Κατάργηση των «δώρων» στις ΔΕΚΟ ζητά η τρόικα

Μεγάλες ανατροπές στις ΔΕΚΟ που έχουν μεταφερθεί στο Υπερταμείο δρομολογούνται υπό την πίεση των δανειστών

0
890

Οι μισθοί, τα επιδόματα, αλλά και το πλεονάζον προσωπικό στις ζημιογόνες δημόσιες επιχειρήσεις έχουν μπει στο μικροσκόπιο των δανειστών. Οι μεγάλες ανατροπές με εντολή από το υπερταμείο ξεκινούν από τα ΕΛΤΑ.

Μεγάλες ανατροπές στις ΔΕΚΟ που έχουν μεταφερθεί στο Υπερταμείο δρομολογούνται υπό την πίεση των δανειστών, στο όνομα της διασφάλισης της βιωσιμότητας και του εξορθολογισμού της λειτουργίας τους.

Στο μικροσκόπιο των πιστωτών έχουν μπει, σύμφωνα με πληροφορίες της RealNews, τα μειωμένα δώρα που εξακολουθούν να παίρνουν οι εργαζόμενοι στις εισηγμένες ΔΕΚΟ, το σύνολο των επιδομάτων που περιλαμβάνονται στον μισθό, αλλά και ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται στις επιχειρήσεις, ο οποίος κρίνεται εξαιρετικά υψηλός. Σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, αλλά και τα ΕΛΤΑ, όπου εμμέσως ισχύσει καθεστώς εισηγμένης, παρά τις περικοπές που έχουν γίνει, παίρνουν βάσει του εισοδήματός τους «δώρο» Χριστουγέννων 500 ευρώ, «δώρο» Πάσχα 250 ευρώ, και επίδομα αδείας άλλα 250 ευρώ. Στη ΔΕΗ χορηγούνται σε όσους έχουν ετήσιες απολαβές έως 36.000 ευρώ μεικτά και στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ σε όσους αμείβονται με έως 2.000 ευρώ μεικτά το μήνα.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, εξετάζονται τα επιδόματα που ενσωματώνονται στους μισθούς για το σύνολο των εταιρειών που έχουν ενταχθεί στο Υπερταμείο.

Οι μεγάλες ανατροπές ξεκινούν από τα ΕΛΤΑ όπου η εισήγηση της Pricewaterhouse, που εκπόνησε την μελέτη για λογαριασμό του Υπερταμείου, του «μάνατζερ» των δανειστών στις ΔΕΚΟ, προβλέπει επώδυνες παρεμβάσεις για τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της RealNews, κατάργηση δώρων, μείωση μισθών με χορήγηση κουπονιών, απολύσεις και κλείσιμο καταστημάτων είναι ορισμένες εξ αυτών.

Οι αλλαγές που δρομολογούνται θεωρείται ότι θα λειτουργήσουν ως «πιλότος» κυρίως για τις εισηγμένες στο Υπερταμείο ΔΕΚΟ, που μελλοντικά μπορεί να περάσουν σε χέρια ιδιωτών. Ιδιωτικοποιήσεις προς το παρόν δεν προβλέπονται αλλά οι ανατροπές που έρχονται θα αποδειχθούν ακόμη πιο επώδυνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ