ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ΕΥΔΑΠ: Η ΕΥΔΑΠ ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη

ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΕΥΔΑΠ

Αθήνα, 12.10.2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΕΥΔΑΠ ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες του τρόπου με τον οποίο τη στιγμή της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση επιλέγει  με τις πολιτικές της προσανατολισμένες προς το συμφέρον των ελάχιστων ισχυρών, να χάσει το Δημόσιο έλεγχο του ενεργειακού πυλώνα της χώρας αφήνοντας ουσιαστικά την ελληνική κοινωνία απροστάτευτη. Γίνεται ξεκάθαρο πως ενώ η κυβέρνηση έπρεπε να είχε αναλάβει πρωτοβουλίες για το ζήτημα της ακρίβειας εδώ και μήνες, δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα, υποβαθμίζοντας το ζήτημα και δεν παρεμβαίνει στην αγορά με το πρόσχημα της τήρησης των κανόνων του ανταγωνισμού.

Η ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών δικτύων συνδέεται άμεσα με το πρόβλημα της ακρίβειας στην ενέργεια. Η ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΠΑ Υποδομών θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις και αστάθεια στην αγορά αφού το κριτήριο των χρεώσεων θα είναι το κέρδος από ιδιώτες που θα κατέχουν τα φυσικά μονοπώλια και δεν θα υπάρχουν εργαλεία παρέμβασης του κράτους για στήριξη της εθνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Η απώλεια της πλειοψηφίας  της μετοχικής σύνθεσης της ΔΕΗ είναι εγκληματική γιατί η ελληνική πολιτεία χάνει την πλειοψηφία στον πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος που είναι απαραίτητος για την μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και  σε καθαρές μορφές ενέργειας. Επίσης η διατήρηση της πλειοψηφίας του δημοσίου είναι απαραίτητη για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας της παραγωγικής βάσης και την στήριξη τόσο της κοινωνίας όσο και των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Η απώλεια της ΔΕΗ συνεπάγεται απώλεια κρατικών εσόδων και κρατικής περιουσίας  χωρίς να ρωτηθούν οι πολίτες οι οποίοι θα πληγούν από τις υπέρογκες αυξήσεις.

ΕΥΔΑΠ
Στο κλίμα αυτό η  κυβέρνηση δρομολογεί ανάλογες παρεμβάσεις και σε ένα ακόμα φυσικό μονοπώλιο που αφορά ένα από τα πιο σημαντικά δημόσια αγαθά το νερό. Μετά τις νομοθετικές παρεμβάσεις με σκοπό την ιδιωτικοποίηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος μέσω  ΣΔΙΤ έρχεται εν όψη της σύναψης σύμβασης με το Ελληνικό  Δημόσιο όχι μόνο να αφαιμάξει τα αποθεματικά της ΕΥΔΑΠ αλλά και να μεταβιβάσει το κόστος από την σύμβαση αυτή στην κοινωνία μέσα από την αύξηση των τιμολογίων του νερού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ κατ’ εντολή του υπερταμείου, θέλει να θέσει ως προαπαιτούμενο  για την υπογραφή της ανωτέρω σύμβασης μία επιπλέον  νομοθετική παρέμβαση που θα εξασφαλίσει γι’ αυτούς τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων (ευελιξία στα εργασιακά) αντίστοιχη με αυτή των ΕΛΤΑ και τη ΔΕΗ.

Η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΔΑΠ αντιλαμβανόμενη τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτό για την κοινωνία, την εταιρεία και τους εργαζόμενους προγραμμάτισαν συνάντηση των τομεαρχών Υποδομών και Μεταφορών κ. Νικ. Παππά και Εργασίας Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου με τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.

Για την ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΕΥΔΑΠ

Το συντονιστικό

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here