Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Ανακοίνωση ΣΕΚΕΣ: “Συνέδριο ρουτίνας, αντιδημοκρατικών πρακτικών και σπατάλης”

sekes_logo_2014

Ανακοίνωση Νο 31   •  Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Συνέδριο ρουτίνας, αντιδημοκρατικών πρακτικών και σπατάλης

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19/11 το 34ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση του ΣΕΚΕΣ (στην ανακοίνωσή της 18/9/2015), ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΜΕ (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ) διοργανώνει “συνέδριο ρουτίνας”.

Το 34ο συνέδριο κρατήθηκε, όπως και τα προηγούμενα, μακριά από το προσωπικό της ΕΥΔΑΠ. Oι διοικούντες την ΟΜΕ δεν μπήκαν στο κόπο να βγάλουν έστω και μια τυπική ανακοίνωση. Oι συνάδελφοι έμαθαν για τη διεξαγωγή του από την ανακοίνωση του ΣΕΚΕΣ.

Οι παραβιάσεις του καταστατικού της ΟΜΕ, ξεκίνησαν με το χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου, (έπρεπε να γίνει το πρώτο εξάμηνο του έτους) και ολοκληρώθηκαν με τις εργασίες του, αφού η πλειοψηφία ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ αποφάσισε να μην συζητηθούν και ληφθούν αποφάσεις, λόγω έλλειψης χρόνου(!). Χρόνος βέβαια υπήρχε αρκετός, αφού το Συνέδριο ξεκίνησε με μιάμιση ώρα καθυστέρηση, υπήρξε ωριαίο διάλειμμα για φαγητό και δόθηκε άπλετος χρόνος (πάνω από μια ώρα συνολικά) στους επικεφαλής της ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ να μιλήσουν από δύο φορές ο καθένας, όταν οι ομιλίες των 30 συνέδρων που μίλησαν, περιορίστηκαν στα δύο (2) λεπτά.

Οι αντιπρόσωποι του ΣΕΚΕΣ και της ΕΣΚ αποχώρησαν και δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία για να καταψηφίσουν τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προκλητικά αντιδημοκρατική συμπεριφορά της πλειοψηφίας.

Πρωταγωνιστής του Συνεδρίου αναδείχθηκε το… ΣΕΚΕΣ. Oι τοποθετήσεις όλων των στελεχών της ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, σε σημείο που να μην ξεχωρίζεις διαφορές, αναφέρθηκαν στο ενοχλητικό ΣΕΚΕΣ. Μάθαμε, έτσι, ότι το ΣΕΚΕΣ δεν είναι πια ΣΥΡΙΖΑ -ΣΕΚΕΣ (ούφ!), αλλά τελεί σε ιδεολογική σύγχυση (sic), ότι δεν εννοεί να αποδεχτεί ότι για όλα φταίει η… αριστερά, αφού τα δεινά μας ξεκίνησαν την 26 Ιανουαρίου του 2015. Χωρίς περιστροφές δηλώθηκε από βήματος ότι το “δυσμενές οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον” δεν επιτρέπει διεκδικήσεις εκτός των ορίων που καθορίζουν τα μνημόνια, ότι “θέλουμε προσλήψεις” αλλά επειδή «η ΕΥΔΑΠ πρέπει να δουλέψει» γι αυτό δεν υπάρχει άλλη λύση από την πρόσληψη ενοικιαζόμενων και όλα τα άλλα είναι ιδεοληψίες. Ότι οι εργολάβοι είναι αναγκαίοι, γιατί πρέπει να δουλέψει και ο ιδιωτικός τομέας και χωρίς αυτούς κινδυνεύει η ομαλή λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών (π.χ. μηχανογράφηση). Ότι μετά την καταλήστευση των αποδοχών μας, τα δάνεια από την ΕΥΔΑΠ θα ανακουφίσουν τους εργαζόμενους, που έχουν πολλές οικονομικές υποχρεώσεις.

Παρά την πρόθεση των διοικούντων της ΟΜΕ να ξεμπερδεύει με συνοπτικές διαδικασίες από ενοχλητικές διεργασίες όπως τα Συνέδρια, όπου την αναγκάζουν να λογοδοτεί και να εκτίθεται τοποθετούμενη, οι αντιπρόσωποι του ΣΕΚΕΣ αλλά και συλλόγων όπως π.χ. της αποχέτευσης,  ανέδειξαν τα πραγματικά προβλήματα της ΕΥΔΑΠ και των εργαζομένων της, αποκάλυψαν και καταδίκασαν την συμβιβαστική στάση της διοίκησης της ΟΜΕ, η οποία αντί να διεκδικεί, κλείνει το μάτι στη διοίκηση φιλοδοξώντας να διατηρήσει τον φιλοεργοδοτικό της ρόλο, αφού αυτό είναι το μόνο που έχει μάθει να κάνει όλα αυτά τα χρόνια.

Η υπογραφή μιας ΣΣΕ κατώτερης των αναγκών για δημόσια και κοινωνική ΕΥΔΑΠ και για αποκατάσταση των απωλειών των εργαζομένων, δεν σημαίνει το τέλος, αλλά την αρχή της προσπάθειας μας να δημιουργηθεί η πλειοψηφία των εργαζομένων που θα βάζει πάνω από όλα τα δίκαια αιτήματα τους και όχι την διατήρηση και νομής της συνδικαλιστικής τους εξουσίας.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ  ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ

1. Η διοίκηση της ΟΜΕ δαπάνησε περίπου 9.000 ευρώ για τη διοργάνωση του συνεδρίου. Αναρωτιόμαστε. η αίθουσα εκδηλώσεων στον Περισσό δεν επαρκεί για μια τέτοια διοργάνωση ρουτίνας; Το υφιστάμενο σάιτ της ΟΜΕ δεν επαρκεί για να ενημερώνεται το προσωπικό; Χρειάζεται να διατεθούν περίπου 45.000 ευρώ για να κατασκευαστεί το νέο σαιτ; Που οφείλεται αλήθεια αυτή η απλόχερη σπατάλη στην οποία έχει επιδοθεί η διοίκηση της ΟΜΕ;
  2. Ένα από τα αγαπημένα επιχειρήματα των ομιλητών της παράταξης ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ στο συνέδριο, ήταν η δήθεν αντιενωτική στάση του ΣΕΚΕΣ, επειδή στην πρόσφατη γενική απεργία δεν πορεύτηκε υπό το πανό της ΟΜΕ, αλλά συμμετείχε με το δικό του πανό. Γι αυτό και η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, για να δείξει τις δικές της… ενωτικές διαθέσεις, διέγραψε με το έτσι θέλω και χωρίς καμία καταστατική πρόβλεψη τον συνάδελφο Αλέκο Μερσινιά, μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ από αντιπρόσωπο και απέκλεισε το ΣΕΚΕΣ από το πενταμελές προεδρείο. Ενωτικά και συναδελφικά, πάντα.
[divider]

button-download