Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Το ΣΕΚΕΣ για τo Πολιτιστικό Κέντρο: “Για μια ανάσα πολιτισμού, ενότητας και διαφάνειας”


Ανακοίνωση Νο 2  •  Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Για μια ανάσα πολιτισμού, ενότητας και διαφάνειας

Η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση των μελών του Πολιτιστικού μας Κέντρου πραγματοποιείται σε μια περίοδο, όπου τα μαύρα σύννεφα πάνω από τις ζωές και μέσα στις καρδιές μας πυκνώνουν. Το πολιτικό περιβάλλον που ζούμε δηλητηριάζεται από αυταρχικές, τοξικές και ταξικές πολιτικές, λιτότητας και κοινωνικής αναλγησίας σε βάρος κυρίως των αδυνάτων και του κόσμου της εργασίας.

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά η απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις που θέτει η ιστορική συγκυρία ΔΕΝ είναι ο άνθρωπος και η ικανοποίηση των αναγκών του.  Κύριο μέλημα του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου και των κυρίαρχων πολιτικών είναι η υποτίμηση της αξίας της εργασίας, η απαξίωση των αρχών της κοινωνικής ασφάλειας και αλληλεγγύης και η πειθάρχηση των αντιδράσεων είτε με το καλό (“δημοκρατική” συναίνεση στις πολιτικές τους), είτε με το άγριο (καταστολή, καλλιέργεια του φόβου, ακροδεξιά απειλή).

Ο πολιτισμός, η τέχνη, η καλλιτεχνική δημιουργία, η συνεύρεση για ψυχαγωγία και διασκέδαση, αποτελούν μοναδικό βάλσαμο για τη ψυχή του ανθρώπου. Όσο και αν τα πολιτιστικά προϊόντα αξιοποιούνται ως εμπόρευμα με σκοπό τον πλουτισμό των μεγάλων εταιρειών παραγωγής και διανομής και φεύγουν από τον έλεγχο των δημιουργών και των αποδεκτών τους, η τέχνη και ο πολιτισμός αποτελούν  μοναδικό “όπλο” στα χέρια όσων αγωνιούν και αγωνίζονται για την διατήρηση της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και των διαχρονικά ακόμα ισχυρών πανανθρώπινων αξιών.

ΤΟ ΣΕΚΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Το ΣΕΚΕΣ θεωρεί το Πολιτιστικό Κέντρο των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, ιδανικό χώρο συνάντησης και αντίστασης στο μνημονιακό τοξικό νέφος που δηλητηριάζει τη ζωή μας.

Τα μέλη και οι φίλοι του προσέρχονται σε αυτόν με σκοπό να ενώσουν χωρίς να εξομοιώνουν, να συνεργαστούν χωρίς να ταυτίζουν, να προτείνουν χωρίς να υποχρεώνουν, να υποχωρούν χωρίς να κρύβονται.

Από το Μάιο του 2015 το Πολιτιστικό Κέντρο ΕΥΔΑΠ έκανε αγωνιώδεις προσπάθειες να επιβιώσει. Έχοντας αρνητικά πρόσημα στο ταμείο, αλλά θετικά πρόσημα στο ανθρώπινο δυναμικό του μπόρεσε να αναστυλώσει τις δραστηριότητες του.

Σημαντική βελτίωση σε νοοτροπία, διαχείριση και αποτελεσματικότητα στο σινέ ΔΕΞΑΜΕΝΗ, όπου οι συνεργασίες με ραδιοφωνικό σταθμό, με νέους διακινητές ταινιών, με κατάλληλη εκμετάλλευση διαφημιστική προβολής και με συλλόγους συνταξιούχων ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ και με στενό οικονομικό έλεγχο. Επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρου. Παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων από μέλη συνοδούς τους και παιδιά. Θεατρική ομάδα με ε επιδότηση. Εκδρομές μελών με βοήθεια από το Συνεταιρισμό Εργαζομένων στην εξόφληση με δόσεις. Ορειβατικό τμήμα. Ομάδα μπάσκετ.ουργήθηκε για πρώτη φορά εικαστικό εργαστήρι.

Εκτιμάμε ότι η παρέμβαση τα δύο τελευταία χρόνια των μελών και φίλων του ΣΕΚΕΣ συνέβαλε σημαντικά στην προσπάθεια αλλαγής κατεύθυνσης του Πολιτιστικού, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη θετική συμβολή όλων των συναδέλφων.

Αποδείχτηκε ότι θετικά αποτελέσματα έχουμε μόνο όταν ξεπερνάμε την παραταξιοποίηση και τον παραγοντισμό, προς όφελος της δημιουργικότητας και συγχρόνως διαφάνεια στην οικονομική, όπως αυτή που είχαμε σε σχέση με την διαχείριση των προηγούμενων 2 ετών.

ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ 

Πριν δύο χρόνια είχαμε θέσει με ανακοίνωσή μας σημαντικά ερωτήματα για την οικονομική διαχείριση της περιόδου 2012-2014. (βλέπε ΣΗΜΕΙΩΣΗ και επισυναπτόμενα πρακτικά Ε.Ε.).

Απαιτήθηκαν δύο χρόνια για να έχουμε δημόσια τις απαντήσεις. Και μάλιστα ομόφωνα από την Εξελεγκτική Επιτροπή.

Τη διετία 2015-2016 συμβάλαμε θετικά και με δημιουργικές προτάσεις στο Δ.Σ, στην Ε.Ε. και στις επιτροπές, προσπαθώντας αφενός να διαπιστωθεί η πραγματική οικονομική εικόνα, αφετέρου να επέλθει διαφάνεια και κυρίως να δοθούν λύσεις που να μη διαλύσουν το Πολιτιστικό, όπως κάποιοι ήθελαν, χωρίς “κουκουλώματα”, που απομακρύνουν τους εργαζόμενους από ένα χώρο που μπορεί να προσφέρει  πολλά.

Η οικονομική και γενικότερη διαχειριστική ζωή του Πολιτιστικού ήταν τραγική το Μάιο του 2015 που ανέλαβε το παρόν ΔΣ. Η σημερινή εικόνα είναι πολύ διαφορετική. Για 1η φορά μετά από πολλά χρόνια υπάρχει πραγματική και αποδεικνυόμενη αύξηση του αποθεματικού, παρά τα τεράστια χρέη που κληρονόμησε και ξεπλήρωσε.

Είμαστε τώρα σε θέση να κάνουμε σημαντικά βήματα μπροστά. Υπάρχει πλέον η δυνατότητα να αποφασίσουμε έχοντας υγιή οικονομικά και ικανά αποθεματικά. Ο τρόπος που λειτούργησε το Δ.Σ. και η Ε.Ε. τον τελευταίο 1,5 χρόνο, και με την θετική στάση του ΣΕΚΕΣ, επιτρέπει να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον του Πολιτιστικού.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Ρωτούσαμε την 05-04-2015, στα «Πολιτιστικού ερωτήματα”: «Αληθεύει ότι είναι απλήρωτοι εργαζόμενοι του πολιτιστικού εδώ και μήνες; Αν ναι, γιατί (και μάλιστα αφού, όπως δηλώσατε στην εξελεγκτική επιτροπή, κάνατε ανάληψη και φύλαξη, όλου του ποσού των 55.000 Ευρώ περίπου την 31-10-14 για να μην υπάρξει διαχειριστικό πρόβλημα στην λειτουργία του συλλόγου;»

Κι ενώ, με  ανακοίνωση της ΔΑΚΕ, της 08-05-2015, κατηγορηθήκαμε ότι: «Δυστυχώς μόνιμη παραφωνία, αποτελεί το ΣΕΚΕΣ του οποίου καθημερινή ενασχόληση είναι μόνο η σκανδαλολογία και η σπίλωση των συναδέλφων. Ούτε ποτέ ασχολήθηκαν με τα πραγματικά προβλήματα του Πολιτιστικού, ούτε τώρα από ότι φαίνεται σκοπεύουν να ασχοληθούν”.  

Ως ΣΕΚΕΣ απαντούσαμε με την ανακοίνωσή μας, της 28-05-2015: «Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τη ΔΑΚΕ που μας αναγνωρίζει ως παραφωνία, και μάλιστα μόνιμη, στο διεφθαρμένο, διαπλεκόμενο, πελατειακό κατεστημένο που τρώει τα σωθικά της δημόσιας ΕΥΔΑΠ και ποδηγετούσε και το Πολιτιστικό όλα τα προηγούμενα χρόνια σε αυτές τις πρακτικές. Το ΣΕΚΕΣ αυτό ακριβώς θέλει να είναι: μια μεγάλη παραφωνία σε ότι φοβίζει συναδέλφους, σε ότι δεσμεύει σε «άνομα συμφέροντα», σε ότι εξυπηρετεί πελατειακές ή άλλες ιδιοτελείς σκοπιμότητες».  

Και συνεχίζαμε: «Για τη συγκρότηση του ΔΣ σε σώμα το ΣΕΚΕΣ πρότεινε τις τρεις βασικές θέσεις να καταλάβουν οι τρεις πρώτες σε δύναμη παρατάξεις αναλογικά (πρόεδρος η ΔΑΚΕ, γραμματέας η ΠΑΣΚΕ, ταμίας το ΣΕΚΕΣ) και οι υπόλοιπες τέσσερες θέσεις να καλυφθούν επίσης αναλογικά από το σύνολο των παρατάξεων. Επειδή η ΔΑΚΕ για λόγους που δεν καταλάβαμε επέμενε να κρατήσει τον ταμία (και μάλιστα τον ίδιο της προηγούμενης θητείας) και επειδή το ΣΕΚΕΣ δεν έχει αυτοσκοπό την κατάληψη τίτλων και θέσεων, αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε και να νομιμοποιήσουμε, ένα σχήμα του οποίου δεν κατανοούμε τη σκοπιμότητά του».

Στις 17-02-2017, ομόφωνα η Εξελεγκτική Επιτροπή, στο ΠΟΡΙΣΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ, ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 01/01/2015 ΕΩΣ 31/12/2016, διαπίστωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι: «Μετά την προσκόμιση των κινήσεων του παλαιού βιβλιαρίου τον Μάιο του 2016 διαπιστώθηκε ότι το σύνολο των καταθέσεων (περίπου 170 χιλ. ευρώ), εκτός μικρού υπολοίπου (περίπου 300 ευρώ) είχαν αναληφθεί έως τον Οκτώβριο του 2013».

ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

 O Διοικητικός Απολογισμός του Δ.Σ (Μάιος 2012- Φεβρουάριος 2017)

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ