Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Σύλλογος Μηχανικών: Συνάντηση  με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και την Γενική Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕ & ΤΕ ΕΥΔΑΠ

Αθήνα 20.2.22024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, τη Δευτέρα 12.02.2024, πραγματοποίησε συνάντηση  με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και την Γενική Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού παρουσία του Προέδρου Δ.Σ., παρόλο που το  αίτημα συνάντησης αφορούσε την ενημέρωση όλου του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ Α.Ε.

Στην συνάντηση τέθηκαν από το προεδρείο του Συλλόγου μας όλα τα ζητήματα για την πορεία της Εταιρείας, αναδείχθηκαν τα προβλήματα που διακυβεύουν τόσο το μέλλον της ΕΥΔΑΠ όσο και το μέλλον και τον ρόλο των Μηχανικών στην Εταιρεία. Δυστυχώς η Διοίκηση δεν απάντησε στα υπάρχοντα προβλήματα και δεν υπήρξε καμία ουσιαστική δέσμευση για κανένα θέμα.

  1. Για την ανακοινωθείσα χωρική επέκταση της ΕΥΔΑΠ στους Δήμους Κορινθίας, Βοιωτίας και Φωκίδας  η Διοίκηση δεν έδωσε καμία απάντηση, παρά το γεγονός ότι η ίδια είχε εξαγγείλει στις εφημερίδες επενδυτικό πλάνο 1,85 δις ευρώ για τις εν λόγω επεκτάσεις. Ο Σύλλογος επισήμανε αφενός ότι η Εταιρεία  είναι ήδη υποστελεχωμένη και αφετέρου ότι ειδικά η φημολογούμενη ανάληψη των δικτύων ομβρίων αποτελεί μια απαγορευτικά επικίνδυνη δραστηριότητα.
  1. Για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) και ενώ έχει λήξει η τριετία και βρισκόμαστε στην εξάμηνη παράταση της σύμβασης λειτουργίας και συντήρησης της ΕΥΔΑΠ με το Ελληνικό Δημόσιο και την ΕΠ-ΕΥΔΑΠ, η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη, ούτε από την ΕΥΔΑΠ αλλά ούτε και από τα λοιπά συμβαλλόμενα μέλη. Ο Σύλλογος παραμένει στην πάγια θέση του για την πλήρη εναρμόνιση και τήρηση των  αποφάσεων του ΣτΕ.
  1. Σχετικά με την τιμολόγηση του αδιύλιστου νερού ο Σύλλογος επισήμανε εκ νέου, όπως και στο παρελθόν με σχετική επιστολή τεχνο-οικονομικού περιεχομένου προς το Δ.Σ., ότι η συμφωνηθείσα τιμή αδιύλιστου είναι υψηλή, μη συμφέρουσα για την ΕΥΔΑΠ,  με δεδομένο τον κίνδυνο να μετακυλήσει το κόστος στους πελάτες. Ο Σύλλογος ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης, δεδομένου ότι η συμφωνηθείσα τιμή του αδιύλιστου νερού την οποία η Διοίκηση θεωρεί  επιτυχή και συμφέρουσα,  δεν λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων των καταναλωτών.
  1. Για τα δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας δεν υπήρξε όπως αναμενόταν σαφής επεξήγηση, πάρα μόνο γενικεύσεις για αυξημένο ενεργειακό κόστος, για επενδύσεις που σαφέστατα δεν δικαιολογούν την οικονομική κατάσταση της Εταιρείας και δεν απαλλάσσουν  την Διοίκηση  των ευθυνών της. Ο Σύλλογος είναι αντίθετος σε όλες αυτές τις μεθοδεύσεις.
  1. Για την εφαρμογή της Νομοθεσίας Ν. 2916/2001, Ν.3459/2007, Ν.4009/2011, Ν.4485/2017 και άρση της απαρχαιωμένης διάκρισης των Μηχανικών σε Τεχνικό Προσωπικό Ανωτάτης και Ανωτέρας Εκπαίδευσης και για την ένταξη των πτυχιούχων Μηχανικών σε συμφωνία με τους υπόλοιπους πτυχιούχους επιστήμονες της εταιρείας, δεν υπήρξε καμία δέσμευση.
  1. Για την 6η ημέρα εργασίας και για την μη εφαρμογή της νομοθεσίας από το 2010 από την ΕΥΔΑΠ, που έχει ως συνέπεια οι εργαζόμενοι να προσφεύγουν δικαστικά για τα δεδουλευμένα τους, η ΕΥΔΑΠ μέσω των αρμοδίων οργάνων της, ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τη σχετική νομοθεσία και ότι καθυστέρησαν οι γνωμοδοτήσεις των Νομικών Υπηρεσιών.

Ο Σύλλογος θεωρεί ακατανόητο  να  απαιτείται η γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας για την εφαρμογή ή όχι της Εθνικής Εργατικής Νομοθεσίας τρία έτη μετά και την δικαστική απόφαση επί του θέματος, με τη δικαιολογία της ύπαρξης καθυστέρησης λόγω έλλειψης προσωπικού για την ορθή αποτύπωση των αποζημιώσεων στα εκκαθαριστικά των εργαζομένων. Το ερώτημα του Συλλόγου προς τη Διοίκηση, που αποτελεί και πάγια θέση του, είναι αν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων καταβληθούν από το 2010 έως σήμερα και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

  1. Για την αναγνώριση προϋπηρεσίας σε προσληφθέντες Υπαλλήλους μετά το 2012, υπήρξε παραδοχή από την Διοίκηση ότι πάγωσε η μισθολογική προώθηση και ότι  το ζήτημα αυτό θα διευθετηθεί στην νέα ΣΣΕ. Δηλαδή ουσιαστικά η αναγνώριση προϋπηρεσίας, που η ίδια η ΕΥΔΑΠ ζήτησε από τους νεοπροσληφθέντες, αποτελεί για τη Διοίκηση στοιχείο συλλογικών διαπραγματεύσεων της Εταιρείας με τους εργαζομένους.

Εμμένουμε στην θέση μας ότι αναγνώριση της προϋπηρεσίας έγινε de facto δεκτή από την ΕΥΔΑΠ κατά την διαδικασία πρόσληψης ενός προς ενός των νέων εργαζομένων (και είναι υποχρεωμένη η ΕΥΔΑΠ να αναγνωρίσει την προϋπηρεσία για όλους τους εργαζόμενους), με ότι αυτό επισύρει στις μισθολογικές και βαθμολογικές τους μεταβολές και δεν μπορεί να αποτελεί εκ νέου αντικείμενο Συλλογικής Διαπραγμάτευσης Διοίκησης- Εργαζομένων.

Ο Σύλλογός μας σε κάθε περίπτωση τάσσεται στο πλευρό των θιγόμενων συναδέλφων με κάθε νόμιμο μέσο.

  1. Σχετικά με τον Ειδικό Εφάπαξ λογαριασμό προσληφθέντων μέχρι 15.10.1999 και την αναλογιστική μελέτη, το Προεδρείο διαμαρτυρήθηκε για την άρνηση να χορηγηθεί στον Σύλλογο η σχετική μελέτη, ενώ δεν υπήρξε καμία  ενημέρωση για το αναγνωρισμένο αναλογιστικό έλλειμμα 84 εκ. σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις  της ΕΥΔΑΠ. Ο Σύλλογος εμμένει στη θέση να του δοθεί άμεσα η αναλογιστική μελέτη.

Συνάδελφοι,

Η καθοδική πορεία της Εταιρείας δεν έχει προηγούμενο. Ο Σύλλογος πιστός πάντα στις απόψεις του, θα συνεχίσει τις δράσεις του για να διαφυλάξει το κύρος της ΕΥΔΑΠ και να προστατεύσει τα συμφέροντα της Εταιρείας, των μελών του και των εργαζομένων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας

 

Γιώργος Δήμτσας

 

Δέσποινα Ζάννου

 

                                                               

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ