Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Ανακοίνωση ΕΣΚ Συλλόγου Προσωπικού (μέλος της Γραμματείας ΠΑΜΕ ΕΥΔΑΠ)

ΕΣΚ Συλλόγου Προσωπικού
(μέλος της Γραμματείας ΠΑΜΕ-ΕΥΔΑΠ)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 1η 2017

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι, μέλη του Συλλόγου Προσωπικού 

Οι εκλογές του συλλόγου μας θα γίνουν σε μια περίοδο όπου τα σχέδια της ΕΕ και τα συμφέροντα των μονοπωλίων επιτάσσουν την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής. Όλα αυτά τα χρόνια, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, παίρνουν πίσω τις κατακτήσεις μας, οι οποίες είχαν κερδηθεί μέσα από πολύχρονους, σκληρούς, ταξικούς αγώνες.

Μέσα στα σχέδιά τους είναι και η συνεχής προσπάθεια για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, με αρνητικές συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες και τους εργαζόμενους. Η πολιτική της απελευθέρωσης της ύδρευσης και της αποχέτευσης αποτελεί στρατηγικό στόχο της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων που εκμεταλλεύονται το νερό για να θησαυρίσουν.

Τώρα ολοκληρώνουν το σχεδιασμό με την ένταξη της ΕΥΔΑΠ στο υπερταμείο, το «ξαλάφρωμα» των αποθεματικών της, τις αθρόες εργολαβίες, την εντατικοποίηση της εργασίας και το κόψιμο μισθών και δικαιωμάτων και την πώληση του 11% και το μάνατζμεντ που ακολουθεί όπως προβλέπεται από το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μαζί με όλα τα αστικά κόμματα (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΠΟΤΑΜΙ).

Σνναδέλφισσες, συνάδελφοι, μέλη του Συλλόγου Προσωπικού

Αξιοποιώντας την πείρα σας χρειάζεται να βγάλετε συμπεράσματα. Έχουν μεγάλες ευθύνες οι παρατάξεις των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΕΚΕ, οι οποίες συνειδητά όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων, αντίθετα τους καθησύχαζαν και έκρυβαν τις ευθύνες των κομμάτων τους και της ΕΕ.

Εξάλλου από κοινού αυτές οι δυνάμεις συνεργάζονται σε διάφορα σωματεία της ΕΥΔΑΠ, στην ΟΜΕ, στη ΓΣΕΕ και καλλιεργούν τη λογική της «κοινωνικής συναίνεσης», ξεπουλώντας στο όνομα του «ρεαλισμού και της ανταγωνιστικότητας» όλες τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που πολεμάνε με λύσσα την ΕΣΚ, το ΠΑΜΕ και μας συκοφαντούν επειδή αποκαλύπτουμε το ρόλο τους.

Τι να πρωτοθυμηθούμε για τις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ όλα αυτά τα χρόνια:

 • Υπέγραψαν τη σύμβαση που καθορίζει μεσοσταθμικές μειώσεις 35% στους μισθούς μας. Και επανέλαβαν το ξεπούλημα με την νέα σύμβαση που αποδέχεται και νομιμοποιεί τις μειώσεις αρνούμενη πεισματικά τις προτάσεις μας για ανάκτηση των απωλειών έστω σε βάθος τριετίας.
 • Ουσιαστικά με τη υπογραφή της σύμβασης συμφώνησαν στην κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, όπως προέβλεπε το μνημόνιο και οι επιταγές της ΕΕ, που τώρα τάχα καταγγέλλουν και αποδέχονταν το νόμο των περικοπών
 • Είναι αυτοί που προπαγάνδιζαν ότι η ΕΥΔΑΠ δεν είναι πλέον δημόσια αλλά ιδιωτική εταιρεία, νομιμοποιώντας επί της ουσίας τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και της διοίκησης για την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, όπως παλιότερα (στην ιδιωτικοποίηση του 1999) έβαζαν τον κόσμο να αγοράζει μετοχές βάζοντας πλάτη στα σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ.
 • Είναι αυτοί που έχουν συναινέσει στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στην ΕΥΔΑΠ, μιας και συμφωνούν στο να υπάρχουν συνάδελφοι χωρίς δικαιώματα, μιας που αρνούνται να εγγράψουν στα σωματεία όλους τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (ενοικιαζόμενους, εργολαβικούς, οχταμηνίτες, μπλοκάκια κλπ) και στηρίζοντας στην ουσία την εκμετάλλευση τους.
 • Αυτοί που στην προηγούμενη διοίκηση μετακινούσαν σε άλλα σωματεία τα μέλη του συλλόγου και τώρα τους μετακινούν μαζικά πίσω για να αλλοιώσουν τους συσχετισμούς και να δημιουργήσουν νόθες πλειοψηφίες.
 • Είναι αυτοί που ενώ έχουν την πλειοψηφία και πέταξαν έξω τις άλλες δυνάμεις από το αντιπροσωπευτικό προεδρείο που προτείναμε, δεν την αξιοποίησαν ποτέ μιας και δεν έκαναν ούτε μία Γενική Συνέλευση, δε γράφαν ανακοινώσεις, και τα ΔΣ ήταν ελάχιστα και τυπικά.

Φαίνεται πως στα χρόνια των περικοπών, της πλήρους ιδιωτικοποίησης, της εντατικοποίησης της εργασίας, των εργατικών ατυχημάτων, της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, των απολύσεων μόνιμου προσωπικού(γίνονται και τέτοιες στην ΕΥΔΑΠ), της κατάργησης των ΣΣΕ ή της αθέτησης τους, του «κατακλυσμού» των εργολαβιών και των εκμεταλλευτικών σχέσεων και της πλήρους ανατροπής των εργασιακών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων δε βρήκαν ένα λόγο για να ζητήσουν τη ενημέρωση και τη συμμετοχή των εργαζομένων στις αποφάσεις του σωματείου.

Αυτό που ήξεραν και έκαναν καλά όμως ήταν να ξοδεύουν τις εισφορές των μελών σε πολυμελείς «αγωνιστικές» εκδρομές (10 και πλέον ατόμων) στη Θεσσαλονίκη με πρόταση μάλιστα του ΣΕΚΕΣ και ήταν και από τις λίγες φορές που έγιναν Δ.Σ., για να πάρουν τέτοιες αποφάσεις.

Όμως και η παράταξη του ΣΕΚΕΣ δεν πάει πίσω, μην έχετε καμία εμπιστοσύνη.

 • Οι αγωνιστικές κορώνες που κατά καιρούς βγάζουν έχουν στόχο να εξαπατήσουν τους εργαζόμενους. Μιλάνε υποκριτικά για ενότητα τη στιγμή που δεν θέλουν στα σωματεία τους εργαζόμενους με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις (σε Δ.Σ. που φέραμε αιτήσεις εγγραφής οχτάμηνων και εργολαβικών συναδέλφων μας συντάχθηκαν – με εξαίρεση έναν – με την ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ)
 • Δεν πατάνε συχνά στα ελάχιστα έτσι κι αλλιώς Δ.Σ. και ενώ υποκριτικά μιλούν για ένα σωματείο δε το στηρίζουν αυτό στην πράξη.
 • Είναι αυτοί που μας έλεγαν να μην υπογράψουμε ΣΣΕ με την διοίκηση Βαρθολομαίου γιατί δε νομιμοποιείται δήθεν να υπογράψει, μιας και ήρθε η κυβέρνηση της «αριστεράς» και θα διορίσει νέα προοδευτική διοίκηση (εννοούσαν τη διοίκηση Μπενίση-Παπαδόπουλου) και θα αλλάξει και τον νόμο για τις ΣΣΕ και τα εργασιακά (τελικά υπέγραψαν και μνημόνιο πως θα τα αλλάξουν, προς το αντεργατικότερο όμως).
 • Είναι αυτοί που μας κουβαλούσαν (δις) τον Τσίπρα και την παρέα του (Λαφαζάνη-Στρατούλη κλπ) να μας «δεσμευτούν» πως δε θα ξεπουλήσουν το νερό.
 • Που οργάνωναν συλλαλητήρια στήριξης της κυβέρνησης και που ακόμα και σήμερα είναι προνομιακοί συνομιλητές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της διορισμένης απ’ αυτούς διοίκησης.

Συνέβαλλαν έτσι με τη στάση τους στον εφησυχασμό και τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων πως με την αλλαγή μιας κυβέρνησης και της «καλής» διορισμένης διοίκησης θα λυθούν τα προβλήματα των εργαζομένων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι μέλη του Συλλόγου Προσωπικού

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να γυρίσουν την πλάτη στις παρατάξεις των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΕΚΕ, οι οποίες όχι μόνο δεν αντιστέκονται, αλλά αποτελούν μέρος του προβλήματος.

Σήμερα απαιτείται να καταδικαστούν όλες εκείνες οι δυνάμεις που καλλιεργούν τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια, που με τις πρακτικές τους εκφυλίζουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και θεωρούν τα σωματεία τσιφλίκια τους.

Χρειάζεται εμείς οι εργαζόμενοι να βγούμε μπροστά, να ενισχύσουμε την ΕΣΚ, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΕΥΔΑΠ και να οργανώσουμε την πάλη μας ενάντια στις συμβιβασμένες και ξεπουλημένες συνδικαλιστικές παρατάξεις.

Με ισχυρή ΕΣΚ θα ζωντανέψει το σωματείο, κόντρα σε όσους με λύσσα παλεύουν για το αντίθετο, διεκδικώντας και απαιτώντας την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Χρειάζεται να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε

 • Ανάκτηση όλων των απωλειών μας στην περίοδο της κρίσης .
 • Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες για νέους εργαζόμενους με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα.Να σταματήσει το αίσχος των δουλεμπορικών. Τέρμα στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, όλοι οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ με τακτικές σχέσεις εργασίας ενταγμένοι στον κανονισμό προσωπικού με πλήρη δικαιώματα.
 • Να οργανώσουμε την πάλη με συντονισμό σωματείων, φορέων και ενιαίο μέτωπο με όλα τα λαϊκά στρώματα να καταργηθούν μνημόνια, δανειακές συμβάσεις και εφαρμοστικοί νόμοι, να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικσί νόμοι.
 • Αναβάθμιση (και όχι υποβάθμιση)της υγειονομικής υπηρεσίας.
 • Να αποτρέψουμε την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Θέλουμε ΕΥΔΑΠ 100% λαϊκή περιουσία. Εξάλλου το νερό είναι φυσικός πόρος, βασική ανθρώπινη ανάγκη και κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία και όχι εμπόρευμα.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ