ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ: Ανακοίνωση για κρούσματα covid, απόλυση 8μηνίτη, Ημέρα της Γυναίκας και αστυνομική βία στη Νέα Σμύρνη

ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Η έξαρση των κρουσμάτων της SARS-CoV-2 συνεχίζεται, με τα κρούσματα και στην ΕΥΔΑΠ να είναι πλέον πολλές δεκάδες. Γίνεται μάλιστα προσπάθεια όπως αντιλαμβανόμαστε, να μη γίνονται γνωστά.

Ήδη γνωρίζετε πως η ΕΣΚ έχει πρωτοστατήσει για την εφαρμογή μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, είτε με προτάσεις στα ΔΣ των συνδικαλιστικών οργάνων που συμμετέχουμε, είτε με παρεμβάσεις στη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ (π.χ. για τη χορήγηση μασκών στο προσωπικό, για τη διεξαγωγή τεστ ανίχνευσης της νόσου, για την απολύμανση των χώρων κ.α.).

Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα, με την ανάδειξη των προβλημάτων στους χώρους δουλειάς και τη διεκδίκηση να εξασφαλίζονται οι όροι και οι συνθήκες που θα διασφαλίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα πως έχει ατονήσει η χορήγηση ΜΑΠ (μάσκες, γάντια μιας χρήσης, απολυμαντικό κ.α.) από τη Διοίκηση.

Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ εργάζονται με αυταπάρνηση για να μπορεί ο λαός του λεκανοπεδίου να έχει πρόσβαση στο νερό και στην αποχέτευση, σε συνθήκες έξαρσης των κρουσμάτων που τους καθιστά πιο εκτεθειμένους στον κορωνοϊό και συνθήκες υψηλής εντατικοποίησης λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού.

Ειδικότερα οι εργάτες-τριες της αποχέτευσης – που αυτό το διάστημα έχει αρκετά επιβεβαιωμένα κρούσματα – είναι περισσότερο εκτεθειμένοι-ες, αφού εκτός των άλλων, έρχονται και σε άμεση επαφή με τα λύματα, που σύμφωνα με τις μετρήσεις, έχουν πολύ αυξημένο ιικό φορτίο (200%), το πρώτο δίμηνο του 2021.

Αντίστοιχα, εκτεθειμένο είναι το νοσηλευτικό προσωπικό της Υγειονομικής Υπηρεσίας που δεν έχει εμβολιαστεί και ενώ εργάζεται κάτω από τις ίδιες συνθήκες που εργάζεται και το ιατρικό προσωπικό, που πολύ σωστά είναι εμβολιασμένο.

Απαιτούμε από τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ: 

 • Να κάνει όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός όλων των εργαζομένων της αποχέτευσης και του νοσηλευτικού προσωπικού, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να εξασφαλιστεί ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας τους από τον κορωνοϊό. Να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι όπως έχουμε ήδη αιτηθεί.
 • Να χορηγήσει άμεσα νέες μάσκες και σε επάρκεια (τουλάχιστον 3 μάσκες ανά εργαζόμενο) σε όλο το προσωπικό, γάντια μιας χρήσης, απολυμαντικό σε επαρκείς ποσότητες και ό,τι άλλο προβλέπεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία από τον κορωνοϊό.
 • Να πυκνώσει τη διεξαγωγή τεστ ανίχνευσης της νόσου.
 • Να προχωρήσει στην επικαιροποίηση της ΓΕΕΚ ( Γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου ).
 • Να γνωστοποιήσει τον αριθμό των κρουσμάτων στην ΕΥΔΑΠ.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Πριν λίγες μέρες η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ προχώρησε σε απόλυση 8μηνίτη συναδέλφου εργαζόμενου. Αξιοποιώντας και τη στάση των άλλων δυνάμεων που δεν οργανώνουν στα σωματεία τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, προσπαθεί να «ανοίξει το δρόμο» για απολύσεις μέσω της αξιολόγησης και με κριτήριο την αποδοτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της αγοράς.

Τους προειδοποιούμε: να μην τολμήσουν! 

Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απόλυση του συναδέλφου. Σε κανενός εργαζόμενου τη συνείδηση να μη νομιμοποιηθεί. 

Καλούμε τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να προχωρήσει άμεσα στην επαναπρόσληψή του. 

ΜΑΡΤΗΣ 21


Αθήνα, 07 Μαρτίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Καταγγελία για την αστυνομική βία στους κατοίκους της Νέας Σμύρνης

Δε θα μας κλείσουν το στόμα με την αστυνομία και την τρομοκρατία!

Όλες αυτές τις μέρες που ο εργαζόμενος λαός δεινοπαθεί, η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα διοικητικό μέτρο απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία για την προστασία της υγείας, την ίδια στιγμή που υπάρχουν δεκάδες νεκροί από τον κορονοιό, ακόμα και μέσα στους χώρους δουλειάς. Με ένα δημόσιο σύστημα υγείας να αγκομαχά από τις ελλείψεις και τα κενά, η κυβέρνηση παζαρεύει τα κρεβάτια με τους κλινικάρχες έναντι αδράς αμοιβής.

Το μόνο μέτρο που παίρνει είναι το δυνάμωμα της κρατικής καταστολής, βάζοντας στο στόχαστρο εργαζόμενους και νεολαία.

Οι μάσκες έχουν πέσει! Δεν έχει καμία σχέση η καταστολή και το κρεσέντο βίας απέναντι σε εργάτες, φοιτητές και στις γειτονιές με την προστασία της υγείας!

Ως εδώ!

Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει!

Όλες και όλοι αύριο στις 5:30μμ, στα Προπύλαια! 

Σπάμε την καταστολή και την τρομοκρατία!

Τιμάμε την 8η Μάρτη, την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» σπάζοντας τις αλυσίδες της σιωπής, της εκμετάλλευσης, της ανισοτιμίας.


 

Επιστολή του εκπρόσωπου της ΕΣΚ για άμεση σύγκληση του ΔΣ της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

25-2-2021

Του:    Χαρατσή Μανώλη (μέλος ΔΣ ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ, εκλεγμένου με την ΕΣΚ-ΕΥΔΑΠ)

ΠΡΟΣ:

Πρόεδρο: Σκόνδρα Αθ.

Γ. Γραμματέα: Κυρίτση Δ.

Υπόλοιπα Μέλη ΔΣ ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ: 

Ρετουνιώτη Σ.-Τσιτούρα Β.-Σινιώρη Γ.-Κιόση Χ.- Νικολαϊδη Γ.-Κορλό Η.-Ραντίτσα Γ.-Μαρινάκη Γ.-Αλεξανδρόπουλο Α.-Μερσινιάς Α.-Φωτόπουλος Θ.-Βασιλειάδης Ν.

ΘΕΜΑ:

Ζητώ άμεσα τη σύγκληση του ΔΣ της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ με τα παρακάτω θέματα:

  1. Την κατάθεση προτάσεων σωματείων και παρατάξεων για τη νέα ΣΣΕ. Αμέσως μετά κλήση προς τη διοίκηση για άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων.
  2. Τη σύγκληση του Συμβουλίου των Προέδρων (συμβουλευτικό όργανο σύμφωνα με το άρθρο 35 του καταστατικού)
  3. Την εξέλιξη σχετικά με την παραχώρηση μέσω ΣΔΙΤ (αξιοποιώντας το σχετικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ) του ΕΥΣ και τις πιθανές εξελίξεις σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων σ’ αυτό.
  4. Εργασιακός καταναγκασμός στο χώρο εργασίας της ΕΥΔΑΠ (υπάρχει και πως αντιμετωπίζεται;)
  5. Εξελίξεις και ενημέρωση σχετικά με την απόφαση της ολομέλειας του ΣΤΕ (στην προσφυγή της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ κατά του Υπερταμείου). Πως επηρεάζει αυτή τις εξελίξεις;
  6. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού 300+145 καθώς και οι εργάτες και οι υδρονομείς από το διαγωνισμό του 2009 (γιατί δε προχωράνε με αποτέλεσμα την υποστελέχωση των υπηρεσιών)
  7. Σύμβαση παραχώρησης (σύμβαση για το νερό), που βρίσκεται η διαδικασία και πως θα επηρεάσει αυτή εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα;

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here