Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Η ΚΟΒ ΕΥΔΑΠ του ΚΚΕ καλεί σε αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και στην πολιτική που αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΚΟΒ ΕΥΔΑΠ του ΚΚΕ

ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2022

Συναδέλφισσα – συνάδελφε

Η Κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του νερού μέσω διαγωνισμού Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα. Να θυμίσουμε πως τον περασμένο Ιούλιο είχε περάσει, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας σχετική τροπολογία για την ιδιωτικοποίηση του ΕΥΣ!

Από αυτή την εξέλιξη, οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι 1-2 επιχειρηματικοί όμιλοι που θα κερδίσουν το διαγωνισμό και θα δουν να «τρέχουν νεράκι τα κέρδη» στα ταμεία τους, ενώ από την άλλη πολλαπλά ζημιωμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι και περίπου 5 εκατομμύρια λαού που υδρεύεται από το ΕΥΣ.

Το πρόσφατο παράδειγμα της Αττικής οδού, που εγκλωβίστηκαν χιλιάδες άνθρωποι πάνω από 24ωρο, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τι σημαίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις για το λαό. Ωστόσο και εκεί που την ευθύνη της διαχείρισης την είχε το κράτος, οι δρόμοι πάλι έκλεισαν. Αποδεικνύεται έτσι, ότι όπου γίνεται σημαία η επιχειρηματικότητα, είτε με διευθυντή τον ιδιώτη, είτε το αστικό κράτος, τα κέρδη των λίγων αυγατίζουν και ο λαός βγαίνει ζημιωμένος.

Άλλωστε και η διεθνής εμπειρία από την ιδιωτικοποίηση του νερού, είναι πολύ αρνητική για τους λαούς. Οι ιδιωτικές εταιρείες εκτόξευσαν κατακόρυφα την τιμή του, υποβάθμισαν την ποιότητά του και τις παρεχόμενες υπηρεσίες και προκάλεσαν τεράστιες οικολογικές καταστροφές, με πιο χαρακτηριστική αυτή του ποταμού Ρίο ντε Λα Πλάτα στην Αργεντινή, που του διοχέτευαν το 88% των λυμάτων ανεπεξέργαστο!

Αντίστοιχες επιπτώσεις θα υπάρξουν και με την ιδιωτικοποίηση του ΕΥΣ. Παράλληλα θα κινδυνεύσουν άμεσα με απόλυση οι εργαζόμενοι στο ΕΥΣ, με στόχο να μειωθεί το προσωπικό της ΕΥΔΑΠ και να αποψιλωθούν συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματά του.

Ο διαγωνισμός που «τρέχει» στηρίζεται στο ν.4412/16 του ΣΥΡΙΖΑ και τον ψήφισαν μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ως κόμματα της αντιπολίτευσης τότε.

Το ΚΚΕ υπερασπίζοντας με συνέπεια τα συμφέροντα του λαού και των εργαζομένων, καταψήφισε και το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και την τροπολογία της ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς την κατάπτυστη και σκανδαλώδη, απαιτώντας να αποσυρθεί.

Συναδέλφισσα – συνάδελφε

Οι εργαζόμενοι πρέπει να «κλείσουν τα αυτιά τους» στο επιχείρημα πως ¨αν συμμετείχε η ΕΥΔΑΠ ΑΕ στο διαγωνισμό, δε θα απέλυε τους εργαζόμενους¨.

Τέτοιες απόψεις αθωώνουν την κυβερνητική πολιτική που ιδιωτικοποιεί περαιτέρω το νερό και δημιουργεί αυταπάτες πως μπορεί να υπάρξει καλή ιδιωτικοποίηση, αν είναι καλό το αφεντικό, οδηγώντας τους εργαζόμενους σε «ξένους» για τα συμφέροντά τους στόχους πάλης.

Μόλις πριν ένα χρόνο άλλωστε, η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ ζήτησε από κυβέρνηση να απορροφήσει στο Δημόσιο όσους εργαζόμενους «δε χρειάζεται», για να μην τους απολύσει όταν παραχωρηθεί το ΕΥΣ!

Συναδέλφισσα – συνάδελφε 

Το ΚΚΕ αναδεικνύει πως και σήμερα το νερό είναι ακριβό εμπόρευμα. Λόγω της υψηλής τιμής του και της πολιτικής που τσακίζει τα λαϊκά εισοδήματα, χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά αδυνατούν να το πληρώσουν και εκβιάζονται με διακοπή νερού, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των μεγαλομετόχων. Για τον ίδιο λόγο οι χώροι της ΕΥΔΑΠ είναι «διανθισμένοι» με 9 διαφορετικές σχέσεις εργασίας, προεξάρχοντος του αίσχους των δουλεμπορικών.

Το ΚΚΕ στέκεται απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές και απαιτεί:

  • Κατάργηση της άθλιας τροπολογίας, να ακυρωθεί τώρα ο διαγωνισμός, να σταματήσει κάθε προσπάθεια για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. 
  • Καμία αύξηση στην τιμή του νερού, δραστική μείωση των τιμολογίων, καμία διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά. 
  • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και με βάση τις ανάγκες του λαού του λεκανοπεδίου. 
  • Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας και όλων των μορφών απασχόλησης. Έξω οι εργολάβοι. Μονιμοποίηση των εργαζομένων στους εργολάβους. 

Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα τους μέσα από συλλογικούς φορείς, σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, την πολιτική της ΝΔ και όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ, που αντιμετωπίζει και το νερό ως κερδοφόρα επένδυση για τους επιχειρηματίες.

Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ. Να βαδίσουμε μαζί στο δρόμο της ανατροπής, για μια διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, όπου τα κοινωνικά αγαθά θα είναι πραγματικά δημόσια και δωρεάν, γιατί δε θα λογίζονται ως εμπορεύματα αλλά ως κοινωνικές ανάγκες.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ