Φεβρουάριος 2017

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Ιησούς

Μείον οι συντάξεις, μείον το αφορολόγητο αποτέλεσμα ίσο με μηδέν!

Θυμάστε το 0%+0%=14% του πατρός Μητσοτάκη; Αυτό θυμίζει η ερμηνεία, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της απόφασης του EuroGroup της 20ης Φεβρουαρίου. Θα περικόψουν το αφορολόγητο, θα κόψουν τις συντάξεις αλλά το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι μηδέν. Μαγεία!

Τέεελος της επιτροπείας…

Τη στιγμή που εμφανίστηκε και ο εξαφανισμένος επί μακρόν ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ, με ανακοίνωση του (18-02-2017) να πει ότι: «Η υλοποίηση των δεσμεύσεων για το ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την αντίστοιχη δέσμευση της άλλης πλευράς για ελάφρυνση του χρέους και το τέλος της επιτροπείας το 2018» ανακοινώθηκαν με τη λήξη της συνεδρίασης του EuroGroup μέτρα (στα οποία φυσικά, συμφώνησαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), ακόμα και για μετά την 1η -1ου -2019. Θα πείτε τι πειράζει; Αναβάλλεται το τέλος της επιτροπείας για μετά το τέλος του 2021. Και βλέπουμε… Και για την «ελάφρυνση» του χρέους «Κύριος είδε».

Το θαύμα του πολλαπλασιασμού της φτώχιας με μείωση των φτωχών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ … καταβάλει κάθε προσπάθεια συνεχώς να υπερασπιστεί το λαό και να εφαρμόσει πολιτικές για την ανακούφιση της κοινωνίας και να αποτρέψει την περαιτέρω φτωχοποίηση της» δηλώνει στην ανακοίνωσή της η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ. Αλήθεια πως η περικοπή των συντάξεων, η μείωση του αφορολόγητου και η αποδοχή όλων των απαιτήσεων του ΔΝΤ, για να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, συνάδουν με την αποτροπή περαιτέρω φτωχοποίησης της κοινωνίας; Μετά το θαύμα του Ιησού που πολλαπλασίασε τους 5 άρτους και τα 2 ψάρια, ώστε να τραφούν 5000 άτομα, έχουμε το θαύμα του ΣΥΡΙΖΑ που ενώ πολλαπλασιάζει τους φτωχούς προσπαθεί να μας πείσει ότι αποτρέπει τη φτώχια. Άλλη μια μαγεία!

Που είναι οι προσλήψεις;

«Η νέα διοίκηση υπερασπιζόμενη το δημόσιο χαρακτήρα κατάφερε κόντρα στις κασσάνδρες των αντίθετων πολιτικών χώρων στο ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο και πρακτικές όλων των προηγούμενων διοικήσεων να δρομολογήσει την πρόσληψη 300 νέων εργαζομένων με αδιάβλητα κριτήρια μέσω ΑΣΕΠ» θριαμβολογεί η ανακοίνωση της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ εκθειάζοντας τη διοίκηση. Η ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη φαίνεται, όντως να προχωρά πιο γρήγορα, έστω κάποιες ελάχιστες μόνιμες προσλήψεις. Έχουν άλλη κυβέρνηση  εκεί; Ή μήπως, απλά έχουν άλλη διοίκηση; Και αφού ο λόγος περί ΑΣΕΠ, με τέτοια αντικειμενικά κριτήρια έχουν γίνει οι προσλήψεις ενοικιαζόμενων στην ΕΥΔΑΠ, από την παρούσα διοίκηση;

Ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ για 99 χρόνια και 100% αποκρατικοποίηση για να σωθεί η ΕΥΔΑΠ από την ιδιωτικοποίηση!

«Γι’ αυτό και οι ΔΕΚΟ … με την ένταξη τους στο Υπερταμείο (ως εγγύηση για την πληρωμή του χρέους) αυτοί ορέγονται την εκποίηση τους σε ιδιώτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται την αξιοποίηση τους και το δημόσιο χαρακτήρα όλων των αγαθών που διαχειρίζονται με κριτήριο το κοινωνικό όφελος και όχι αποκλειστικά το κέρδος. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν στην εξουσία να αποτρέψει τις ιδιωτικοποιήσεις οι ΔΕΚΟ τώρα δεν θα υπήρχαν. Όμως, όπως διατρανώνει η ΝΔ θα περάσουν άμεσα σε χέρια ιδιώτη αν ο Μητσοτάκης έρθει ποτέ στην εξουσία», μας προειδοποιεί η ανακοίνωση της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ, θέλοντας όμως, εμφανώς να μας τρομοκρατήσει.

Και για να μην έρθει ο Κούλης και μας πουλήσει οφείλουμε όλοι να ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ στον αιώνα τον άπαντα ώστε να μας κρατάει στο ιδιωτικοοικονομικό υπερταμείο των πωλήσεων, των απολύσεων, των εργολαβιών, των ελαστικών σχέσεων και κάθε νεοφιλελεύθερης διαστροφής. Προσπαθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ να μας πείσει ότι η εφαρμογή από το ΣΥΡΙΖΑ της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής αποτελεί την εγγύηση σωτηρίας μας, από τον Κούλη.

Με το να στερεί ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικό χώρο από τη ΝΔ, εφαρμόζοντας ο ίδιος νεοφιλελεύθερες πολιτικές σε βάρος των εργαζομένων δεν απομακρύνεται ο Κούλης από την κυβέρνηση, αλλά αποστερούνται οι εργαζόμενοι αναγκαίο οικονομικό και παραγωγικό οξυγόνο και έρχεται πιο κοντά η φτωχοποίηση ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων και η άμεση και έμμεση ιδιωτικοποίηση των πάντων.

Και τώρα τι γίνεται Μαριώ;

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ οδήγησαν επί 40 χρόνια ένα λαό στην ντροπή και την απαξίωση. Όλος ο μνημονιακός συφερτός επί μια 5ετία προσπαθούσε να μας πείσει ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Ο ΣΥΡΙΖΑ (από επιλογή; από αδυναμία; από ανικανότητα; το αποτέλεσμα μετράει τελικά) εντάχτηκε και συντάχτηκε με το μνημονιακό μπλοκ. Το ΚΚΕ μάλλον ζει σε κάποιο παράλληλο σύμπαν. Η υπόλοιπη Αριστερά αποδεικνύεται πολύ «λίγη» και η ακροδεξιά καραδοκεί.

Η Ελπίδα, η Τίνα και η Ελένη. (TINA:= There Is No Allternative)

Η έφηβη ΕΛΠΙΔΑ, έγινε άγρια ΤΙΝΑ και η ωραία ΕΛΕΝΗ δε φάνηκε ακόμη. Σε ποιον ώμο ν’ ακουμπήσεις, σε ποιον να (ξανα)εμπιστευτείς τις σκέψεις σου, τις ανάγκες σου, τις ελπίδες σου, τι να παλέψεις, τι να διεκδικήσεις και τι να σώσεις και πώς να το κάνεις, αν υπάρχει κάτι να κάνεις;

Έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι μας. Και εμείς πώς να βαστάξουμε ξανά τα πόδια μας γερά στο έδαφος και να βρούμε ανάκαρο να ερωτευτούμε την Ελένη; Να αισθανθούμε ωραίοι και δυνατοί και να μη νοιώσουμε πάλι προδομένοι, απογοητευμένοι, οργισμένοι; Κυρίως με τους εαυτούς μας. Όχι τόσο που προσπαθήσαμε ή θα ξαναπροσπαθήσουμε όσο που δεν καταλαβαίνουμε το λάθος, την απάτη ή το αδύνατο.

Το «εγώ» της ευμάρειας, έγινε το «εμείς» της οργής αρχικά  και της ΕΛΠΙΔΑΣ στη συνέχεια. Ξανάγινε το «εγώ» της ανυμποριάς και της απελπισίας. Δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να ξαναχτίσουμε το «εμείς». Όχι όμως το «εμείς» της ανάθεσης σε σωτήρες εγχώριους ή εξωχώριους, σε πολιτικούς, οικονομικούς ή άλλους. Αλλά το «εμείς» αποφασίζουμε, «εμείς»  παίρνουμε την ευθύνη, «εμείς» ελέγχουμε, «εμείς» ενεργούμε. Να δοκιμάσουμε μονοπάτια που θα μας οδηγήσουν στις διαδικασίες, στους τρόπους, στους θεσμούς που θα επιτρέπουν και θα κατοχυρώνουν αυτό το «εμείς».

Τι να κάνουμε;

Ανόρθωση των κοινωνικών ερειπίων, με άμεση βελτίωση της θέσης των εργαζομένων. Με ένα σύνολο άμεσων μέτρων που θα βελτιώνει εδώ και τώρα, τη θέση των χαμηλότερων στρωμάτων, κυρίως μισθωτών, ανέργων, νέων και συνταξιούχων. Θεμελιώνοντας έτσι προϋποθέσεις για βαθύτερες αλλαγές και τομές στην ελληνική κοινωνία. Αύξηση του κατώτατου μισθού, επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, 35ωρο-5μερο, άμεση μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια, φορολογικές ελαφρύνσεις, νέα συσάχθεια, ώστε να εφαρμοστεί ένα πακέτο μέτρων άμεσης ανατροπής του πραγματικού αλλά και του ψυχολογικού κλίματος στην κοινωνία.

Υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών. Yγεία, παιδεία, κατοικία, μετακινήσεις, ρεύμα, νερό, επικοινωνίες, δημόσιος χώρος, ως δημόσια – κοινά αγαθά, με την κατοχύρωση της καθολικής προσβασιμότητας, της ποιότητας υπηρεσιών, και της φθηνής τιμής. Η ΕΥΔΑΠ να μετατραπεί σε δημόσιο και κοινωφελή οργανισμό.

Θεσμική επαναθεμελίωση των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Aποκατάσταση συλλογικών διαπραγματεύσεων κι εργατικού δικαίου, ελεύθερη πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, κατάργηση όλων των ειδικών σωμάτων της αστυνομίας, περιφρούρηση της προσωπικής ζωής από τον έλεγχο συμφερόντων μέσω της νέας τεχνολογίας. Άνοιγμα διαδικασιών συντακτικής συνέλευσης, ως μέσου λαϊκής αναθεσμοτέθησης της ελληνικής κοινωνίας.

Διαγραφή του δημόσιου χρέους (και άμεση στάση πληρωμών). 

Υλοποίηση ενός γιγαντιαίου προγράμματος δημόσιων επενδύσεων με  ανατροπή στο  παραγωγικό μοντέλο και στις κοινωνικές δυνάμεις που θα παίρνουν το πάνω χέρι στην παραγωγική διαδικασία, ώστε να βρουν δουλειά οι 1,5 εκατομμύριο άνεργοι.

Η έξοδος από το Ευρώ και η ρήξη με την ΕΕ είναι αναπόφευκτη αναγκαιότητα για την υλοποίηση ενός τέτοιου ριζοσπαστικού προγράμματος που θα υπερασπίζει (και θα υπερασπίζεται από) τα εργατικά συμφέροντα και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, που πλέον ασφυκτιούν και συνθλίβονται στη μέγγενη των δανειστών και των καπιταλιστικών μονόδρομων.

ΛΑΕ ΕΥΔΑΠ

ΥΓ1: Ξέχασε μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ, στην πρόσφατη ανακοίνωσή του να αναφερθεί. στην ιδιωτικοποίηση του ΚΕΛ Μεταμόρφωσης, από το πετυχημένο «αριστερό management». Είναι μήπως μια ακόμα εργολαβική παραχώρηση στο πλαίσιο σωτηρίας της δημόσιας ΕΥΔΑΠ από τους εγχώριους νεοφιλελεύθερους και από τις απαιτήσεις των θεσμών-δανειστών;

ΥΓ2: Θυμάστε που επί Βαρθολομαίου πολλοί συνάδελφοι πιέζονταν να ενδίδουν και να υπογράφουν εισηγήσεις ή παραλαβές που δεν θεωρούσαν ότι έπρεπε να κάνουν. Και κάποιοι που δεν το έκαναν, ατάκα και παντού, κατέβαιναν κουτάκια ή βρίσκονταν εκτός οργανογράμματος;.

Δε μπορεί κανείς να φανταστεί ότι υπάρχει περίπτωση στην εποχή Μπενίση-Παπαδόπουλου και στις φημολογούμενες νέες οργανογραμματικές αλλαγές (γιατί άραγε πάλι αλλαγές, μετά από την τόσο μακροχρόνια κι επιτυχημένη! διαδικασία επιλογής;) να ισχύουν τέτοιες πρακτικές, με συναδέλφους που υπερασπίζονται τη δημόσια ΕΥΔΑΠ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ