Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Τα κοινά αγαθά: Εμπορεύματα ή δικαιώματα;

Τα κοινά αγαθά: Εμπορεύματα ή δικαιώματα;
Πως το κάνουμε στο νερό;

Πολλοί, άλλοι καλοπροαίρετοι και άλλοι κακοπροαίρετοι, απορούν πως επιτυγχάνονται αυτές οι (σχετικές ίσως, σημαντικές όμως) νίκες για το κοινό αγαθό του νερού. Ιδού κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στο κίνημα του δημόσιου νερού να νικάει.

Η ισχυρή διαρκής συμμαχία εργαζομένων – κοινωνίας σε κοινούς στόχους, κοινό αγώνα, κοινό μέτωπο αποτελεί θεμέλιο λίθο αυτού του κινήματος. Δεν είναι τα συνδικάτα για τα εργασιακά-μισθολογικά και τα κινήματα για το «χαρακτήρα» του αγαθού την ποιότητα και τα τιμολόγια. Είναι κοινός αγώνας, με κοινά αιτήματα και κοινούς στόχους.

Η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης, η καθολική προσβασιμότητα στο πόσιμο νερό, η διαρκής παροχή στη βρύση καθαρού πόσιμου νερού 24 ώρες το 24ωρο, μέσω οικονομικά υγιών οργανισμών διαχείρισης του νερού, με αξιοπρεπής εργαζόμενους πλήρων δικαιωμάτων, αποτελούν τον καμβά πάνω στον οποίο οικοδομούνται τα επιμέρους αιτήματα και δράσεις του κινήματος.

Η απαίτηση της ενιαία δημοκρατικής διαχείριση του κύκλου του νερού από τις πηγές έως την απόρριψη των επεξεργασμένων λυμάτων στους φυσικούς αποδέκτες, ενάντια στον τεμαχισμό της διαχείρισης που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση δια του κατακερματισμού. Όχι μόνο ως φυσικός κύκλος αλλά και ως ενιαίος λειτουργικός και οικονομικός κύκλος.

Μάχη ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και όχι μόνο ενάντια στην πλήρη πώληση.

Δημόσια ιδιοκτησία, δημοκρατική διαχείριση, κοινωνικός και εργατικός έλεγχος είναι το θετικό πλαίσιο ένταξης των επιμέρους αμυντικών αλλά και θετικών διεκδικήσεων του κινήματος. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις για το ακριβές μοντέλο διαχείρισης του δημόσιου νερού δεν αποτελεί πεδίο διαχωρισμών αλλά ενότητας στο πλαίσιο του κινήματος νερού.

Το ελληνικό κίνημα νερού είναι ένα εξωστρεφές κίνημα σε συντονισμό με κινήματα νερού Πανελλαδικά πανευρωπαϊκά και διεθνώς. Αλλά και με άλλα κινήματα κοινών αγαθών, εργατικών διεκδικήσεων και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Το κίνημα δεν είναι «στιγμιαίο», ούτε καθορίζεται από τις επικοινωνιακές επιταγές της επικαιρότητας ή όποιες κομματικές στοχεύσεις. Είναι διαρκές, υποτάσσεται στις βαθύτερες κοινωνικές ανάγκες και εναρμονίζεται στις ιδιαιτερότητες που αναδεικνύει η συγκυρία.

Καν΄ το όπως στο νερό

Είναι επιτακτικό να αποεμπορευματοποιηθεί και να αποϊδιωτικοποιηθεί το σύνολο των κοινών αγαθών, αν θέλουμε η κοινωνία και ειδικά τα χαμηλότερα στρώματα, να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Έχουν ήδη εξαγγείλει χιλιάδες πλειστηριασμούς κατοικιών, και ότι θα  υπάρχει περιορισμός στην κατανάλωση ενέργειας. Ενώ η λεγόμενη επισιτιστική κρίση και η ακρίβειας προϊδεάζει για αναγκαστικές περικοπές στη διατροφή των φτωχών.

Μιλάμε λοιπόν για σπίτια των οποίων οι δόσεις δε μπορούν να αποπληρωθούν με τις αυξήσεις των επιτοκίων, που θα κινδυνεύουν με εκπλειστηριασμό, που πίσω από τους τοίχους τους θα κρύβουν φτώχια, πείνα, κρύο, σκοτάδι, απομόνωση, φόβο, ντροπή.   Σπίτια τα οποία δεν θα περιέχουν τρόφιμα, δεν θα έχουν ρεύμα, δεν θα έχουν νερό, δεν θα έχουν θέρμανση, δεν θα έχουν ίνετρνετ  θα είναι σπίτια που τα χρωστάμε, που θα απειλούνται με κατάσχεση.

Η αξιοπρεπής κατοικία, νόμιμη χωρίς χρέη, που θα στεγάζει υγιείς οικογένειες με επαρκή διατροφή, με άμεση και πλήρη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας και παιδείας, με διαρκή και απρόσκοπτη πρόσβαση σε ρεύμα, σε φυσικό αέριο, στο διαδίκτυο και τις επικοινωνίες, σε καθαρό νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης, αναδεικνύεται σε κρίσιμο θέμα των αμέσως επόμενων εβδομάδων.

Η απαίτηση για αξιοπρεπή κατοικία, όπως ορίστηκε πιο πάνω με δικαίωμα καθολικής πρόσβασης σε όλη την ενδεκάδα των κοινών αγαθών (αξιοπρεπής κατοικία, διατροφή, υγεία, παιδεία, ρεύμα, νερό επικοινωνία, ενημέρωση, μεταφορές-μετακίνηση, πολιτισμός, ελεύθεροι χώροι) είναι το πιο κρίσιμο θέμα της περιόδου που μπορεί να συσπειρώσει μέγιστο κομμάτι της κοινωνίας και ειδικά τα χαμηλότερα στρώματα ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει και να επιβάλλει την επιβίωσή του και την αξιοπρεπή διαβίωσή του το δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Οι κινηματικές και πολιτικές δυνάμεις που ομνύουν στο όνομα της κοινωνίας και των εργατικών συμφερόντων πρέπει να θέσουν  με άμεσο, επίμονο και μαχητικό τρόπο την αποεμπορευματοποίηση και αποϊδιωτικοποίηση των κοινών αγαθών στο σύνολό τους ως το άμεσο ζητούμενο. Το νερό είναι ένα πάρα πολύ καλό παράδειγμα για τη δυνατότητα και τον τρόπο.

Πρέπει να διαμορφωθεί άμεσα πέπλο κινηματικής, πολιτικής και δικαστικής προστασίας των κοινών αγαθών.

Οι πολιτικές δυνάμεις, τα κινήματα πολιτών και οι εργαζόμενοι στους κλάδους παροχής κοινών αγαθών πρέπει από κοινού να στοχεύσουν στην κατεύθυνση της καθολικής προσβασιμότητας και του δημόσιου ελέγχου μέσω της αποεμπορευματοποίησης και της αποϊδιωτικοποίησης όλων των κοινών αγαθών. 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ