Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Καταιγίδα αυξήσεων στους έμμεσους φόρους φέρνει το πολυνομοσχέδιο

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει όλους τους έμμεσους φόρους και πιο συγκεκριμένα αθροίζει συνολικά 11 +1 νέους φόρους, συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

 1. ΦΠΑ: Αύξηση του υψηλού συντελεστή από το 23% στο 24% με εφαρμογή από 1ης Ιουνίου. Η αύξηση αναμένεται να επιβαρύνει βασικά είδη διατροφής – ζυμαρικά, ρύζι, αλεύρι, καφέ, αλλαντικά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές -, αναψυκτικά και χυμούς, καθώς επίσης και τα εισιτήρια μέσων μεταφοράς, την εστίαση, τα κόμιστρα των ταξί, το κόστος επισκευής και συντήρησης σπιτιών, τα ανθοκομικά είδη κ.ά.
 2. Καύσιμα: Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης της βενζίνης περίπου κατά 5 λεπτά το λίτρο, με τους παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης θα διαμορφωθεί από το 1,35 στο 1,40 ευρώ το λίτρο. Αύξηση 8 λεπτών στο λίτρο αναμένεται και το πετρέλαιο κίνησης η τιμή του οποίου εκτιμάται ότι θα ανέβει από το 1 ευρώ στο 1,08 ευρώ, ενώ επιβάρυνση 6 λεπτών θα φέρει η αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ανοιχτό παραμένει ακόμη το ενδεχόμενο ανάλογης αύξησης και στον ειδικό φόρο του υγραερίου.
 3. Τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων: Αναμένεται, από 1ης Ιουνίου, αύξηση στα τέλη ταξινόμησης από 4% έως και 32%. Οι αυξήσεις θα είναι κλιμακωτές και ανάλογες τόσο με τη λιανική τιμή όσο και με την εκπομπή ρύπων των οχημάτων. Το βασικό μοντέλο λέει ότι οι αυξήσεις θα είναι μεγαλύτερες για τα ακριβά και τα ρυπογόνα οχήματα, ενώ αντιθέτως για τα φθηνότερα μοντέλα και εκείνα που εκπέμπουν χαμηλότερους ρύπους υπάρχουν περιθώρια μειώσεων.
 4. Καφές. Επιβολή, από την 1η Ιανουαρίου του 2017, ειδικού φόρου 2 έως 4 ευρώ κατά την εισαγωγή του προϊόντος. Οι αυξήσεις αυτές θα επιβαρύνουν τη λιανική τιμή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, κατά 20%.
 5. Μπύρα: Προβλέπεται, από 1η Ιουνίου του 2016, μεγάλη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης προκειμένου να προσεγγίσει τα αντίστοιχα επίπεδα των αλκοολούχων ποτών. Η αύξηση εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 100% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
 6. Ποτά στα Δωδεκάνησα. Προβλέπεται, επίσης από 1η Ιουνίου, κατάργηση της έκπτωσης 50% που ισχύει στον ειδικό φόρο κατανάλωσης των αλκοολούχων ποτών στα Δωδεκάνησα.
 7. ΦΠΑ στα νησιά: Από την 1η Ιουλίου καταργείται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα εξής νησιά: Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος και Σίφνος. Η κατάργηση περιλαμβάνεται στις προβλέψεις του τρίτου Μνημονίου που υπεγράφη το περασμένο καλοκαίρι.
 8. Τσιγάρα. Σχεδιάζεται, από 1ης Ιανουαρίου του 2017, αύξηση του αναλογικού φόρου από το 20% στο 26% της λιανικής τιμής. Οι αυξήσεις στην τιμή λιανικής υπολογίζονται από 20 λεπτά έως μισό ευρώ το πακέτο.
 9. Ηλεκτρονικό τσιγάρο. Επίσης από 1ης Ιανουαρίου του 2017, θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Οι επιβαρύνσεις στην λιανική τιμή υπολογίζεται ότι θα φθάσουν στο 1 ευρώ.
 10. Συνδρομητική τηλεόραση. Θα επιβληθεί, από 1ης Ιανουαρίου του 2017, ειδικό τέλος 10% στους λογαριασμούς της συνδρομητικής τηλεόρασης.
 11. Σταθερή τηλεφωνία. Επίσης από την 1η Ιανουαρίου σχεδιάζεται να επιβληθεί και ειδικό τέλος 5% στους λογαριασμούς της σταθερής τηλεφωνίας.
 12. Ξενοδοχεία – Ενοικιαζόμενα δωμάτια: Θα επιβληθεί, από 1ης Ιανουαρίου του 2018, φόρος διαμονής ανά διανυκτέρευση και ανά δωμάτιο. Ο φόρος θα ισχύει για τα ξενοδοχεία τριών αστέρων και άνω και θα κυμαίνεται από 2 έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Αντιστοιχη θα είναι και η φορολόγηση – με ημερήσιο κόστος έως και 1 ευρώ – στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

πηγή  Στο κόκκινο

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ