Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου, 2025
ΣYΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ • ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Συγκέντρωση Συλλόγου Προσωπικού: Ομόφωνα. “Δεν θα επιτρέψουμε απολύσεις στην ΕΥΔΑΠ”

η μονιμοποίηση τους είναι καθαρά πολιτική απόφαση ούτε του ΑΣΣΕΠ ούτε του Αρείου Πάγου ούτε κανενός υπηρεσιακού παράγοντα είναι πολιτική και όπως βρίσκουν τρόπο να δίνουν λύσεις σε άλλα θέματα να βρουν και για τις 23 οικογένειες.

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13/10 το μεσημέρι στο κτίριο του Περισσού η Έκτακτη Γενική Συνέλευση που συγκάλεσε το ΔΣ του Συλλόγου Προσωπικού για την ενημέρωση του προσωπικού για τις τρέχοντες εξελίξεις και την υπόθεση των 23 συναδέλφων υδρονομέων.

Στη Συνέλευση παραβρέθηκαν δεκάδες συνάδελφοι μέλη και μη του Συλλόγου, αλλά ο αριθμός των μελών του συλλόγου δεν ήταν αρκετός για να υπάρχει απαρτία και να ληφθούν αποφάσεις, οπότε η συνέλευση εξελίχθηκε σε ανοιχτή συγκέντρωση όλου του προσωπικού.

Το θέμα που εκ των πραγμάτων κυριάρχησε ήταν οι εργασιακές σχέσεις στην ΕΥΔΑΠ και η εκδίκαση στις 19 Οκτωβρίου στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου των «23 Υδρονομέων» της ΕΥΔΑΠ, οι οποίοι κινδυνεύουν με απόλυση αν η απόφαση είναι αρνητική.

Ομόφωνα οι παρευρισκόμενοι, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των 23 συναδέλφων υδρονομέων, (που ήταν παρόντες στη Συνέλευση και τοποθετήθηκαν εκφράζοντας την αγωνία τους), κατέληξαν σε απόφαση της συγκέντρωσης, οτι επ ουδενί οι συνάδελφοι δεν πρέπει να χάσουν τη δουλειά τους και η διοίκηση είναι υπεύθυνη και υποχρεωμένη να βρεί λύση για την παραμονή τους με συμβάσεις αορίστου χρόνου στην ΕΥΔΑΠ.

Αποφασίστηκε η διοργάνωση συγκέντρωσης συμπαράστασης των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ έξω από τον Άρειο Πάγο στις 19/10 (αν εκδικασθεί η υπόθεση, αφού υπάρχει απόφαση των δικηγόρων για αποχή)

Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση με τις προτάσεις των υδρονομέων που υιοθετήθηκαν από τη συγκέντρωση:

  1. Διαμαρτυρία Παράσταση στο αρμόδιο υπουργείο
  2. Επερώτηση στην βουλή στον Αρμόδιο υπουργό
  3. Αλλαγή των προτάσεων των νομικών υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ προς τον Άρειο Πάγο κατά των υδρονομέων σε συνεργασία με τους δικηγόρους μας ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΕΙ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΙΝ 15 ΜΕΡΕΣ με την ομοσπονδία στα γραφεία της παρουσία των δικηγόρων μας , του δικηγόρου της ομοσπονδίας των συνδικαλιστικών παρατάξεων και των 23 υδρονομέων.
  4. Ανακοινώσεις από όλους τους συλλόγους για κάλεσμα των εργαζομένων την πέμπτη 19/10/17 και ώρα 08:00 ΠΜ στον Άρειο Πάγο
  5. Ανακοίνωση από την ομοσπονδία της ΕΥΔΑΠ για κάλεσμα των εργαζόμενων πέμπτη 19/10/17 και ώρα 08:00 ΠΜ στον Άρειο Πάγο
  6. Οποιαδήποτε προσπάθεια της εργοδοσίας να μας απολύσει οποιαδήποτε στιγμή πριν την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου 3ωρες στάσεις εργασίας
  7. Κινητοποίηση των εργαζόμενων με παρουσία τους στην δίκη της19/10/17 και ώρα 08:00 ΠΜ στον Άρειο Πάγο
  8. Παρουσία της Ομοσπονδίας και όλων των συνδικαλιστών στην αίθουσα την ώρα της εκδίκασης της υπόθεσης
  9. Δημοσιοποίηση δελτίο τύπου και ανακοίνωση προς τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα
  10. Κάλεσμα σε ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ ΕΚΑ και παρουσία τους στον Άρειο Πάγο
  11. Κάλεσμα προς το ΠΑΜΕ Αλληλέγγυους και πολιτικούς φορείς για παρουσία στον ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ την ημέρα της ΔΙΚΗΣ
  12. Χρησιμοποίηση των οχημάτων της εταιρείας και παράταξη τους έξω από τον Άρειο ΠΑΓΟ επί της Λεωφόρου Αλεξανδρας
  13. Εξώδικο προς την διοίκηση για την μη απόλυση των υδρονομέων

Οι 23 υδρονομείς

email 23ydronomeis.eydap@gmail.com


Τοποθέτηση Μανώλη Μαστοράκη (Μέλος Δ.Σ) στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Προσωπικού (13/10/2017)

Για να μην σας τρώω το χρόνο μιας και η ιδιωτικοποίηση αναλύθηκε και απο τους προηγούμενους συναδέλφους επιγραμματικά θα σημειώσω δυο θέματα αφού απαντήσω πρώτα στον συνάδελφο Σάκη που μας είπε για τις φωτογραφίες με τον Τσίπρα και τα αεροπλάνα

Συνάδελφε Σάκη ναι όντως έτσι είναι εμείς ήμασταν στις φωτογραφίες με τον Τσίπρα όταν αυτός στήριζε ότι εμείς συνεχίζουμε να στηρίζουμε και να παλεύουμε και σήμερα, προφανώς αυτός σήμερα δεν θα ήθελε ούτε για πλάκα να είναι στο ίδιο κάδρο με μας , όσο για τα αεροπλάνα πιθανός πέταξε πάνω από τον  τον Υμηττό ψάχνοντας τους εξωγήινους του Μητσοτάκη .

Για την ιδιωτικοποίηση δυο bulets απάντηση στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς

  • Τι σημαίνει η ένταξη μίας ΔΕΚΟ στο νέο υπερταμείο για 99 χρόνια; αν όχι 100% ιδιωτικοποίηση
  • Αφού το Δημόσιο θα ελέγχει το 51% πως είναι ιδιωτικοποίηση; ας μην ξεχνάμε οτι η ιδιωτικοποίηση στο Βερολίνο έγινε με το δήμο να ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο και όμως η ιδιωτικοποίηση έγινε.

Ας ασχοληθούμε ομως με την καυτή πατάτα τους νέους υδρονομείς οι οποίοι τελούν σε εργασιακή ομηρία.  Εργασιακή ομηρία ένας όρος βαρύς που κάποιος όταν τον χρησιμοποιεί πρέπει να μπορεί τουλάχιστον να τον στοιχειοθετήσει. Τι σχέση άραγε μπορεί να έχει η ΕΥΔΑΠ με τον όρo κάποιος θα μπορούσε να ρωτήσει ; δυστυχώς έχει και εδώ δεν θα κάνω το ατόπημα που έκανε πολιτικός φορέας να τα φορτώσω σε υπηρεσιακούς παράγοντες και άλλους δράκους. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι από εδώ και πέρα.

Η ΕΥΔΑΠ λοιπόν έχει διοίκηση που δεν είναι άλλη από τον Πρόεδρο τον Διευθύνων και τα μέλη του ΔΣ , αυτή είναι η διοίκηση και κάθε προσπάθεια για μεταφορά ευθυνών προς τα κάτω είναι τουλάχιστον αστεία , αυτοί λοιπόν έχουν το καρπούζι αυτοί έχουν και το μαχαίρι.

Ας δούμε λοιπόν γιατί μεταχειρίζομαι αυτόν τον όντως σκληρό όρο:  Η ΕΥΔΑΠ διέπετε από συλλογική σύμβαση που περιγράφει και τις σχέσεις εργασίας τις υποχρεώσεις αλλά και τα δικαιώματα.

Και ενώ όλα αυτά περιγράφονται και ενώ ορισμένα θεωρούνται δεδομένα, τελικά στην πράξη αποδεικνύεται ότι δεν είμαστε όλοι ίσοι μεταξύ ίσων η κάποιοι είμαστε λιγότερο ίσοι από κάποιους άλλους εργαζομένους.

Ας γίνω λοιπόν λίγο ποιο συγκεκριμένος: Είναι γνωστή στην κοινωνία της ΕΥΔΑΠ η ταλαιπωρία που έχουν υποστεί οι συνάδελφοι νέοι υδρονομείς του 2009 , είναι γνωστές οι κινητοποιήσεις είναι γνωστά όλα. Θα πω σήμερα λοιπόν αυτά που δεν είναι γνωστά και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

Οι συγκεκριμένοι λοιπόν συνάδελφοι προσελήφθησαν με την προϋπόθεση ότι θα είναι οι μελλοντικοί υδρονομείς που και θα ανακουφίσουν τα υδρονομεία από την συνεχόμενη έλλειψη προσωπικού, που ακόμα και με τις προσλήψεις των συγκεκριμένων συναδέλφων μας οι ανάγκες δεν καλύπτονται ,αλλά ισορροπεί στοιχειωδώς το σύστημα οριακά θα έλεγα αλλά το πρώτο βήμα έγινε και έγινε με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων αλλά έγινε.

Ας δούμε λοιπόν την ταλαιπωρία που συνεχίζουν να υφίστανται οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι: Από την πρώτη στιγμή λοιπόν οι συγκεκριμένοι έχουν ενταχθεί στο υγειονομικό μας έχουν πάρει μητρώο ΕΥΔΑΠ και συνεισφέρουν κανονικά στο μισθολογικό κόστος και άρα έχουν ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις με το τακτικό προσωπικό, άλλωστε για τακτικό προσωπικό προσελήφθησαν  και κάπου εδώ αρχίζουν οι περίεργες θα πω αντιλήψεις της διοίκησης.

Στις παροχές της ξένης γλώσσας ώ του θαύματος εξαιρέθηκαν , η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι είναι σε δοκιμαστική περίοδο και τι θα γίνει άμα απολυθούν από που θα πάρει η ΕΥΔΑΠ τα λεφτά, αυθορμήτως κάποιος θα απαντούσε από τις διαφημιστικές δαπάνες , και αφού τελικά οι συνάδελφοι δεν απολύθηκαν παρά την απόφαση της διοίκησης γιατί αυτή την απόφαση είχε πάρει η διοίκηση και ας αφήσουν την διαδρομιστική παραφιλολογία ότι τάχα μου δεν ήθελε κ.λπ. μια χαρά ήθελε και τους το πρότεινε κιόλας και όσοι ήταν στο γραφείο της διοίκησης εκείνη την Πέμπτη μπορούν να το βεβαιώσουν.

Έρχεται λοιπόν η ώρα του τροφείου και ώ του θαύματος για ακόμα μια φορά οι συνάδελφοι εξομοιώνονται με άλλες κατηγορίες που δεν συμμετέχουν καν  στο μισθολογικό κόστος και τους προτείνουν να πάρουν αντί του ποσού που πήρε το υπόλοιπο προσωπικό άλλο κατά πολύ λιγότερο.

Παράλληλα ενώ έχουμε δεύτερη απόφαση του ΔΣ ότι οι νέοι  συνάδελφοι μας είναι απαραίτητοι και συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους κλπ. έρχεται και η τρίτη κατραπακιά, ανακοινώνεται το κατασκηνωτικό πρόγραμμα και ώ του θαύματος για τρίτη φορά οι απαραίτητοι για την λειτουργία του δικτύου υδρονομείς κατά δήλωση υπηρεσιακών στελεχών το νέο τακτικό προσωπικό των υδρονομείων εξαιρείτε.

Δικαιολογίες πολλές ακούσαμε και και μέσα σε αυτές ακούσαμε και το απίστευτο ότι τάχα μου συνεχίζουν την δοκιμαστική περίοδο η οποία μπορεί να συνεχιστεί επ αόριστων και όταν και εφόσον αποφασίσει το ΑΣΕΠ θα δούμε. <<ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΑΝΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ>> είναι τουλάχιστον μερικοί από τους όρους που μπορώ να σκεφτώ πρόχειρα.

Χαρακτηριστικό είναι βέβαια για το μέγεθος του εμπαιγμού ότι οι αντίστοιχες προσλήψεις άλλης ειδικότητας του ιδίου διαγωνισμού του 2009 μετά το επτάμηνο απολαμβάνουν τις όποιες παροχές έχουν απομείνει στους εργαζομένους και καλώς τις απολαμβάνουν, αλλά αυτό από μόνο του αυτόματα κάνει το επιχείρημα τουλάχιστον έωλο<<Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα χρόνια κοσκινίζει λέει ο θυμόσοφος λαός>>.

Λοιπόν για να τελειώνουμε και να εξηγούμαστε για να  μην παρεξηγούμαστε οι συνάδελφοι υδρονομείς δις έχουν πάρει απόφαση από το ΔΣ που τους αναγνωρίζει ως τακτικό προσωπικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται εφεξής και η απόλυση τους ισοδυναμεί με πόλεμο.

Στο δια ταυτα είναι γνωστές και στους συνάδελφους οι απόψεις μας για την υπόθεση τους ευθύς εξαρχής, η μονιμοποίηση τους είναι καθαρά πολιτική απόφαση ούτε του ΑΣΣΕΠ ούτε του Αρείου Πάγου ούτε κανενός υπηρεσιακού παράγοντα είναι πολιτική και όπως βρίσκουν τρόπο να δίνουν λύσεις σε άλλα θέματα να βρουν και για τις 23 οικογένειες.

Και εδώ σήμερα εμεις καλούμαστε ως σωματείο να πάρουμε αποφάσεις για το τι θα κάνουμε σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε όπως όλοι ευελπιστούμε.

Εφόσον τους θεωρούμε τακτικό προσωπικό τα χέρια μας είναι λυμένα τον τρόπο να τον βρει η διοίκηση και η κυβέρνηση να καταθέσουν τροπολογία στην βουλή να κάνουν ότι νομίζουν , αυτό που σίγουρα θα πρέπει να κάνουν είναι να  εντάξουν τους συναδέλφους μας στο τακτικό προσωπικό και έως ότου να γίνει αυτό θα είμαστε σταθερά απέναντι σε κάθε επιβούλευση του εργασιακού τους μέλλοντος.

Μέσα σε όλα αυτά έχει προκύψει και ένα νέο θέμα οι ενοικιαζόμενοι φημολογείται ότι μετά την λήξη των συμβάσεων τους ότι θα απολυθούν , όπως είναι γνωστό τις πάση η δικιά μας η θέση είναι κάθετα αρνητική σε σχέση με την μορφή εργασίας άλλα όχι στους εργαζόμενους που ακόμα και έτσι βγάζουν ένα ξεροκόμματο για να πάνε στις οικογένειες τους άλλα ακόμα και αυτούς οι διοίκηση τους ετοιμάζει για πασαπόρτι.

Όλοι είδαμε τι συνέβη στην Θεσσαλονίκη μόλις προσελήφθη το τακτικό προσωπικό οι εργολαβικοί   συμβασιούχοι  στην ουσία βρέθηκαν αυτομάτως στο δρόμο.

Παρόμοια κατάσταση καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και εδώ όλοι με τις κατάπτυστες  ατομικές συμβάσεις που μας έφεραν, δυστυχώς και με την ψήφο των εκπρόσωπων μας στο ΔΣ.

Ξέρουμε τι θα συμβεί από δω και πέρα το ότι προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ, δε σημαίνει ούτε ότι δικαιολογούνται οι ατομικές συμβάσεις, ούτε ότι πρέπει να απολυθούν οι εργολαβικοί. Όσοι διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους υπέρ των αντικειμενικών κριτηρίων προκειμένου να υποστηρίξουν τις ατομικές συμβάσεις ας μας πουν έχουν την ίδια άποψη για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα; Δικαιολογούνται και στον ιδιωτικό τομέα οι απολύσεις καθώς εκεί δεν υπάρχει κανένα (πολύ περισσότερο αντικειμενικό) θεσμοθετημένο κριτήριο πρόσληψης;

Καλούμε λοιπόν τους ενοικιαζόμενους άμεσα να κάνουν επιτροπή αγώνα με πρώτο αίτημα την ένταξη τους στο τακτικό προσωπικό καθότι και αυτοί άλλα και οι άλλες μορφές εργαζόμενων στην ΕΥΔΑΠ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εμείς θα στηρίξουμε αυτό το αίτημα αλλά μέχρι να γίνει αυτό κάνεις εργαζόμενος να μην απολυθεί αυτό θα πρέπει να είναι το αίτημα.

Καλούμε τους ενοικιαζόμενους παράλληλα με την δημιουργία της επιτροπής αγώνα να εκδώσουν ψήφισμα συμπαράστασης προς του υδρονομείς, την αλληλεγγύη μας φοβούνται και τίποτα άλλο. 

Καλούμε τους συνάδελφους ενοικιαζόμενους να ενταχθούν στο σύλλογο προσωπικού για να δυναμώσουν τα αιτήματα τους.

Ως ΣΕΚΕΣ εν κατακλείδι  διεκδικούμε:

  • Άμεση μείωση του εργασίμου χρόνου (ημερήσιου, εβδομαδιαίου, ετήσιου και διαβίου), ώστε να δημιουργηθεί «χώρος» νέων θέσεων εργασίας σταθερής δουλειάς, πλήρων δικαιωμάτων.
  • Θετική εισήγηση στον Άρειο Πάγο και όχι νομικίστικα «μισόλογα» από την νομική υπηρεσία της ΕΥΔΑΠ στην υπόθεση των 23 υδρονομέων. (Ας θυμηθούν οι συνάδελφοι δικηγόροι τα αντικειμενικά κριτήρια με τα οποία οι ίδιοι μπήκαν στην ΕΥΔΑΠ).
  • Καμία απόλυση εργολαβικού ή ενοικιαζόμενου εργαζομένου στον κύκλο του Νερού.
  • Όλοι οι ενοικιαζόμενοι να γίνουν τώρα μέλη του συνδικάτου και να διεκδικήσουν σταθερή δουλειά πλήρων δικαιωμάτων.
  • Δε διεκδικούμε συνέχιση του καθεστώτος δουλείας και ομηρίας αυτών των ανθρώπων.
  • Δε ζητάμε να υπογράψει η διοίκηση νέες ολιγόμηνες συμβάσεις για τους ενοικιαζόμενους. Διεκδικούμε το οριστικό σταμάτημα αυτής της μορφής εργασίας καθώς και κάθε άλλης, πέραν του κανονισμού προσωπικού της ΕΥΔΑΠ, με διασφάλιση της σταθερής εργασίας πλήρων δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ