Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Άνοιξε η προσφορά της ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ για την Ψυτάλλεια

Σε άνοιγμα της προσφοράς της ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ για το έργο της Ψυττάλειας, προϋπολογισμού 320 εκατ. ευρώ προχώρησε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.

Η έκπτωση που έδωσε η κοινοπραξία ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες στο 36% και ήδη έχουν κληθεί στελέχη της, να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού και η σύμβαση να αποσταλεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ αποφάσισε να προχωρήσει σε άνοιγμα της προσφοράς κατόπιν των σχετικών αποφάσεων της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών το περασμένο καλοκαίρι, που έκριναν ότι μόνη παραδεκτή προσφορά είναι αυτή του σχήματος των ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ, που έχει ήδη τη διαχείριση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας από την έναρξη της λειτουργίας του.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το τέλος ενός διαγωνισμού που κράτησε δύο χρόνια περίπου, με προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), πάγωμα της διαγωνιστικής διαδικασίας και έγκριση δύο παρατάσεων της σύμβασης (η δεύτερη παράταση έληξε 31 Μαρτίου 2021) και μίας ακόμη συμπληρωματικής συνολικού ύψους 27 εκατ. ευρώ και με διάρκεια για 12 μήνες, δηλαδή έως τον Απρίλιο του 2022, στο σχήμα των ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ.

Αρχικά η Επιτροπή του διαγωνισμού είχε προτείνει την αποκλεισμό των δύο άλλων σχημάτων (Suez – ΤΕΡΝΑ- Ιntrakat, Μυτιληναίος – Χ. Κωνσταντινίδης- ACEA), προκαλώντας την έντονη αντίδραση των Γάλλων της Suez.

Αυτό προκάλεσε την προσφυγή της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ στο ΣτΕ, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε.

Τον περασμένο Απρίλιο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ, αποφάσισε ότι οι τρεις προσφορές που είχαν υποβληθεί στο διαγωνισμό για την Ψυττάλεια πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και της οικείας Διακήρυξης και γίνονται αποδεκτές, ανακοινώνοντας παράλληλα τη βαθμολογία για τις τεχνικές προσφορές: 1) Άκτωρ – Άβαξ: 109,93, 2) Ιntrakat – Suez International – Τέρνα Ενεργειακή: 108 και 3) Μυτιληναίος – Τεχνική Εταιρεία Χ. Κωνσταντινίδης: 106.

Η εξέλιξη αυτή όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ η οποία προσέφυγε στο ΣτΕ, το οποίο και τελικώς κατέληξε στην απόφαση ότι η μόνη παραδεκτή προσφορά είναι αυτή του εν λόγω σχήματος.

Η λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων του ΚΕΛ Ψυττάλειας, ενός από τα μεγαλύτερα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων στην Ευρώπη αφορά και την εκτέλεση εργασιών και λειτουργικών ρυθμίσεων για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος της εγκατάστασης, εξασφαλίζοντας το μέγιστο δυνατό όφελος για τους πολίτες και το περιβάλλον.

ΠΗΓΗ: capital.gr
Συντάκτης: Ελένη Μπότα

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ