Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Συζητήθηκε η επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή για την παραχώρηση του ΕΥΣ στα χέρια ιδιώτη μέσω ΣΔΙΤ 

Στις 25/1/2021 ο Βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό ανάπτυξης & επενδύσεων με θέμα: “Το ‘ευαίσθητο’ Εξωτερικό Υδροδοτικό Συστήματα της ΕΥΔΑΠ 100% στα χέρια ιδιώτη μέσω ΣΔΙΤ” 

Το κείμενο της Ερώτησης:

“Τον Ιούνιο του 2020 το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, επικαλούμενο την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2014 (1906/2014 Ολομ. αλλά και άλλες) που είχε κρίνει αντισυνταγματική την μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση, έκρινε με δύο αποφάσεις του, ότι η πώληση του 50,003% της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ είναι αντίθετη στα άρθρα 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3 του Συντάγματος, όπως βάσιμα προβάλουν οι κάτοικοι των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, όπως και το Σωματείο των εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ.

Σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα των αποφάσεων του ΣτΕ βρίσκεται η απόφαση του Πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη, να προκηρύξει τρεις διαγωνισμούς για την παροχή υπηρεσιών νομικού, χρηματοοικονομικού και τεχνικού συμβούλου με σκοπό τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για τη διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία του ΕΥΣ (Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα) της Αθήνας μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα). Το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αθήνας περιλαμβάνει τα φράγματα και τους ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, λίμνη Υλίκη, γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου, υδραγωγεία μεταφοράς 400χμ. και αντλιοστάσια. Η παραχώρηση κρίσιμων υποδομών του κύκλου του νερού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ τόνισε σχετικά ότι «εμείς ως ΕΥΔΑΠ θα πάρουμε μέρος στον διαγωνισμό για τα ΣΔΙΤ, μιας και διαθέτουμε έμπειρα στελέχη και την απαιτούμενη εμπειρία και τεχνογνωσία».

Ερωτάται ο Υπουργός:

1. Πώς τεκμηριώνεται η μείωση του ετήσιου κόστους λειτουργίας της συντήρησης μέσω της ιδιωτικοποίησης, λόγος που επικαλείται η κυβέρνηση;

2. Ποια θα είναι η επίπτωση στην τιμή και ποια στην ποιότητα του παρεχόμενου νερού στους καταναλωτές και πώς προστατεύεται το νερό ως δημόσιο αγαθό”

Η ερώτηση συζητήθηκε στη Βουλή στις 29/1/2021

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη ανέφερε ότι: “Οι συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα είναι συμβάσεις κατά κανόνα μακροχρόνιες, που συνάπτονται μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού φορέα και δεν έχουν σχέση με ιδιωτικοποίηση, αλλά με παροχή υπηρεσιών συντήρησης ενός συστήματος. Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποτελούν πραγματικά ένα εργαλείο το οποίο δουλεύει παγκοσμίως και παρέχει ακριβώς αυτήν την ποιοτική αναβάθμιση που συνήθως απαιτούμε ως κοινωνία για να έχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες. Το συγκεκριμένο έργο δεν ιδιωτικοποιείται. Εδώ και είκοσι χρόνια η ΕΥΔΑΠ πληρώνει 26 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για να λάβει τις υπηρεσίες που θα λάβει περίπου με 15 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, αν αναφερθείτε στην παρούσα αξία. Επομένως, με το έργο αυτό κερδίζει το ελληνικό Δημόσιο και ο Έλληνας φορολογούμενος άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Το αντάλλαγμα πληρώνεται με πληρωμές διαθεσιμότητας, ακριβώς διότι ο ανάδοχος δεν έχει ιδιοκτησία του συστήματος του υδροδοτικού, αλλά παρέχει υπηρεσία συντήρησης και αναβάθμισης του συστήματος. Στο πέρας δε αυτής της σύμβασης το σύστημα αυτό παραμένει, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει σήμερα, στον δημόσιο φορέα”.

Ο κ. Παπαθανάσης επέμεινε ότι “μιλάμε για ένα έργο χάρη στο οποίο για είκοσι χρόνια θα κερδίσει το ελληνικό Δημόσιο 150 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα τα οποία μπορεί η Πολιτεία να δώσει σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, σε ευάλωτες ομάδες, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής”.

Ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι η ιδιοκτησία της υποδομής παραμένει στο ελληνικό Δημόσιο, όπως στο Δημόσιο παραμένει η τελική διασφάλιση της παροχής υπηρεσίας. “Πραγματικά εκπλήσσομαι όταν μιλάτε για ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου αγαθού, ενώ μιλάμε απλώς για τη συντήρηση και την αναβάθμιση του δικτύου παροχής υπηρεσιών”, είπε επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, που απηύθυνε την ερώτηση στην κυβέρνηση, αναφέρθηκε εκ προοιμίου στις δύο αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες όπως τόνισε, “ορίζουν το αυτονόητο, δηλαδή ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί να ιδιωτικοποιείται”. Στο κλίμα αυτό κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση ότι αφού απέτυχαν στα σχέδια των κυβερνήσεων Σαμαρά και Τσίπρα, τώρα προχωρά ένα χειρότερο σενάριο, η ιδιωτικοποίηση, μέσω ΣΔΙΤ, της διαχείρισης και συντήρησης της ΕΥΔΑΠ Παγίων, δηλαδή όλου του δικτύου πηγών, υδατοδεξαμενών, φραγμάτων, αγωγών, που φέρνουν το νερό στην Αθήνα.

“Λέτε ότι θα βαρύνουν τον ιδιώτη οι εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης. Αλήθεια, ο ιδιώτης, που θα προτάξει το κέρδος προφανώς και θα έχει το βάρος της συντήρησης και αναβάθμισης, δεν θα το μετακυλήσει αυτό στην τιμή του πολίτη; Ποια θα είναι η επίπτωση στην τσέπη του πολίτη; Λέτε, επίσης, ότι η επανακοστολόγηση του διυλισμένου νερού θα λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών. Πώς είναι δυνατόν να επιδιώκει ο ιδιώτης αυτός το κέρδος και να μιλάτε για μείωση της τιμής; Ποιο είναι το διεθνές παράδειγμα που έχετε να φέρετε; Η μόνη φορά που έχουμε ιδιωτικοποίηση του υδροδοτικού δικτύου είναι στη Χιλή του Πινοσέτ”, ανέφερε ο Κρίτων Αρσένης και προσέθεσε:“Εσείς προτείνετε στο ΣΔΙΤ και την πώληση αδιύλιστου νερού σε ιδιώτες από τον διαχειριστή. Δεν αντίκειται αυτό στην απόφαση του ΣτΕ που μιλάει για δημόσιο χαρακτήρα του νερού; Εσείς δίνετε σε κάποιον τη διαχείριση των πηγών που ξεδιψάνε την Αθήνα και θα έχουν δικαίωμα κιόλας να πουλάνε το νερό τους σε ιδιώτες. Πώς αυτό βελτιώνει την ποιότητα, κύριε υπουργέ;”.

ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

 

ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ