Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Σύλλογος Μηχανικών: “Η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ δηλώνει την αποτυχία της και δείχνει την Κυβέρνηση ως αποκλειστικά Υπεύθυνη”

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕ & ΤΕ ΕΥΔΑΠ

25.01.2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ δηλώνει την αποτυχία της και δείχνει την Κυβέρνηση ως αποκλειστικά Υπεύθυνη

Ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Χ. Σαχίνης με ανακοίνωση του σε όλους τους εργαζομένους της Εταιρείας στις 20.01.22, δηλώνει την ανησυχία του για την πορεία της Εταιρείας λόγω του αποκλεισμού της ΕΥΔΑΠ ΑΕ από το ΣΔΙΤ του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ), καταδεικνύοντας ως αποκλειστικά υπεύθυνη την Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Αναζητά απεγνωσμένα άλλοθι για την επικείμενη οικονομική εξαθλίωση και διάλυση της Εταιρείας από τους επαναλαμβανόμενα λανθασμένους χειρισμούς του.

Ζητώντας “συγχωροχάρτι” για τις συνειδητές επιλογές του, αυτοανακηρύσσεται από πειθήνιο ουραγό της κυβερνητικής πολιτικής σε καταγγέλλοντα και συντάσσεται με τους εργαζόμενους στον κοινό αγώνα για την σωτηρία της ΕΥΔΑΠ και την διασφάλιση του Δημοσίου χαρακτήρα της.

Ως Διοίκηση απομονώθηκε από το σύνολο των εργαζομένων, όταν παράδωσε “γη και ύδωρ” στην κυβερνητική σκοπιμότητα.

Προφανώς δεν επιθυμεί να  θυμόμαστε ότι:

 1. Υπέγραψε επιζήμια για την ΕΥΔΑΠ Σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο που όπως πολλάκις έχουμε καταγγείλει, οδηγώντας την Εταιρεία σε οικονομικό στραγγαλισμό και σε αύξηση της τιμής του νερού που θα βαρύνει τους καταναλωτές.
 2. Είχε εισηγηθεί την απόλυση των εργαζομένων στο ΕΥΣ, αν δεν παρέμενε στην ΕΥΔΑΠ η λειτουργία και η συντήρηση του ΕΥΣ και υποχρεώθηκε να την αποσύρει προσωρινά, μετά από δημοσιεύματα στον τύπο.
 3. Συνειδητά υπέγραψε τη Σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ δεν είχε διασφαλίσει προηγουμένως την συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ στο ΣΔΙΤ για το ΕΥΣ. Ο Σύλλογος είναι ενάντια σε κάθε ΣΔΙΤ για την λειτουργία και συντήρηση του ΕΥΣ, τη διαχείριση και τη μεταφορά του νερού στις ΜΕΝ και προέβη σε επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις για το ΣΔΙΤ εκτός και εντός ΕΥΔΑΠ. Ενώ από πολιτικά κόμματα και φορείς βρήκαμε ανταπόκριση, δυστυχώς η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ επέδειξε αλαζονική συμπεριφορά και αδιαφορία.
 4. Έπληξε το κύρος της Εταιρείας με τους λανθασμένους χειρισμούς της στον διαγωνισμό του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυτάλλειας (ΚΕΛΨ). Αγνόησε την Επιτροπή Διαγωνισμού που αποτελείτο από άξιους συναδέλφους Μηχανικούς, επειδή δεν άρεσε στη Διοίκηση το πόρισμά της και συνέχισε την αξιολόγηση με πόρισμα που εξέδωσε η ιδία η Διοίκηση. Η διαδικασία που επέλεξε όμως για τον εν λόγω διαγωνισμό απορρίφτηκε από την Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών και το ΣτΕ, δικαιώνοντας το έργο της Επιτροπής Διαγωνισμού.
 5. Καθυστέρησε τον διαγωνισμό του ΚΕΛΨ δύο έτη και κατέβαλε με απευθείας ανάθεση υψηλό οικονομικό τίμημα για τη λειτουργία και συντήρηση του ΚΕΛΨ, χωρίς την επίτευξη των προβλεπόμενων στόχων για την ενεργειακή εξοικονόμηση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, που πιθανόν να προκάλεσε οικονομική ζημία και θα πρέπει να διερευνηθεί από την Δικαιοσύνη.
 6. Προκάλεσε υστέρηση εσόδων και δυσφήμιση στην Εταιρεία με την αδυναμία αποστολής λογαριασμών, αφού δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα της Δ/νσης Προμηθειών για δυόμιση έτη. Οδηγήθηκε σε απευθείας αναθέσεις, που ελέγχονται για την νομιμότητά τους. Λύση δόθηκε από την κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση.
 7. Διέσυρε την Εταιρεία στον τύπο, αναφορικά με την ύπαρξη απόρρητου πορίσματος, σχετικό με τη δράση εισπρακτικών εταιρειών, που σύμφωνα με δημοσιεύματα προκάλεσαν οικονομική ζημία στην ΕΥΔΑΠ, ενώ εξακολουθεί να το κρύβει από τους εργαζόμενους. Η όλη υπόθεση χρήζει ελέγχου.
 8. Στοίβαξε τους εργαζόμενους σε μη επαρκή κτίρια εν μέσω πανδημίας, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια όλων, που μάταια προσπαθούν να λάβουν απαντήσεις για το αν τηρούνται οι βασικές υγειονομικές διατάξεις στους χώρους όπου καλούνται να εργαστούν.
 9. Απέτυχε στον εταιρικό ψηφιακό μετασχηματισμό και στο οργανόγραμμα, όπου η στελέχωση παρά την υποτιθέμενη αξιολόγηση, έγινε με κριτήρια ρουσφετιού και αναξιοκρατίας.

Tο μόνο που εξασφάλισε η Διοίκηση είναι:

 1. Στρατιά συμβούλων χωρίς να δίνονται στους εργαζόμενους τα παραδοτέα
 2. Αύξηση στον μισθό της από την πρώτη στιγμή
 3. Δυο μισθούς bonus με την υπογραφή της Σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο (ανεξάρτητα βέβαια κατά πόσο συμφέρουσα είναι αυτή για την Εταιρεία)
 4. Εργασιακό χάος

Η Διοίκηση με την επιστολή της (20.01.2022) στους εργαζόμενους δήλωσε την αποτυχία της ή καλύτερα το Βατερλώ της με τις φράσεις: «…η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα μιας απόφασης που ξεπερνά τις δυνατότητες και αρμοδιότητες της ΕΥΔΑΠ, ενώ είναι κατανοητό ότι προκαλεί εύλογες απορίες, έως και ανησυχία για τις επιπτώσεις που ενδέχεται αυτή να έχει στην πορεία της Εταιρείας μας. …προβαίνουμε ήδη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της συγκεκριμένης απόφασης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Ομολογούν την αποτυχία τους και μεταθέτουν τις ευθύνες τους στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ο Σύλλογος Μηχανικών και οι εργαζόμενοι θα αγωνιστούν με κάθε νόμιμο μέσο ώστε:

 • Η ΕΥΔΑΠ, το ΕΥΣ και η διαχείριση του νερού να παραμείνουν σε δημόσιο έλεγχο
 • Η ΕΥΔΑΠ να αποκαταστήσει ξανά το κύρος της
 • Να προστατευθούν οι καταναλωτές
 • Η Εταιρεία να επανέλθει στην κανονικότητα

 Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠρόεδροςΗ Γενική Γραμματέας
Γιώργος ΔήμτσαςΔέσποινα Ζάννου

 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ