Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Aνακοίνωση Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ (25/11/2014)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ε.ΥΔ.Α.Π

Αθήνα, 25/11/2014 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η – Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Η 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, 

Όλοι μας βιώνουμε τα τελευταία χρόνια τις αδιέξοδες και αναποτελεσματικές μνημονιακές πολιτικές λιτότητας που οδηγούν τον ελληνικό λαό στην φτωχοποίηση και την εξαθλίωση. Η κυβέρνηση, με την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού που φέρνει προς ψήφιση στην βουλή, συνεχίζει τις καταστροφικές πολιτικές που ισοπεδώνουν εκτός από τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες.

Οι δανειστές απαιτούν νέες μειώσεις των συντάξεων (από 1/1/15),σταδιακή αύξηση των ενδιαμέσων ορίων συνταξιοδότησης (πριν το 62ο έτος), ομαδικές απολύσεις, νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο με στόχο την χειραγώγηση των συνδικάτων, αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας αλλά και του τρόπου πραγματοποίησης της.

Οι εργαζόμενοι είμαστε αντίθετοι σε αυτές τις πολιτικές, που οδηγούν στην διάλυση όλων των κοινωνικών δομών της χώρας και χιλιάδες συμπολίτες μας στην ανεργία και την απόγνωση.

Γι αυτό  ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

ΤΗΝ   ΠΕΜΠΤΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 11.00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ 

Α. ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ

Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ κ. Αντ. Βαρθολομαίο, παρουσία και του Γενικού Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργανωτικών Λειτουργιών κ. Γ. Κραμποκούκη. Σκοπός της συνάντησης ήταν αφενός να ενημερωθούμε για την πορεία της Εταιρείας και αφετέρου να θέσουμε διάφορα θέματα που απασχολούν τον Σύλλογό μας και τα μέλη του.

Ο κ. Βαρθολομαίος μας ανέλυσε το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει για την ανάπτυξη της Εταιρείας: Δεδομένης της μεγάλης ταμιακής ρευστότητας που έχει  η Εταιρία μετά την είσπραξη των χρονιζουσών οφειλών από το Ελληνικό Δημόσιο και τους Δήμους, υπάρχουν σημαντικά ταμιακά διαθέσιμα τα οποία, όπως μας είπε, θα πρέπει να αξιοποιηθούν. Η αξιοποίηση αυτή, κατά τον κ. Βαρθολομαίο, θα γίνει (α) με τον εκσυγχρονισμό της Εταιρίας, ο οποίος, όπως τόνισε, ήδη συντελείται (έργα στην πληροφορική, εξωραϊσμός των κτηριακών εγκαταστάσεων, ανανέωση του στόλου των αυτοκινήτων κ.λπ.) και (β) με το επενδυτικό πρόγραμμα που πρόκειται να ξεκινήσει και στο οποίο προβλέπονται μεταξύ άλλων η αναβάθμιση των διυλιστηρίων, η αντικατάσταση δικτύων και η μαζική αντικατάσταση υδρομετρητών πέραν της δεκαετίας με νέους άλλης τεχνολογίας, που θα κάνουν ευκολότερη και την μέτρηση των ενδείξεων.

Επίσης, όπως προέκυψε από την απάντησή του σε σχετικό ερώτημά μας, μάλλον ένα σημαντικό τμήμα των ταμιακών διαθεσίμων («50-60 εκατ.») προορίζεται για «επιστροφή κεφαλαίου στο κράτος και στους ιδιώτες μετόχους», κάτι για το οποίο εκφράσαμε την διαφωνία μας, καθώς θεωρούμε ότι τα ταμιακά διαθέσιμα θα πρέπει να επενδύονται προς όφελος των πολιτών-πελατών μας αφενός  και αφετέρου δεν είναι δυνατόν αποδοχές που έχουν περικοπεί από τους εργαζομένους να  καταλήγουν τελικά σε κερδοφορία μόνο των μετόχων.

Στη συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην  ΕΥΔΑΠ Νήσων η οποία θα αποτελέσει τον μοχλό ανάπτυξης της Εταιρίας και για τον σκοπό αυτό συντάσσεται ήδη Επιχειρησιακό Σχέδιο.

Τέλος, θεωρεί ότι η εξαγορά της ΕΥΑΘ από την ΕΥΔΑΠ θα δημιουργούσε μια πανίσχυρη Εταιρία με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης.

Ακολούθως τέθηκαν από το Δ.Σ. του Συλλόγου μας τα παρακάτω θέματα:

  1. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού 

Ζητήσαμε να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να πραγματοποιηθούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καθώς η κατάσταση με τους μισθωμένους που έχουν κατακλύσει κάθε εργασιακό χώρο έχει φτάσει στο απροχώρητο και πέραν των άλλων προβλημάτων, ελλοχεύει ο κίνδυνος της απώλειας πολύτιμης τεχνογνωσίας.

Ο κ. Βαρθολομαίος ήταν θετικός όσον αφορά την πρόσληψη μονίμου προσωπικού  όλων των ειδικοτήτων και συμφώνησε ότι οι λύσεις που δίνονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος έλλειψης προσωπικού (φοιτητές, οκτάμηνοι, μισθωμένοι) δεν είναι οι πιο ενδεδειγμένες. Όμως, όπως είπε, οι προσλήψεις απαγορεύονται εκ του νόμου μέχρι 31-12-2016. Παρ’ όλα αυτά, έχει προσληφθεί σύμβουλος προκειμένου να καταγράψει τις ανάγκες της ΕΥΔΑΠ σε προσωπικό,  ώστε η ΕΥΔΑΠ να απευθυνθεί στο αρμόδιο Υπουργείο και να ζητήσει εξαίρεσή της από την συγκεκριμένη απαγόρευση.

  1.   Υπηρεσιακές Μεταβολές

Εκφράσαμε την έντονη αντίθεσή μας στην συνεχιζόμενη τοποθέτηση σε θέσεις ευθύνης συναδέλφων της Μέσης Εκπαίδευσης, όταν υπάρχουν εκατοντάδες πτυχιούχοι αναξιοποίητοι. Τονίσαμε ότι αυτές οι τοποθετήσεις παραβιάζουν τον Κανονισμό Προσωπικού και δημιουργούν πολλά προβλήματα τόσο στη λειτουργία της Εταιρίας όσο και μεταξύ των συναδέλφων. Επίσης, αναφέραμε την μεγάλη αναστάτωση που έχει προκαλέσει η συχνότητα των αλλαγών, καθώς και τον παραγκωνισμό έμπειρων συναδέλφων με την τοποθέτησή τους σε «θέσεις-ψυγεία» .  

Ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι είναι ελάχιστοι οι συνάδελφοι της Μ.Ε. που κατέχουν θέση ευθύνης, κάτι που φυσικά δεν ισχύει, ενώ δικαιολόγησε τις συχνές αλλαγές ότι γίνονται στο πλαίσιο της εναλλαγής θέσεων και της κινητικότητας που πρέπει να υπάρχει σε μια εταιρία, ενώ στην επισήμανσή μας ότι υπάρχουν συνεχείς αλλαγές για κάποια άτομα είπε ότι κάνουμε και λάθη που είμαστε ανοιχτοί να τα «ξαναδούμε». Τέλος, όσον αφορά τον παραγκωνισμό στελεχών είπε ότι ο ίδιος δεν δημιουργεί «θέσεις-ψυγεία», αλλά ότι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι δεν ταιριάζουν με τον τρόπο που εκείνος έχει επιλέξει να λειτουργήσει η ΕΥΔΑΠ.

  1. Μετατάξεις

Επόμενο θέμα που αναφερθήκαμε ήταν αυτό της μετάταξης των συναδέλφων που έχουν προσληφθεί ως Μ.Ε. και έλαβαν κάποιο πτυχίο ενώ είχαν φτάσει στον καταληκτικό βαθμό (3ο) της κατηγορίας τους.

Συμφωνήθηκε το θέμα να λυθεί μέσω της προσεχούς Συλλογικής Σύμβασης.

  1. Ασφάλιση τέκνων στην ALICO

Ζητήσαμε να ενταχθούν στο ασφαλιστικό πρόγραμμα της Alico και τα προστατευόμενα μέλη (τέκνα) των εργαζομένων. Κάτι τέτοιο θεωρήθηκε ανέφικτο τη δεδομένη στιγμή λόγω του κόστους που συνεπάγεται.

  1. Εθελούσια Έξοδος

Από μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου μας ετέθη το θέμα της εθελουσίας εξόδου εργαζομένων που βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση με την παροχή κινήτρων. Είναι μια κίνηση που ξεκίνησε κυρίως από μια ομάδα συναδέλφων Μηχανικών.

Ο κ. Πρόεδρος χαρακτήρισε ανώριμες τις συνθήκες για κάτι τέτοιο, καθώς έθεσε ως προαπαιτούμενο τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεδομένης της έλλειψης προσωπικού, θα αποδυνάμωνε σημαντικά την Εταιρία.

Γενικότερα, δεν υπήρξε καμιά συγκεκριμένη δέσμευση από τον κ. Βαρθολομαίο για τα ανωτέρω θέματα, πέραν από καλές προθέσεις για να τεθούν κάποια ζητήματα και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων. Ευελπιστούμε πάντα σε μια ακόμη πιο ουσιαστική μορφή διαλόγου –συνέχεια των επαφών μας μαζί του. 

Β. ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ

Στις 4 Νοεμβρίου είχε προγραμματιστεί, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η εκδίκαση της αγωγής του Συλλόγου μας (των μελών που αρχικά εκδήλωσαν ενδιαφέρον), με την οποία ζητούσαμε να μην ισχύσουν οι περικοπές των Νόμων 3833 και 3845/2010 και 4024/2011. Τελικά η εκδίκαση της αγωγής αναβλήθηκε για τις 23 Απριλίου 2015.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους συναδέλφους, που προσέφυγαν εκ των υστέρων, δεν έχει οριστεί ακόμη δικάσιμος. 

Γ. ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, αποφάσισε την αύξηση του ποσού της δωροεπιταγής που χορηγεί τα τελευταία χρόνια στα μέλη του από τα καταστήματα HONDOS, από 30€ σε 40€.

Η διανομή στα μέλη θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου. 

Δ. ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ

Το Δ.Σ του Συλλόγου αποφάσισε την προσφορά του ποσού των 1.000 € στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας, το οποίο φιλοξενεί και στηρίζει ορφανά και άπορα κορίτσια ηλικίας 6 ως 18 ετών. 

Υ.Γ. Στην περιοδεία που θα κάνει το Δ.Σ του Συλλόγου μας στο αμέσως προσεχές διάστημα για τη διανομή των δωροεπιταγών θα συζητήσουμε μαζί σας αναλυτικότερα για όλα τα θέματα που απασχολούν τα μέλη μας.

Με συναδελφικούς Χαιρετισμούς

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     Κορλός Ηλίας                                                                                   Κυριάκης Σπύρος

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ