Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Απεσύρθη, μετά τις αντιδράσεις, η ρύθμιση για αυξήσεις στους επικεφαλής των ΔΕΚΟ

Το πρωί της Πέμπτης από τη Βουλή έσκασε μια βόμβα. Μεταξύ των τραγικών ειδήσεων που έρχονται για τους νεκρούς στο Μάτι, μαθεύτηκε ότι κατατέθηκε και μια τροπολογία με υπογραφή της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου. Προέβλεπε αυξήσεις που φθάνουν έως και 2.852 ευρώ ή ποσοστό 60% για τις αποδοχές των διοικητικών στελεχών ΔΕΚΟ που εποπτεύονται από το Υπερταμείο και απασχολούν περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους ή έχουν ετήσιο τζίρο που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Λίγο αργότερα και μετά τη γενική κατακραυγή, η τροπολογία αποσύρθηκε, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα επανέλθει, αφού το Υπερταμείο ισχυρίζεται ότι λόγω των χαμηλών αμοιβών δε μπορεί να προσελκύσει στελέχη για τα Δ.Σ. των ΔΕΚΟ που έχουν ενταχθεί σε αυτό.

Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα Καθημερινή αναφέρει:

“Η ρύθμιση συμπεριλήφθηκε σε τροπολογία-προσθήκη που κατατέθηκε χθες το πρωί στη Βουλή και στο σχέδιο νόμου του ΥΠΟΙΚ με τίτλο «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (ενσωμάτωση της οδηγίας 2015/849/Ε.Ε.) και άλλες διατάξεις».

Με τη σχετική ρύθμιση καταργούνταν το ανώτατο όριο μηνιαίων αποδοχών που όριζε σε 4.631 ευρώ ο νόμος ν. 4354/2015 για τους επικεφαλής (προέδρους, αντιπροέδρους, διευθύνοντες συμβούλους και εντεταλμένους συμβούλους) των κρατικών επιχειρήσεων. Οριζε μάλιστα ότι οι αμοιβές τους θα μπορούσαν να ανέλθουν έως το όριο του 90% των αποδοχών του προέδρου του Αρείου Πάγου, ήτοι έως 7.384 ευρώ. Εν δυνάμει προβλέπονταν αύξηση των μεικτών μηνιαίων αποδοχών κατά περίπου 60%.

Το προτεινόμενο μέτρο δεν αφορούσε όλες τις ΔΕΚΟ που έχουν ενταχθεί στην ΕΕΣΥΠ. Οριο για την ένταξη ήταν η ΔΕΚΟ είτε να έχει έσοδα άνω των 100 εκατ. ευρώ ετησίως, είτε να έχει προσωπικό άνω των 3.000 εργαζομένων. Εν κατακλείδι, αφορούσε συνολικά έξι ΔΕΚΟ, οι οποίες ελέγχονται από το υπερταμείο. Πρόκειται για τις ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, αλλά και τη θυγατρική της ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και τη θυγατρική του ΟΑΣΑ, ΟΣΥ. Η θυγατρική του ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, απασχολώντας 2.562 εργαζομένους και έχοντας έσοδα 94 εκατ. ευρώ για το 2016, οριακά δεν εντάσσονταν στη ρύθμιση.

Την αύξηση των αποδοχών των στελεχών των ΔΕΚΟ ζήτησε η ΕΕΣΥΠ, με στόχο να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των διοικήσεων τους και την τοποθέτηση, εκεί όπου χρειάζεται, νέων διοικήσεων. Ωστόσο, οι προσκλήσεις που απηύθυνε η εταιρεία παρέμειναν αναπάντητες ή προσείλκυσαν πολύ χαμηλού επιπέδου βιογραφικά. Ως συνέπεια, μια αύξηση των αποδοχών, αν και δεν δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα, θεωρείται επιβεβλημένη.

Η προσπάθεια όμως αυτή της κυβέρνησης, του υπουργείου Οικονομικών και του υπερταμείου εκδηλώθηκε σε μια δύσκολη στιγμή για το πανελλήνιο. Η κριτική που της ασκήθηκε ήταν τέτοια, που η αρμόδια υφυπουργός έσπευσε άρον άρον να αποσύρει την επίμαχη ρύθμιση. Η Ν.Δ. τελευταία σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε «ντροπή» και «ομολογία ενοχής» την κατάθεση και απόσυρση της επίμαχης ρύθμισης. Το ΚΚΕ από την πλευρά του χαρακτήρισε νέο «ρεκόρ ξετσιπωσιάς» της κυβέρνησης τις αυξήσεις στις αμοιβές των στελεχών των ΔΕΚΟ, τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε «προκλητικές». Το υπουργείο Οικονομικών ωστόσο, απαντώντας στη Ν.Δ. έκανε λόγο για «εκμετάλλευση του πόνου του ελληνικού λαού» με ένα άσχετο θέμα”.

 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ