Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Σύλλογος Μηχανικών: Συναντήσεις με τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, του Υπερταμείουμ, πολιτικά κόμματα και φορείς

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕ & ΤΕ ΕΥΔΑΠ

20.10.2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου Μηχανικών πραγματοποίησε στις 06/09/2021, συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης με την Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ. Παρόντες ήταν η Πρόεδρος Δ.Σ., ο Διευθύνων Σύμβουλος και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος. Στην συνάντηση αυτή ο Σύλλογος έδωσε ατζέντα θεμάτων και ζητήθηκε ενημέρωση για όλα τα μείζονα θέματα που αφορούν την Εταιρεία και τα μέλη του Συλλόγου μας. Από την πλευρά της Διοίκησης δεν υπήρξε συγκεκριμένη απάντηση ή δέσμευση επί των θεμάτων συζήτησης. Επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Διοίκηση του Υπερταμείου καθώς και συναντήσεις με πολιτικά κόμματα και άλλους φορείς.

1. Συνάντηση με Διοίκηση ΕΥΔΑΠ

  • Η πορεία της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. σε συνδυασμό με τη Σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο και με τη Σύμβαση με την Εταιρεία Παγίων

Η Διοίκηση θεωρεί την παρούσα Σύμβαση καλή, όπως τελικά αυτή διαμορφώθηκε. Κατά την άποψη του Συλλόγου όμως, δεν τεκμηριώθηκε κάποιο θετικό σημείο για την ΕΥΔΑΠ.
Η Διοίκηση δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις σε ερωτήσεις για τη Σύμβαση και για θέματα όπως το κόστος αγοράς του ακατέργαστου νερού (τιμολογείται 8 φορές ακριβότερο από αυτό για την ΕΥΑΘ). Η απάντηση της Διοίκησης ήταν αόριστη με την επισήμανση ότι θα δοθεί γνωμοδότηση για την «καλή» επικείμενη Σύμβαση.
Ο Σύλλογος θεωρεί την προτεινόμενη Σύμβαση σύμφωνα με τα λεγόμενα της Διοίκησης, ζημιογόνα για την ΕΥΔΑΠ διότι για τον υπολογισμό της τιμής του ακατέργαστου νερού σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν αφαιρεθεί τα χρήματα που έχουν πληρώσει οι καταναλωτές, τα τέλη των συμβάσεων και αποφάσεων των υπουργών καθώς και οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθότι πλέον δεν επιστρέφονται. Η τιμή που ισχυρίζεται η Διοίκηση ότι είναι καλή, κατά την άποψη του Συλλόγου θα επιφέρει άμεσα ανάκτηση κόστους που θα μετακυλήσει στους καταναλωτές με αύξηση της τιμής του νερού και στους εργαζόμενους με την μείωση του λειτουργικού κόστους.

  • Οργανόγραμμα και αξιολόγηση στελεχών (μητρώο εργαζομένων, Αν. Δ/ντες, επετηρίδα, κ.α.)

Ο Σύλλογος έχει εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν την αντίθεση του στο νέο οργανόγραμμα που αποτελείται από 151 Υπηρεσίες, 46 Διευθύνσεις, 8 Γενικές Διευθύνσεις, 89 Αναπληρωτές Διευθυντές, 22 Συμβούλους και 12 Επιχειρησιακούς Συνεργάτες. Είναι σε εξέλιξη η στελέχωση του. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει Γενική Διεύθυνση χωρίς Υπηρεσίες.
Η όλη διαδικασία οδήγησε στην εδραίωση αισθήματος απογοήτευσης στο σύνολο των εργαζομένων. Γίνονται τοποθετήσεις στελεχών σε θέσεις χωρίς να έχει κάνει αίτηση ο ενδιαφερόμενος, σε μια πλήρως αδιαφανή διαδικασία που δεν ανακοινώνεται η σειρά κατάταξης και αξιολόγησης. Παράδειγμα η διαδικασία πλήρωσης της Θέσης του Γενικού Διευθυντή Ανθρωπίνου Δυναμικού, όπου αντέδρασε αρχικά το ίδιο Δ.Σ. της Εταιρείας και επαναλήφθηκε.
Σε όλα αυτά οι απαντήσεις της Διοίκησης ήταν αίολες.
Ο Σύλλογος τόνισε ότι η αξιολόγηση των στελεχών δεν στηρίζεται σε κανένα νομικό έρεισμα και ως εκ τούτου είναι διάτρητη και επιδέχεται κάθε λογής παρεμβάσεις. Εκφράσαμε την αντίθεση μας για το νεοσύστατο και επονομαζόμενο μητρώο στελεχών που περιλαμβάνει μόνο όσους συμμετείχαν σε διαδικασία πλήρωσης θέσεων και όχι τα υπόλοιπα στελέχη της Εταιρείας. Σε ερώτηση μας γιατί τα υπόλοιπα στελέχη της Εταιρείας δεν περιλαμβάνονται στο μητρώο στελεχών, λάβαμε ως απάντηση ότι θα συμπεριληφθούν στο μέλλον και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

  • Εκσυγχρονισμός εξοπλισμού – «Έξυπνα συστήματα»

Καταθέσαμε τον προβληματισμό μας για την καθυστέρηση του εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού στην Εταιρεία δυο και πλέον έτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διοίκηση τοποθετήθηκε στο θέμα αυτό τον Ιούνιο του 2019 και μέχρι σήμερα βρίσκεται στον σχεδιασμό και όχι στις αποφάσεις, με αποτέλεσμα να το πληρώνει η λειτουργία, η συντήρηση των δικτύων και η ΕΥΔΑΠ γενικότερα.

  • Διαγωνισμοί Έργων Προμηθειών – Διαγωνισμός Ψυττάλεια, Ραφήνα κ.α.

Από μέρους του Συλλόγου τέθηκαν τα θέματα των διαδικασιών προμηθειών και έργων καθώς και των διαγωνισμών που απασχόλησαν τον Τύπο γενικότερα. Ειδικότερα για τον Διαγωνισμό της Ψυττάλειας ζητήσαμε να αποκατασταθεί η Επιτροπή Διαγωνισμού που άδικα τόσο καιρό λοιδορήθηκε.
Από την αρχή έχουμε θεωρήσει παράτυπες τις μεθοδεύσεις της Διοίκησης στις διαγωνιστικές διαδικασίες, οι οποίες κρίθηκαν και από την Ελληνική Δικαιοσύνη με την αναίρεση τους. Αυτό είχε σαν απόρροια δύο απ’ ευθείας ετήσιες αναθέσεις της Λ&Σ του ΚΕΛΨ, με μία τιμή προφανώς διαφοροποιημένη σε σύγκριση με την προσφερόμενη στην νέα σύμβαση.
Οι ακροβατισμοί της Διοίκησης παρεμβαίνοντας στις Επιτροπές οι οποίες εφαρμόζουν το νόμο, τις διακηρύξεις και τις συμβάσεις που υπογράφονται από τα αποφαινόμενα όργανα, μόνο προβλήματα φέρνουν και δημιουργούν ζημιά για την ΕΥΔΑΠ.

  • Λογαριασμοί

Επισημάνθηκε το αδιέξοδο που έχει περιέλθει η Εταιρεία λόγω της κατά περιόδους, μη αποστολής των λογαριασμών στους καταναλωτές, που έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των εσόδων της. Θέσαμε θέματα νομιμότητας των απευθείας αναθέσεων που δίδονται για την αποστολή των λογαριασμών, τόσο για την τήρηση του Ν.4412 και τον τρόπο επιλογής των εταιρειών, όσο και για την επιλογή του κόστους ανά φάκελο που επιλέχθηκε στις τρεις έως τώρα απευθείας αναθέσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του διαγωνισμού η τιμή για τα ΕΛΤΑ (μειοδότης) είναι 0,27ευρώ/φάκελο, για την ΑSC 0,39ευρώ/φάκελο. Έγιναν τρεις απευθείας αναθέσεις με τη μέγιστη τιμή, δηλαδή 0,39 ευρώ/φάκελο και για τις δυο εταιρείες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η στέρηση εσόδων το καλοκαίρι ανήλθε τα 36 εκ. ευρώ.
Δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη απάντηση. Ενημερωθήκαμε ότι η Διοίκηση προχωρά και σε τέταρτη απευθείας ανάθεση σε τρεις εταιρείες.
Από τα στοιχεία φαίνεται ότι η ΕΥΔΑΠ έχει ζημιά στο κύρος της. Υπάρχει οικονομική ζημιά για την ΕΥΔΑΠ; Αν ναι, ποιος την πληρώνει;

  • Μισθολογικές περικοπές και αποθεματικά στους μετόχους

Ο Σύλλογος απαίτησε να αποκατασταθεί το μισθολόγιο των Μηχανικών, που στα πλαίσια των περικοπών αδίκως έχασαν μέρος από τα ποσοστά των ανθυγιεινών επιδομάτων με απόφαση Δ.Σ. ΕΥΔΑΠ και εξηγήσαμε πως δεν είναι δυνατό οι Μηχανικοί να λαμβάνουν το μισό ανθυγιεινό επίδομα χώρου σε σχέση με το σύνολο των εργαζομένων στην Εταιρεία.
Εισπράξαμε ευχολόγιο για την επόμενη Συλλογική Σύμβαση καθότι μας είπαν ότι υπογράφτηκε η ΕΣΣΕ με την ΟΜΕ. Την ΟΜΕ που διόρισε η ίδια η Διοίκηση για να περάσει αυτά που ήθελε. Ζητήσαμε να υπογραφεί Συμπληρωματική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

  • Σύμβουλοι / Μετασχηματισμός της Εταιρείας/ Προσλήψεις

Θέσαμε θέμα νομιμότητας του τρόπου επιλογής των συμβούλων και του κόστους τους, τόσο για την τήρηση του Ν.4412 καθώς και την οικονομική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό της Εταιρείας.
Δίνονται απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες συμβούλων για θέματα χωρίς προφανή αξιολόγηση αναγκαιότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανάθεση σε Εταιρεία συμβούλων της καταγραφής των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό της Εταιρείας. Οι Γενικοί Διευθυντές γνωρίζουν τις ελλείψεις αυτές και παρέχουν όλες τις πληροφορίες άμεσα χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση. Η Διοίκηση όφειλε να είναι σε πλήρη συνεργασία με τους Γενικούς Διευθυντές και να είχε ήδη ζητήσει από το ΑΣΕΠ την προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Τέλος τονίσαμε ότι ο αναγγελλόμενος από την Διοίκηση μετασχηματισμός της Εταιρείας, κατά την άποψη του Συλλόγου, έχει ήδη αποτύχει ουσιαστικά και τυπικά.

  • Αποκατάσταση εμπιστοσύνης στα Στελέχη – Μηχανικούς της Εταιρείας

Ο Σύλλογος δήλωσε στην Διοίκηση ότι με τις πρακτικές της έδειξε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στα στελέχη της και ανέδειξε τις απαξιωτικές συμπεριφορές της Διοίκησης στους Μηχανικούς της Εταιρείας με παραδείγματα. Δυστυχώς για τον Διευθύνοντα το «σαθρό οικοδόμημα» που ο ίδιος αποκάλεσε την ΕΥΔΑΠ, αποδείχθηκε τελικά τόσο ισχυρό που πλέον η Διοίκηση αντιλήφθηκε ότι εκτίθεται ανεπανόρθωτα με τις πρακτικές της και ότι μάταια προσπαθεί να καλύψει τα λάθη της.

2. Συνάντηση με την Διοίκηση του Υπερταμείου

Πραγματοποιήθηκε στις 7/9/2021 μια πρώτη συνάντηση του Προεδρείου του Συλλόγου με την Διοίκηση του Υπερταμείου. Αφού παρουσιάσαμε την σημερινή εικόνα της Εταιρείας και τον ρόλο των Μηχανικών σ’ αυτή, αφού ενημερώσαμε για τα όλα τα παραπάνω από την συνάντηση με την Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, αναδείξαμε διεξοδικά όλα τα θέματα. Τονίσαμε ότι πάγια θέση του Συλλόγου μας είναι ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΥΔΑΠ. Ξεκαθαρίσαμε ότι ο Σύλλογος Μηχανικών της Εταιρείας αλλά και το σύνολο των εργαζομένων δεν θα επιτρέψουμε την διάλυση της ΕΥΔΑΠ από τις σημερινές πρακτικές της Διοίκησης της Εταιρείας.
Μας ενημέρωσαν ότι γνώριζαν μέρος από τα παραπάνω θέματα και ότι πρωτεύοντες στόχοι του Υπερταμείου είναι η υπογραφή της Σύμβασης με το Ελληνικό Δημόσιο και το Πρόγραμμα Επενδύσεων, που θα βοηθήσει την ανάπτυξη της Εταιρείας.

3. Συναντήσεις με πολιτικά κόμματα και φορείς

Στα πλαίσια των δράσεων του Συλλόγου μας για την προστασία του Δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ, το Δ.Σ. του Συλλόγου ξεκίνησε συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα και φορείς, σχετικά με την πορεία της ΕΥΔΑΠ σε συνδυασμό με την σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο και τη σύμβαση με την Εταιρεία Παγίων.

4. Σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο και ΣΔΙΤ για ΕΥΣ, διαλύουν την ΕΥΔΑΠ

Είναι γνωστό σε όλους ότι στην περίπτωση που προχωρήσει το ΣΔΙΤ για το ΕΥΣ θα αποκοπεί η ΕΥΔΑΠ από την διαχείριση των υδατικών πόρων για την ύδρευση της Πρωτεύουσας και των ευρύτερων περιοχών. Η επικείμενη σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο, υιοθετώντας μια υπερβολική τιμή αγοράς του ακατέργαστου νερού, καθιστά την ΕΥΔΑΠ εν δυνάμει προβληματική Εταιρεία. Αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα την απώλεια της τεχνογνωσίας του ΕΥΣ, την απόλυση του ανθρωπίνου δυναμικού του ΕΥΣ και την αύξηση του κόστους λειτουργίας και συντήρησης ή την υποβάθμιση του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος. Για να μπορέσει η ΕΥΔΑΠ να ανταποκριθεί στον έργο της, θα αναγκαστεί να μειώσει τις λειτουργικές τις δαπάνες και τελικά θα υπάρξει ανάκτηση του κόστους από τον καταναλωτή με αύξηση των τιμολογίων του νερού.

5. Κτιριακά προβλήματα

Είναι σαφές ότι το υπερμεγέθες οργανόγραμμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις υφιστάμενες κτιριακές υποδομές. Παρόλα αυτά η σημερινή Διοίκηση προσπαθεί να το εφαρμόσει σε μη επαρκή κτίρια, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια όλων των εργαζομένων, που μάταια προσπαθούν να λάβουν απαντήσεις για το αν τηρούνται οι βασικές υγειονομικές διατάξεις στους χώρους όπου καλούνται στοιβαγμένοι να τοποθετηθούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Γενική Διεύθυνση Ψηφιακής Διακυβέρνησης με συνολικά 25 θέσεις ευθύνης και περίπου 40 εργαζόμενους που προορίζεται να στεγαστούν στο κτίριο Πληροφορικής. Καλούμε την Διοίκηση να σταματήσει άμεσα τις απαράδεκτες μετακινήσεις των εργαζομένων σε ακατάλληλους χώρους, μέχρι να αντιμετωπισθεί σοβαρά το θέμα με ενδεχόμενη μίσθωση κτιρίων. Άλλωστε θεωρούμε ότι το σημερινό οργανόγραμμα δεν έχει καμία τύχη, δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί και ενδεχομένως δεν έχουν κανένα νόημα οι εν θέματι μετακινήσεις.

ΟΜΟΦΩΝΑ

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Γιώργος Δήμτσας Δέσποινα Ζάννου

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ