Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Διαγωνισμό 65 εκατ. ευρώ πακέτου έργων σε υπερ-εργολάβο ενέκρινε το Δ.Σ. της ΕΥΑΘ

Εγκρίθηκε σήμερα από το Δ.Σ. της ΕΥΑΘ η διενέργεια διαγωνισμός μαμούθ, ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ για την παραχώρηση σε υπερεργολάβο της διαχείρισης του βιολογικού καθαρισμού, της μεταφοράς λυματολάσπης του συνόλου της επεξεργασίας λυμάτων και της συντήρησης των έργων αυτών με τους εργαζόμενους να αντιδρούν στην πρόταση αυτή τονίζοντας την παράδοση ενός πακάτου έργων της ΕΥΑΘ σε έναν μόνο ιδιώτη.

Τα έργα αυτά δίνονταν τα τελευταία χρόνια σε μικρότερους εργολάβους ενώ σήμερα με την απόφαση αυτή θα συγκεντρωθούν στα χέρια ενός.

Μέχρι σήμερα τον βιολογικό καθαρισμό διαχειρίζεται η εταιρεία “Άκτωρ”, συμφερόντων Μπόμπολα.

Το ύψος του διαγωνισμού είναι τεράστιο αν ληφθεί υπόψη πως ο τζίρος της ΕΥΑΘ Α.Ε για το 2014 ανήλθε στο ποσό των 73,7 εκατ. ευρώ το 2014. Στην σύμβαση περιλαμβάνονται το σύνολο των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και ιλύος, της μονάδας υποδοχής βοθρολυμάτων, της ξήρανσης, της μονάδας όσμωσης καθώς και του υποθαλάσσιου αγωγού διάθεσης ενώ περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για προσωπικό, αναλώσιμα, προμήθειες και συντήρηση.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως η εν ενεργεία σύμβαση για τον βιολογικό καθαρισμό λήγει τον Ιούνιο 2016 ενώ για τη μονάδα θερμικής ξήρανσης τον Μάιο 2016.

Έτσι όπως, επισημαίνει και ο Γ. Αρχοντόπουλος, εκπρόσωπος των εργαζομένων, ο διαγωνισμός αυτός έρχεται από τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ την τελευταία στιγμή στην λήξη της σύμβασης του βιολογικού καθαρισμού έτσι ώστε να μην υπάρχουν πλέον άλλες εναλλακτικές.

Ο νέος διαγωνισμός έχει διάρκεια πέντε χρόνια- με δυνατότητα επέκτασης ενός χρόνου.

Και οι δύο εργαζόμενοι που συμμετέχουν στο Δ.Σ. ψήφισαν αρνητικά για τον διαγωνισμό τονίζοντας ότι με την απόφαση αυτή χάνεται η τεχνογνωσία της ΕΥΑΘ στους εργολάβους αλλά και πως η ΕΥΑΘ θα είναι εξαρτώμενη για μεγάλο διάστημα από αυτούς αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού έτσι ώστε να γίνει εφικτό να αναλάβει τα έργα η ίδια.

Συνέπεια, σύμφωνα με τον Γιώργο Αρχοντόπουλο, πέρα από την παράδοση σε έναν υπερέργολάβο ενός μεγάλου πακέτου έργων θα είναι και ο στραγγαλισμός των μικρότερων καθώς, όπως συνηθίζεται, το έργο θα τεμαχιστεί σε μικρότερα κομμάτια με τους όρους του ιδιώτη.

Απορίας άξιο είναι, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, πως η κυβέρνηση επιτρέπει τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ Ν. Παπαδάκη να καθορίζει πλήρως την πολιτική της εταιρείας ύδρευσης, πολιτική που θα την δεσμεύει ακόμη και αν αποφασίσει η κυβέρνηση κάποια στιγμή να αλλάξει την διοίκησή της.

Να θυμίσουμε, τέλος, πως ο σημερινος πρόεδρος της ΕΥΑΘ είχε διοριστεί το 2012 επί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και είχε πρωτοστατήσει στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ.

Σταυρούλα Πουλημένη

πηγή

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ