Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

ΔΕΗ: 6 εκατ. ευρώ το χρόνο για τις αποδοχές των υψηλόβαθμων στελεχών

Ο υπουργός (Χατζηδάκης) επιμένει ότι η επιχείρηση εξακολουθεί να είναι στο «κόκκινο». Ο διευθύνων (Στάσσης) υποστηρίζει ότι έχει «συμμαζέψει» τα οικονομικά. Οι αποδοχές των στελεχών, ωστόσο, επιστρέφουν στα δυσθεώρητα ύψη, που ήταν το 2009, πριν από την κρίση.

Η προσθήκη νέων γενικών διευθυντών στη διοικητική πυραμίδα της ΔΕΗ, εξάλλου, διαψεύδει τους ισχυρισμούς της διοίκησης περί προσπάθειας μείωσης των λειτουργικών εξόδων. Με τρεις αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους, 11 γενικούς διευθυντές και 60 διευθυντές, συνυπολογίζοντας τους αναπληρωτές τους, τους τομεάρχες και τα υπόλοιπα μεσαία στελέχη, το κόστος εκτινάσσεται στα ύψη, σε μία περίοδο κατά την οποία η επικοινωνιακή «επίθεση» του υπουργείου καταστρέφει την εικόνα της επιχείρησης και δημιουργεί αισθήματα ανησυχίας στους καταναλωτές.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αβραμίδης, σε ανάρτησή του στα social media, κάνει λόγο για «Πληθωρισμό Διευθυντών στο όμιλο ΔΕΗ» και αναφέρεται σε «τακτοποίηση της κομματικής επετηρίδας».

Είναι δεδομένο ότι η… λυπητερή για την κάλυψη των αποδοχών των υψηλόβαθμων στελεχών ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ το χρόνο, με βάση την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, του περασμένου Δεκεμβρίου. Σε εκείνη τη συνεδρίαση, οι μικτές αποδοχές της προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου καθορίστηκαν σε 200.000 ευρώ ετησίως, χωρίς να υπολογίζονται οι υπόλοιπες παροχές και οι συμμετοχές σε επιτροπές.

Για τους αναπληρωτές διευθύνοντες τα ποσά διαμορφώθηκαν στις 120.000 ευρώ ετησίως στον καθένα, οι 11 γενικοί διευθυντές αμείβονται με 100.000 ευρώ και οι 60 διευθυντές με 70.000 ευρώ. Τα περισσότερα στελέχη της ΔΕΗ δικαιούνται επίσης εταιρικό αυτοκίνητο και άλλες παροχές, που ανεβάζουν ακόμη περισσότερο το κόστος.

Σημειωτέον ότι η ίδια λογική αποδοχών ισχύει και για τις θυγατρικές του ομίλου, όπως ο ΔΕΔΔΗΕ, η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» και οι δύο εταιρίες που διαχειρίζονται τις λιγνιτικές μονάδες ε Μαγαλόπολη και Μελίτη.

Η ΓΕΝΟΠ, δια του προέδρου της, αντιδρά και στην επιλογή στελεχών «εκτός Ομίλου», θεωρώντας ότι «είναι προσβλητική για το στελεχιακό δυναμικό» της ΔΕΗ και διατυπώνοντας την ερώτηση: «Αλήθεια, δεν υπάρχουν κατάλληλα στελέχη στη μητρική και στις θυγατρικές του Ομίλου;».

Δεδομένο επίσης είναι ότι το στελεχικό δυναμικό της ΔΕΗ υπερδιπλασιάστηκε τον τελευταίο χρόνο και μάλιστα στην περίοδο κατά την οποία ο Κωστής Χατζηδάκης ισχυριζόταν ότι η επιχείρηση «δεν έχει χρήματα ούτε για κολώνες».

Οι αποφάσεις της διοίκησης, ωστόσο, κάθε άλλο παρά σε μείωση των λειτουργικών δαπανών οδηγεί! Παράλληλα είναι η πρώτη φορά, μετά από αρκετά χρόνια, που σημειώνεται αύξηση των αμοιβών των μελών της διοίκησης. Χαρακτηριστικά, το 2017 είχαν διαμορφωθεί σε περίπου 218.000, ενώ ένα χρόνο αργότερα διαμορφώθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα των 200.000 ευρώ. Το 2019, πάντως, δεν είναι συγκρίσιμο, καθώς η διοίκηση άλλαξε το τελευταίο 5μηνο και άρχισε η εφαρμογή των νέων αμοιβών των στελεχών.

Θεωρείται βέβαιο ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, το 2020 το λειτουργικό κόστος της διοίκησης δεν θα έχει καμία σχέση με όσα καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια…

ΠΗΓΗ: fmvoice.gr
Συντάκτης: Κώστας Ψωμιάδης

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ