Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Σωματείο Αποχέτευσης: “24ωρη απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη”

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΕΥΔΑΠ

Αθήνα 20 Σεπτεμβρίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

24ωρη απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη
ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη

Το σωματείο μας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά την Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο Γεωργιάδη που αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο την εργασία και τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι είναι καλυμμένοι συνδικαλιστικά για τη συμμετοχή τους στην απεργία διότι το Σωματείο μας είναι μέλος του ΕΚΑ.

Η κυβέρνηση επέλεξε να χτυπήσει και πάλι τους εργαζόμενους, αυτή τη φορά με πρόσχημα την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/1152, νομοθετεί δυσμενείς αλλαγές παρότι αυτές δεν προβλέπονται στην Οδηγία.

Συγκεκριμένα, νομοθετούνται μεταξύ άλλων:

  • Η δυνατότητα του εργοδότη να μετατρέπει την πενθήμερη εργασία σε εξαήμερη χωρίς τη συγκατάθεση των εργαζομένων.
  • Περαιτέρω ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας (διευθέτηση χρόνου εργασίας) χωρίς να προϋπάρχει αίτημα του εργαζόμενου.
  • Εργασία έως 13 ώρες ημερησίως σε διαφορετικούς εργοδότες που σε πενθήμερη βάση σημαίνει 65 ώρες τη βδομάδα και σε εξαήμερη 78 ώρες, παραβλέποντας την ασφάλεια των εργαζομένων.
  • Μείωση της δοκιμαστικής περιόδου από 12 σε 6 μήνες και μη υποχρέωση μετατροπής της σε αορίστου χρόνου χωρίς δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας.
  • Συμβάσεις «κατά παραγγελία» ή μηδενικών ωρών με τις οποίες ο εργοδότης έχει ελάχιστες υποχρεώσεις ενώ ο εργαζόμενος πρέπει να είναι συνεχώς διαθέσιμος χωρίς καμιά διασφάλιση.
  • Ποινικοποίηση της απεργίας και της υπεράσπισης του απεργιακού δικαιώματος με πρόβλεψη φυλάκισης και χρηματικού προστίμου.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια εικόνα εργασιακής ζούγκλας και δημιουργούν μεγαλύτερη ασφυξία στους εργαζόμενους και στις οικογένειες μας. Η απάντηση μας είναι ξεκάθαρα ΟΧΙ.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην ΑΠΕΡΓΙΑ και στο συλλαλητήριο στις 10:30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

-Ο-

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΝΤΙΤΣΑΣ

-Ο-

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

 

ΥΓ.

Η διοίκηση, εκμεταλλεύεται την αδιάφορη στάση που τηρεί η ΟΜ.Ε ΕΥΔΑΠ η οποία δεν έχει πάρει θέση για το νέο νομοσχέδιο αλλά ούτε και για την απεργία και δηλώνει άγνοια για την εξαγγελία της απεργίας από το ΕΚΑ. Το αποτέλεσμα είναι να μην δίνει εντολή για τον ορισμό προσωπικού ασφαλείας, ρισκάροντας την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κάποια μεθόδευση τόσο από τη διοίκηση όσο και από την ΟΜ.Ε ΕΥΔΑΠ με στόχο να αποτύχει η απεργία προς όφελος του αντεργατικού νομοσχεδίου. Το Σωματείο μας ενημέρωσε τα υπηρεσιακά στελέχη με παρέμβαση του Προέδρου μας και απέστειλε και εξώδικη γνωστοποίηση την οποία επισυνάπτου


Ενώπιον Παντός Αρμοδίου Δικαστηρίου και Αρχής

ΕΞΩΔΙΚΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής με την επωνυμία ¨Σωματείο Εργαζομένων στον Τομέα Αποχέτευσης Ε.ΥΔ.ΑΠ”, που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Κρατίνου αρ. 7), όπως νόμιμα εκπροσωπείται.

Προς

Την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία “Εταιρεία Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης¨, που εδρεύει στην Αθήνα (οδός Ωρωπού αρ. 156), όπως νόμιμα εκπροσωπείται.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιφέρει ακόμα ένα χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζομένων που έχουν κατακτηθεί με αγώνες δεκαετιών. Σκοπεύει να φέρει προς ψήφισει στη Βουλή νομοσχέδιο που επί της ουσίας διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και μόνον σκοπό έχει την προστασία των συμφερόντων της εργοδοσίας

Επειδή πρωταρχικοί και αδιαπραγμάτευτοι σκοποί μας είναι η προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων της Ε.ΥΔ.ΑΠ. τα οποία δεν νοούνται ξεχωριστά από τα δικαιώματα όλων των υπολοίπων εργαζομένων της Χώρας όσο και της ελεύθερης και ακώλυτης άσκησης της συνδικαλιστικής ελευθερίας, που αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα.

Επειδή στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει άλλα σωματεία και οργανώσεις για τα ίδια ζητήματα ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Σας γνωστοποιούμε ότι για να τους ανωτέρω λόγους και για τον σκοπό την προάσπισης και διασφάλισης των εργασιακών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των εργαζομένων το Διοικητικό μας Συμβούλιο έλαβε απόφαση και θα συμμετάσχει στην 24ωρη Πανεργατική Παναθηναϊκή Απεργία που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης με αιτήματα

Την άμεση απόσυρση και μη εφαρμογή του αντεργατικού νομοσχεδίου

Τη διατήρηση των κεκτημένων – θεσπισμένων αλλά και την αποκατάσταση των απωλεσθέντων εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων

Για τον σκοπό της πραγματοποίησης της απεργίας και της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών της Ε.ΥΔ.Α.Π., να διατεθεί το κατάλληλο προσωπικό ασφαλείας που σας έχει γνωστοποιηθεί σύμφωνα με τις εφαρμοζόμενες ΕΣΣΕ.

Αθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Πρόεδρος                 Ο Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Ραντίτσας             Κώστας Μαρινάκης

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ