Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΣΕΚΕΣ “Να σώσουμε το ΕΣΥ! Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Περίθαλψης – Όλοι/ες στη συγκέντρωση (1 μμ.) στη Βουλή”

ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΣΕΚΕΣ

Ανακοίνωση Νο 26  • Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Να σώσουμε το ΕΣΥ!
Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Περίθαλψης
Όλοι στη συγκέντρωση (1 μ.μ.) στη Βουλή

Με την πανδημία αποδείχτηκε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι το μόνο που μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας. Την ίδια στιγμή που οι ιδιωτικές κλινικές έδιωχναν τους ασθενείς Covid, τα δημόσια νοσοκομεία άνοιξαν τις πόρτες τους, οι εργαζόμενοι και εργαζόμενές τους με αυτοθυσία προσπάθησαν και έσωσαν όσες περισσότερες ζωές μπορούσαν.

Το ΕΣΥ συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν περίθαλψη σε εκατομμύρια κατοίκους αυτής της χώρα, παρά τα προβλήματα, που εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις του έχουν συσσωρεύσει.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την στιγμή που ανέλαβε ξεκίνησε μια τεράστια επίθεση προς το δημόσιο σύστημα υγείας. Αποψίλωση ειδικοτήτων, ελαστικές σχέσεις εργασίας, χαμηλές αμοιβές που οδήγησαν στην έξοδο κομμάτι του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ελλείψεις από τη συνεχόμενη μείωση των εξόδων του προϋπολογισμού για την υγεία. Εργαλειοποίησαν την υγειονομική κρίση, θέτοντας σε αναστολή χιλιάδες υγειονομικούς, και προωθώντας τους λοιπούς, πέραν του covid, ασθενείς στο σπίτι τους ή στον ιδιωτικό τομέα της υγείας.

Το κάνουν γιατί θέλουν να διαλύσουν το ΕΣΥ ώστε να πλουτίσουν οι ιδιώτες. Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας επιχειρεί να αφαιρέσει το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται το ΕΣΥ: την μόνιμη, πλήρη  και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών του.

Το βασικό πλεονέκτημα του ΕΣΥ είναι ότι έχει γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί:

  1. Να σταματήσει να έχει την υποχρέωση να πληρώνει καλά τους γιατρούς του ΕΣΥ σαν μόνιμους μισθωτούς υπαλλήλους αλλά να τους μετατρέψει σε ελαστικά εργαζόμενους “εξωτερικούς συνεργάτες” που θα πρέπει να έχουν και εκτός ΕΣΥ επαγγελματική δραστηριότητα για να βιοποριστούν
  2. Να στείλει ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα αφού και οι ίδιοι οι γιατροί θα εξαναγκάζονται να μεταφέρουν ασθενείς στην εκτός ΕΣΥ δραστηριότητα τους για να αυξήσουν το εισόδημα τους και η ποιότητα των υπηρεσιών του ΕΣΥ θα πέσει κατακόρυφα αφού πλέον δεν θα έχει το σταθερό προσωπικό που χρειάζεται για να λειτουργήσει.

Αν το νομοσχέδιο περάσει η Δημόσια Περίθαλψη θα επιστρέψει στην προ ΕΣΥ εποχή.

Οι εργαζόμενοι και της ΕΥΔΑΠ δεν πρέπει να κάτσουμε και να τους κοιτάμε όσο διαλύουν την δημόσια υγεία. Η κατάργηση της μόνιμης και αποκλειστικής απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ δεν πρέπει να περάσει! Ο αγώνας για δημόσιο σύστημα προσβάσιμο από όλους είναι αγώνας και για την διατήρηση και την ποιότητα των υπηρεσιών του υγειονομικού της ΕΥΔΑΠ.

Πρέπει να σώσουμε το ΕΣΥ τώρα! Να απαιτήσουμε:

  • Αναδόμηση του δημόσιου ΕΣΥ (από Α΄βάθμιο έως ΜΕΘ), με μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.
  • Οικοδόμηση σύγχρονου, αξιόπιστου και αξιοπρεπούς δημόσιου ΕΣΥ, με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στην προληπτική και την επείγουσα ιατρική, προσβάσιμο σε όλους.

 Καλούμε και συμμετέχουμε στην 3ωρη στάση εργασίας
(12-15:00)  που κήρυξε το ΕΚΑ, την Πέμπτη 1 Δεκέμβρη,
ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής,
και  στη συγκέντρωση που πραγματοποιείται στο Σύνταγμα στη 1 το μεσημέρι.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ PDF 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ