ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ: Παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της ΕΥΔΑΠ στον Περισσό.

ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  – 25/04/21

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Σε συνέχεια της ανάδειξης της εργοδοτικής ευθύνης για το θάνατο 2 εργαζομένων από covid – 19, κάναμε παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της ΕΥΔΑΠ στον Περισσό.

Στη συνάντηση με το διευθύνοντα σύμβουλο, καταθέσαμε τις απόψεις μας για τα μέτρα που χρειάζεται να πάρει η διοίκηση για την πραγματική προστασία των εργαζομένων.

Όπως και σε προηγούμενες ανακοινώσεις έχουμε αναφέρει, απαιτούμε να γίνονται τακτικά rapid test (κάθε βδομάδα) στους εργαζόμενους, να τηρείται το καθεστώς εφεδρείας και να μην «ανακατεύονται» οι εργαζόμενοι, να χορηγηθούν τουλάχιστον 3 νέες μάσκες – όπως οι πάνινες με φίλτρο – σε κάθε εργαζόμενο, να γίνεται σωστή ιχνηλάτηση, μοριακά τεστ στις επαφές με κρούσματα ανεξάρτητα εργασιακής σχέσης, με ευθύνη και έξοδα της ΕΥΔΑΠ, να εμβολιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ κ.α.

Αναδείξαμε την επιτακτική ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, με κριτήριο την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και του λαού της Αττικής.

Διαφωνήσαμε με την πρόθεσή του να προμηθεύει με self test το προσωπικό κάθε βδομάδα, γιατί είναι μεταφορά της εργοδοτικής ευθύνης στους εργαζόμενους, κάτι που άλλωστε κάνει και η κυβέρνηση. Τονίσαμε πως είναι αδύνατο να λειτουργήσει σωστά και πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο από εξειδικευμένα συνεργεία.

Δεν έχουμε την παραμικρή αυταπάτη πως η εργοδοσία έχει την πρόθεση να ικανοποιήσει τα αιτήματα αυτά, αφού δυστυχώς – παρά τα ψεύτικα λόγια τους – βάζουν τη ζωή των εργαζομένων στη ζυγαριά κόστους – οφέλους.

Έλαμψαν δια της απουσίας τους οι εργοδοτικοί – κυβερνητικοί συνδικαλιστές των παρατάξεων ΣΥΜΜΑΧΙΑ – ΣΕΚΕΣ – ΔΑΚΕ από την παράσταση διαμαρτυρίας, για ένα ζήτημα που αφορούσε θάνατο εργαζομένων, αθωώνοντας έτσι κυβέρνηση και εργοδοσία!

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Προέδρου του σωματείου αποχέτευσης, που στο Δ.Σ. της Τετάρτης 21/04 αθώωσε τους πάντες, λέγοντας πως «τα μέτρα κατά της πανδημίας εφαρμόζονται κανονικά στην αποχέτευση»! Βέβαια την απάντηση την έχει ήδη πάρει από εκλεγμένους συμβούλους της παράταξής του στο προηγούμενο Δ.Σ. του σωματείου, που είπαν πως η εφεδρεία και το «μη ανακάτεμα» των εργαζόμενων στους χώρους που εργάζονται οι ίδιοι, δεν εφαρμόζονται!

Συνεπώς η τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς της covid 19 , της υγιεινής και ασφάλειας γενικά, πρέπει να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, να συστρατευτούν μαζί μας και να μπει στο διεκδικητικό τους πλαίσιο σε καθημερινή βάση.

Θα απαντήσουμε στους ισχυρισμούς της Γενικής Διεύθυνσης Αποχέτευσης, πως στην αποχέτευση εφαρμόζονται όλα τα μέτρα πρόληψης κατά της πανδημίας, ως εξής: σύμφωνα με email που έστειλε η ΓΔΑ στη Διοίκηση, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει πως σε κάποιους χώρους η εφεδρεία εφαρμόζεται σε ποσοστό 25% και σε άλλους φτάνει ως το 60%.

Σύμφωνα με τα γραφόμενα της ΓΔΑ, ρωτάμε: εκεί που η εφεδρεία εφαρμόζεται σε ποσοστό εργαζομένων 25%, γίνεται «ανακάτεμα» ή όχι; πάει «περίπατο» η εφεδρεία ή όχι;

Ό,τι κι αν απαντήσετε – αν απαντήσετε – σημασία έχει πως οι εργαζόμενοι βλέπουν και γνωρίζουν καλά αν ισχύουν τα όσα καταγγέλλουμε στους χώρους που εργάζονται. Και μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα για όσα ισχυρίζεται η ΓΔΑ και η πλειοψηφία του σωματείου της αποχέτευσης.

Ακριβώς επειδή δεν τηρούνταν τα μέτρα, έδωσαν εντολή μετά την ανακοίνωσή μας την περασμένη Δευτέρα, να εφαρμοστεί κανονικά το καθεστώς εφεδρείας.
Καταγγέλλουμε πως ακόμα και τώρα στη ΓΔΥ (Γενική Διεύθυνση Ύδρευσης) δεν εφαρμόζονται τα μέτρα. Απαιτούμε την άμεση εφαρμογή τους για την προστασία των εργαζομένων.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Όπως ήδη έχουμε εκτιμήσει και σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας, o διαδικτυακός μονόλογος του διευθύνοντα συμβούλου πριν από λίγο καιρό, σηματοδοτεί μεγάλες αλλαγές στα εργασιακά μας δικαιώματα.

Επισημαίνουμε επίσης πως πριν λίγους μήνες, υπήρχε εισήγηση στο Δ.Σ. της εταιρείας που αναφερόταν σε αλλαγές στον Κανονισμό Προσωπικού. Επειδή πολλά από τα δικαιώματά μας κατοχυρώνονται από τον Κανονισμό Προσωπικού, κάνουμε τον συνειρμό και προειδοποιούμε τη Διοίκηση, θέτοντας ταυτόχρονα το συνδικαλιστικό κίνημα προ των ευθυνών του:
ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ ΝΑ ΑΓΓΙΞΕΤΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ! ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ! Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ!

Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην ΑΠΕΡΓΙΑ της Πρωτομαγιάς στις 6/5 που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αθηνών.

Να δώσουμε μια πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση για το αντεργατικό νομοσχέδιο – έκτρωμα και στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ.

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα, στις 10:00 π.μ.

 

 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here