, Αξιοπρεπής Κατοικίας, Ρεύμα, Νερό, Υγεία, Παιδεία, Επικοινωνία, Μεταφορές-μετακινήσεις, Ενημέρωση, Πολιτισμός, Δημόσιοι χώροι και Ελεύθερος Χρόνος μπαίνουν στο στόχαστρο της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας, της κερδοφορίας και της εντατικής εκμετάλλευσης από τα ιδιωτικά κεφάλαια.

Όλα τα συνδικάτα, τα αγωνιστικά ρεύματα, οι κινήσεις και οι παρατάξεις, μακριά και πέρα από τον υποταγμένο και γραφειοκρατικό «συνδικαλισμό», οργανώνουμε ενωτικά την αντίδρασή μας απέναντι στην ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, την πολιτική που ισοπεδώνει την εργασία, τα ωράρια, τους μισθούς μας και τις συντάξεις μας, τα εργατικά, ασφαλιστικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματά μας.

Πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση ενάντια στο «επιτελικό κράτος» και την ακραία νεοφιλελεύθερη, αντιλαϊκή πολιτική του, διεκδικώντας:

 • Άμεση εφαρμογή εργάσιμης εβδομάδας 30 ωρών για όλους και για όλες χωρίς μείωση των αποδοχών για ν’ ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. Κατάργηση της κυριακάτικης εργασίας, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας και ενίσχυση των μέτρων ελέγχου των εργοδοτών για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.
 • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους και για όλες. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ιδιαίτερα σε τομείς της πρώτης γραμμής (υγεία, παιδεία, πρόνοια, ασφάλιση, καθαριότητα, σουπερμάρκετ, μεταφορές κτλ). Απαγόρευση των απολύσεων και μέτρα προστασίας των εργαζομένων στη μετακορονοϊό εποχή.
 • Αυξήσεις στους μισθούς, στα μεροκάματα και στις συντάξεις. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900€. Αύξηση στο 80% του κατώτατου μισθού και καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους και για όλο το διάστημα της ανεργίας.
 • Σύνταξη στα 60 χρόνια ζωής και 30 χρόνια δουλειάς.
 • Άμεση έκτακτη φορολόγηση των κερδών και του μεγάλου πλούτου και να διατεθούν για κοινωνικές παροχές.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Δραστική μείωση του ΦΠΑ και κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, στη βενζίνη, στο φυσικό αέριο και στην ηλεκτρική ενέργεια. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά. Κατάργηση του χρηματιστηρίου της ενέργειας, επαναφορά της δημόσιας ιδιοκτησίας στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, να μην κοπεί καμία παροχή. Μέτρα για το δικαίωμα στη στέγη (πλαφόν στα ενοίκια, προστασία από πλειστηριασμούς)
 • Να μην εφαρμοστούν και να καταργηθούν ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη, οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης και του ΕΦΚΑ, καθώς και ο νόμος ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ.
 • Αυξήσεις των δημοσίων δαπανών για την υγεία, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Άμεση επιστροφή των ανεμβολίαστων εργαζομένων στην εργασία. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση και διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των δομών του.
 • Πόρους για κοινωνικές δαπάνες κι όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς. Να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο τα κοινωνικά αγαθά της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, της Ασφάλισης, του Νερού, του Ρεύματος και των Συγκοινωνιών. Όχι στη συρρίκνωση και εμπορευματοποίησή τους, Όχι στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και στην τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων.
 • Άμεσο σταμάτημα του πολέμου στην Ουκρανία και της εμπλοκής της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Να κλείσουν τώρα οι βάσεις του ΝΑΤΟ στη χώρα μας.
 • Για ΕΥΔΑΠ Δημόσια στην υπηρεσία των αναγκών της κοινωνίας, έξω το Υπερταμείο και το χρηματιστήριο, ιδιοκτησία του δημοσίου και των πολιτών, με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.
 • Να ακυρωθεί άμεσα ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του ΕΥΣ στους ιδιώτες.

Το ΣΕΚΕΣ καλεί τους συναδέλφους/ες να συμμετάσχουμε
στις Πρωτομαγιάτικες Απεργιακές Κινητοποιήσεις,
την Κυριακή 1 Μάη 2022 στις 11 π.μ. στην πλατεία Κοραή

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ

 

 

ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ