Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΣΕΚΕΣ: “Ναί! ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ εκτός Υπερταμείου”

 Ανακοίνωση Νο 15 • Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Ναι!. ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ εκτός Υπερταμείου

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

26 Ιουλίου 2023. Μια ιστορική μέρα. Η Βουλή ψήφισε τη  μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο (ΕΣΥΠ) στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ημέρα ορόσημο στην ιστορία του κινήματος για το δημόσιο νερό. Με τους αγώνες μας και τις αποφάσεις του ΣτΕ υποχρεώσαμε το κράτος και μια κυβέρνηση (που έχει στο DΝΑ της τις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας) να επαναφέρει στο δημόσιο ιδιωτικοποιημένη περιουσία ύψους περίπου 1 δις. Πως τα ‘φερε έτσι η ιστορία ώστε το νομοσχέδιο να υπογράφει ο καθ΄ ομολογία του, «πρωταθλητής» των ιδιωτικοποιήσεων κ. Χατζηδάκης.

Η κυβέρνηση και τα γαλάζια παπαγαλάκια της (τηλε-κανάλια, εφημερίδες αλλά και κυβερνητικοί συνδικαλιστές της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ) κάνουν λόγο για «υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων». Όπως όλοι/ες γνωρίζουν την επιστροφή των μετοχών έχει διατάξει η Επιτροπή  Συμμόρφωσης του ΣτΕ (αποφάσεις 7 & 8 του 2023), επειδή η κυβέρνηση της… «υλοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων» όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις 190 & 191 του Φεβρουαρίου του 2022, αλλά στις 28 Ιουλίου 2022 προχώρησε σε συνταγματικό πραξικόπημα και διατήρησε με τα άρθρα 114 και 115 του ν. 4964/2022 τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο.

Το κίνημα για το δημόσιο νερό από το 2012 μέχρι σήμερα πέτυχε ιστορικές νίκες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Έξοδος ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ. Επιστροφή ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο. Ακύρωση ΣΔΙΤ για ΕΥΣ. Ακύρωση Υπουργικής Απόφασης για τιμολόγηση του νερού.

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (αλλά και στην περιφέρεια) το κίνημα αγωνίστηκε αποφασισμένο να νικήσει. Αγωνίστηκε μέσα στην κοινωνία, μαζί με την κοινωνία. Αγωνίστηκε μέσα στους εργαζόμενους και μαζί με τους εργαζόμενους. Αγωνίστηκε μέσα σε όλους στους τοπικούς,  κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς και μαζί με τους φορείς.  Με όσα κόμματα κάθε φορά συμφωνούσαν αλλά και ενάντια στις κάθε φορά στενές κομματικές επιδιώξεις. Πάντα αταλάντευτα και χωρίς υποχωρήσεις απέναντι στις εκάστοτε κυβερνητικές και κρατικές πολιτικές.

Το κίνημα νίκησε γιατί δεν κυριάρχησε στον αγώνα του το κομματικό και συνδικαλιστικό κατεστημένο. Αυτό  που βγάζει ανακοινώσεις για «υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης» ή αυτό που παραπέμπει τις λύσεις στο «αύριο», σε μια άλλη μελλοντική κοινωνία.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Ο αγώνας για το δημόσιο νερό συνεχίζεται σήμερα από ευνοϊκότερες συνθήκες. Συνεχίζουμε και οργανώνουμε κοινωνικές συμμαχίες και αγώνες για:

  • Την επιστροφή στο δημόσιο των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ (11,3% της ΕΥΔΑΠ και 24% της ΕΥΑΘ)
  • Την κατάργηση της Ρυθμιστικής Αρχής για τα Ύδατα.
  • Την διατήρηση των τιμολογίων στα σημερινά επίπεδα ενάντια στις αυξήσεις που μεθοδεύει η κυβέρνηση μέσω της Ρ.Α.Α.Ε.
  • Την αλλαγή της πολιτικής της ΕΥΔΑΠ για να μην γίνονται αλόγιστες διακοπές υδροδότησης στα νοικοκυριά, ώστε κανείς να μην στερείται την πρόσβαση στο αγαθό του νερού.
  • Την αντιμετώπιση της έμμεσης ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ με την εργολαβοποίηση των υπηρεσιών της
  • Την κατάργηση του θεσμού ντροπής  των εργολαβικών εργαζόμενων. Με την ένταξη των εργολαβικών που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς στο μόνιμο προσωπικό της ΕΥΔΑΠ με πλήρη δικαιώματα, παράλληλα με την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου τακτικού προσωπικού πλήρων δικαιωμάτων.
  • Την ριζική αναμόρφωση του οργανογράμματος της ΕΥΔΑΠ και της πολιτικής επιλογής στελεχών ώστε να πάψει η ασυδοσία του διευθυντικού δικαιώματος και να επικρατήσει η αξιοκρατία.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ