Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ: “Το ΣτΕ ύψωσε για άλλη μία φορά συνταγματικό ανάχωμα στις προθέσεις της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει το νερό”

20.10.2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΥΨΩΣΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΝΑΧΩΜΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ

Η ακύρωση εκχώρησης της συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της ΕΥΔΑΠ, όλου δηλαδή του πλούτου της εταιρείας, που περιλαμβάνει τις λίμνες, τα φράγματα, τους ταμιευτήρες, τα αντλιοστάσια και το τεράστιο δίκτυο των 400 χιλιομέτρων, είναι το τελευταίο επεισόδιο των εξελίξεων στο συνταγματικό δικαστήριο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε να εκχωρήσει στους ιδιώτες αυτό το έργο, ως προανάκρουσμα της καθολικής ιδιωτικοποίησης του νερού.

Η Ν.Δ. έφαγε πρόσφατα μία ακόμα σφαλιάρα από το ΣτΕ, το οποίο σε μια ιστορική απόφαση ανέφερε ότι η ΕΥΔΑΠ όχι μόνο δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, αλλά πρέπει και να φύγει από το Υπερταμείο, οι σκοποί του οποίου δεν συνάδουν με το δημόσιο ρόλο που πρέπει να έχει η εταιρία για την παροχή ικανής ποσότητας και ποιότητας πόσιμου νερού στους πολίτες.

Η Ν.Δ., όμως, αρνείται, να εφαρμόσει την απόφαση και κάποιοι βαδίζουν σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια, με το Δ.Σ. της εταιρείας, το οποίο έχει διοριστεί από το Υπερταμείο, να σκοπεύει να μοιράσει μέρισμα και κυρίως να κάνει μείωση κεφαλαίου, αδειάζοντας τα ταμεία και επιστρέφοντας τα λεφτά στους ιδιώτες μετόχους. Το 2019 τα αποθεματικά της ΕΥΔΑΠ ήταν στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα είναι στα 200 εκατ. ευρώ περίπου,  και κάποιοι σκοπεύουν, να κάνουν ντου στο ταμείο της εταιρείας.

Οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ αποτελούν κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ειδικά για τον κ. Καραμανλή, αφού σημαίνουν «ιδιωτικοποιήσεις γιοκ», αλλά και δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η προοδευτική κυβέρνηση της επόμενης μέρας ώστε να χτίσει στέρεα θεμέλια αριστερής και προοδευτικής πολιτικής.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜ. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΕΥΔΑΠ

ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ