Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Ανακοίνωση ΣΕΚΕΣ: “Ένα προδιαγεγραμμένο «έγκλημα» με λάθος κατηγορούμενους”

sekes_logo_2014

Ανακοίνωση Νο 15       Πέμπτη  9 Ιουνίου 2016

Ένα προδιαγεγραμμένο «έγκλημα» με λάθος κατηγορούμενους
ή άλλος… αδιαφορεί και άλλος πληρώνει

Αντί στο εδώλιο να βρεθούν οι διοικούντες και οι διευθύνοντες της ΕΥΔΑΠ, δύο συνάδελφοι κινδύνευσαν να μπουν φυλακή για εργατικό ατύχημα. Ευτυχώς αθωώθηκαν. Αλλά τα ερωτήματα για την συναίσθηση ευθύνης των… υπευθύνων, απέναντι στις συνθήκες εργασίας και την ασφάλεια των εργαζομένων παραμένουν και ήρθε η ώρα να τεθούν επί τάπητος.

Ακολουθεί αναλυτικά η ιστορία της απίθανης αυτής περίπτωσης που παραλίγο να κοστίσει ακριβά στους συναδέλφους.

Περίπου το 2000, η ΕΥΔΑΠ προμηθεύτηκε από την Γερμανία τα βυτιοφόρα SUPER 1000, τα οποία έκτοτε χρησιμοποιούνται στους Τομείς Αποχέτευσης για την απόφραξη των αγωγών ακάθαρτων.

Από το 2002 επαναλαμβάνεται το ίδιο ατύχημα κατά τις αποφράξεις στο δίκτυο αποχέτευσης, δηλαδή βίαιη αντεπιστροφή του «μπεκ» και του λάστιχου απόφραξης, με αποτέλεσμα πολύ σοβαρούς τραυματισμούς αλλά και την πιθανότητα να συμβεί ακόμη και θανατηφόρο ατύχημα.

Η Εσωτερική Υπηρεσία Προστασίας Πρόληψης (ΕΣΥΠΠ) με συνεχή έγραφα (εκθέσεις Ατυχημάτων, Υπηρεσιακά Σημειώματα, ΓΕΕΚ, εκπαίδευση εργαζόμενων κλπ) συμβούλευε, διαχρονικά, την Διοίκηση για τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν, προκείμενου να σταματήσουν τα ατυχήματα, αφού η πίεση κατά την απόφραξη φτάνει τις 12-15 ατμόσφαιρες.

Το Μάρτιο του 2010, συνάδελφος κατά την απόφραξη αγωγού και την εκτίναξη του «μπεκ» υπέστη βαριά σωματική κάκωση στο αριστερό μάτι και απώλεια της όρασης κατά 90% (έχει μόνο αίσθηση φωτός). Τότε, διώκεται αυτεπάγγελτα η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Β΄ Τομέα Αποχέτευσης (απουσία του προϊσταμένου) και το 2013 έρχεται κλήση στην ΕΥΔΑΠ για να υποδείξει αυτόν που εγκρίνει την επικαιροποίηση των μέτρων προστασίας.

Η Νομική Υπηρεσία, αφού ήρθε σε τηλεφωνική επαφή με τον τότε Γενικό Διευθυντή, υποδεικνύει ως αρμόδιο τον τότε προϊστάμενο της ΕΣΥΠΠ, αν και Νομική Υπηρεσία και Διοίκηση, γνώριζαν καλά ότι ο ρόλος του προϊστάμενου της ΕΣΥΠΠ είναι απλώς συμβουλευτικός και επ΄  ουδενί δεν εγκρίνει, αφού δεν έχει αυτή την ιδιότητα βάσει νόμου και κανονισμού λειτουργίας της ΕΣΥΠΠ.

Έτσι, αυτοί που θα έπρεπε να κάτσουν στο σκαμνί φυγοδίκησαν, στέλνοντας στο εδώλιο τους… “αυτοφωράκηδες”, με το σκεπτικό ότι λόγω παρόδου της πενταετίας θα αποφύγουν την τέλεση της δίκης.

Η δίκη τελικά έγινε στις 6/6/2016. Η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών μετά από πρόταση του Εισαγγελέα και απόφαση της Προέδρου ήταν, όπως αναμενόταν, αθωωτική και για τους δυο συναδέλφους. Χαρακτηριστική η δήλωση της Πρόεδρου του δικαστηρίου, η οποία μετά την ανακοίνωση της απόφασης, κοίταξε τον παθόντα συνάδελφο και με λυπημένο ύφος είπε: “Δυστυχώς η Εταιρεία σας φρόντισε να καλύψει τους πραγματικά υπαιτίους, γιατί αυτοί γνώριζαν τι πρέπει να κάνουν για να αποφευχθεί το ατύχημα, αλλά δεν το έκαναν”

Μετά τα παραπάνω σαν ΣΕΚΕΣ θέλουμε να σημειώσουμε τα εξής:

  1. Παρά τις επανειλημμένες γραπτές υποδείξεις της ΕΣΥΠΠ προς την εκάστοτε διοίκηση, τους γενικούς δ/ντες και τον δ/ντη δικτύου αποχέτευσης, δεν υπήρξε μέριμνα για την λήψη επιπλέον μέτρων ασφαλείας και την επίλυση του ζητήματος.
  2. Παρά το ότι γνώριζαν καλά τους πραγματικά υπεύθυνους σύμφωνα με τον νόμο, τον εσωτερικό κανονισμό και την ιεραρχία της εταιρείας, οι δικηγόροι της ΕΥΔΑΠ κατέδειξαν στον εισαγγελέα τον τότε προϊστάμενο της ΕΣΥΠΠ. Επιπλέον ο ίδιος δικηγόρος που “έδωσε” τον συνάδελφο στον εισαγγελέα, ανέλαβε και την… υπεράσπιση του, βάζοντας τον πραγματικό υπεύθυνο Γενικό Διευθυντή, ως μάρτυρα… υπεράσπισης. Δυστυχώς η ένορκη κατάθεση του κυρίου Γενικού, όχι μόνο δεν υπερασπίζει αλλά “καίει” τον κατηγορούμενο συνάδελφο.
  3. Τελικά οι συνάδελφοι έβαλαν δικούς τους δικηγόρους, αφού η ΕΥΔΑΠ δεν έστειλε δικηγόρο από την νομική υπηρεσία, αλλά έναν εξωτερικό σύμβουλο! Η υπεράσπιση των συναδέλφων δεν δίστασε να καταδείξει τους πραγματικά υπεύθυνους όχι ονομαστικά αλλά με τις θέσεις τους στην ιεραρχία, για τους οποίους «φυσικά» το αδίκημα έχει ήδη παραγραφεί γιατί έχει παρέλθει πενταετία.
  4. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια, ενώ έχουν γίνει τόσα ατυχήματα ίδιου τύπου, ενώ έχουν πληρωθεί 50.000 ευρώ πρόστιμα (όπως ακούστηκε στη δίκη), δεν έχει γίνει εσωτερικός έλεγχος; Αντ΄ αυτού καθαίρεσαν τον κατηγορούμενο προϊστάμενο της ΕΣΥΠΠ!
  5. Το ΣΕΚΕΣ με τις τοποθετήσεις που είχε κάνει για τα βυτία, αλλά και η ΕΥΑΕ, είχαν θέσει το θέμα των τεχνικών προδιαγραφών στα νέα βυτία, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα με το «μπεκ» και χώρου (ντουλάπι) για τα ΜΑΠ του προσωπικού των βυτίων. Το θέμα είχε τεθεί και επισήμως στις τριμερείς συναντήσεις (Διοίκηση – ΕΣΥΠΠ – ΕΥΑΕ). Δυστυχώς ούτε η προηγούμενη διοίκηση, ούτε η σημερινή στο θέμα αυτό έθεσε το ζήτημα των συγκεκριμένων προδιαγραφών για τα νέα βυτία. Ούτε ζητήθηκε η γνώμη της ΕΣΥΠΠ όπως προβλέπει ο νόμος και όπως απαιτήσαμε. Η προμήθεια όμως των νέων βυτίων προχώρησε μετά βαΐων και κλάδων.
  6. Χρειάζεται οι εργαζόμενοι και το Σωματείο της αποχέτευσης, να καταδείξουν τη σοβαρότητα των ατυχημάτων και να επιδιώξουν να αποδοθούν από την σημερινή διοίκηση οι ευθύνες στους πραγματικά υπαίτιους.

 Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ

Κατεβάστε την ανακοίνωση σε pdf

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ