Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα για την αποχέτευση από το δήμαρχο Ελευσίνας

Πολλά ερωτήματα διατυπώνονται από πολίτες της Ελευσίνας σχετικά με την αποχέτευση. Θα θέλαμε να δώσουμε κάποιες απαντήσεις σε ορισμένες από τις πιο συχνές.

Ερώτηση 1η: Γιατί ενώ το έργο είναι χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι δημότες πληρώνουν για τις συνδέσεις του τριτεύοντος δικτύου;; (αγωγός που συνδέει τον κεντρικό αγωγό με το φρεάτιο στο πεζοδρόμιο)
Απάντηση: Η χρηματοδότηση του έργου αφορά στο πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο δίκτυο (τον αγωγό που βρίσκεται στη μέση του δρόμου) και στο ΚΕΛΘ (Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Θριασίου). Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις Δήμων στους οποίους το έργο δεν ήταν χρηματοδοτούμενο πληρώθηκαν όλες οι φάσεις της αποχέτευσης. Επομένως χωρίς τη χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση το κόστος ανά ακίνητο θα ήταν πολλαπλάσιο από την τιμή που σήμερα ο καθένας καλείται να πληρώσει.

Ερώτηση 2η: Αφού ο Δήμος έχει ταμειακό υπόλοιπο για ποιον λόγο δεν παρέχει δωρεάν την υπηρεσία αυτή;;
Απάντηση: Γιατί το έργο είναι υποχρεωτικά ανταποδοτικό (δηλαδή υποχρεούσαι εκ του νόμου να πληρώσεις γι’ αυτό που σου παρέχεται) καθώς επίσης και γιατί το συνολικό κόστος του έργου υπερβαίνει κατά πολύ το πλεόνασμα του Δήμου. Στην υποθετική περίπτωση που ο Δήμος αναλάμβανε το κόστος (εφόσον δεν αυτό δεν ήταν αντίθετο στην κείμενη νομοθεσία) ο Δήμος δεν έπρεπε να ασκήσει καμία απολύτως άλλη πολιτική (΄κοινωνική, εκπαιδευτική, περιβαλλοντική, τεχνικά έργα)

Ερώτηση 3η: Η οικονομική κατάσταση του Δήμου δεν επιδρά στο έργο της αποχέτευσης;;;
Απάντηση: Απολύτως. Γιατί ο Δήμος προκήρυξε διαγωνισμούς από τον προϋπολογισμό του και προχώρησε το δίκτυο αποχέτευσης. Αποφάσισε να δοθεί έκπτωση 20% σε περίπτωση καταβολής εφάπαξ του ποσού ή να δοθεί το ποσό σε 6 τριμηνιαίες δόσεις. Δεν είναι όμως μόνο οι διευκολύνσεις στην πληρωμή. Είναι και το ότι πολλοί συνδημότες μας έχουν συνδεθεί με την αποχέτευση πολύ πριν εκδοθούν οι λογαριασμοί σύνδεσης. Επομένως το όφελός τους είναι πολλαπλό.

Ερώτηση 4η: Τι γίνονται τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την πληρωμή της σύνδεσης της αποχέτευσης;;;
Απάντηση: Επειδή ακριβώς το έργο είναι ανταποδοτικό τα χρήματα κατευθύνονται στην εξόφληση και την κατασκευή του έργου σε περιοχές που δεν έχουν ακόμη συνδεθεί, με αποτέλεσμα τα έργα να δημοπρατούνται και να εκτελούνται με γρήγορους ρυθμούς από πλευράς του Δήμου.

Ο Δήμαρχος
Γιώργος Τσουκαλάς

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ