Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΣΕΚΕΣ: Στις 26 Νοέμβρη, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για να μην μπουν σε καραντίνα τα δικαιώματά μας

Ανακοίνωση Νο 20 • Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Στις 26 Νοέμβρη, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για να μην μπουν σε καραντίνα τα δικαιώματά μας

Τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας λειτουργούν ως μεγεθυντικός φακός αποκάλυψης των επιδιώξεων της κυβέρνησης.

Μετά τα μνημόνια, η παρούσα οικονομική και υγειονομική κρίση αποτελεί ευκαιρία για την κυβέρνηση να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους εργοδότες (επιδοτήσεις, φορολογικές και ασφαλιστικές απαλλαγές, ανεξέλεγκτη αυθαιρεσία) σε βάρος των εργαζομένων (πενιχροί μισθοί, επιδόματα φτώχειας, μαύρη εργασία, ελαστικά ωράρια, περικοπή αδειών και δικαιωμάτων, υπερεντατικοποίηση της δουλειάς, συνωστισμό στους χώρους εργασίας χωρίς κανένα μέτρο υγειονομικής προστασίας, απολύσεις, ανεργία).

Ενώ στο όνομα της «ανάπτυξης» επιταχύνουν τις ιδιωτικοποιήσεις και τις πολιτικές των ΣΔΙΤ, οι επενδύσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας την περίοδο της πανδημίας, φιγουράρουν στην προτελευταία θέση των 21 κρατών της Ε.Ε.

Το αντεργατικό – αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση έρχεται να εκπληρώσει τους… ανεκπλήρωτους πόθους του ΣΕΒ που δεν ικανοποιήθηκαν από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις αν και αυτές προχώρησαν σε αποδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθήλωση του κατώτατου μισθού, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, παρέμβαση του κράτους στον τρόπο λήψης αποφάσεων των συνδικάτων.

Οι ανατροπές που προωθεί το νομοσχέδιο είναι κρίσιμες:

  • Καταργείται το 8ωρο και ο χρόνος εργασίας ελαστικοποιείται στο έπακρο. Οι επιχειρήσεις θα έχουν το ελεύθερο να απασχολούν προσωπικό 10 ώρες την ημέρα, χωρίς έξτρα αμοιβή, και εντός έξι μηνών θα αντισταθμίζουν τις επιπλέον ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό!
  • Ποινικοποιείται η περιφρούρηση της απεργίας, και διευκολύνονται οι εργοδότες στη δημιουργία απεργοσπαστικών μηχανισμών. Θεσμοθετείται η «μηδενική ανοχή» σε καταλήψεις εργασιακών χώρων. Αυξάνεται το ποσοστό του προσωπικού που θα ορίζεται ως προσωπικό ασφαλείας, ενώ επεκτείνεται παντού, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθιστώντας την απεργία σχεδόν αδύνατη!
  • Απενεργοποιείται ουσιαστικά ο ελεγκτικός μηχανισμός, αφαιρώντας την αρμοδιότητα της «εργατικής διαφοράς» από το ΣΕΠΕ και δίνοντάς την στον ΟΜΕΔ, στο φορέα δηλαδή όπου κυριαρχεί η εργοδοσία.

Στις 26 Νοέμβρη, απεργούμε για την υγεία, τη ζωή, τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας.

Διεκδικούμε μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος των εργαζομένων.

Το ΣΕΚΕΣ καλεί τους εργαζόμενες και τους εργαζομένους,  να συμμετέχουμε ενεργά στην απεργία της 26ης Νοέμβρη.

Καλούμε την Ομοσπονδία να οργανώσει την συμμετοχή των εργαζομένων στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με προσυγκέντρωση στα γραφεία της ΟΜΕ (Αθηνάς 58) τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα (μάσκες, αποστάσεις κτλ.)

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ PDF

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ