Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022
Aναδημοσίευση
Aναδημοσίευση
Ειδήσεις, ρεπορτάζ, άρθρα που έχουν δημοσιευτεί σε άλλα έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού: Συνάντηση με Σαχίνη & Τόσιο στις 21-09-2021

Σ Υ Λ Λ Ο Γ Ο Σ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ε.ΥΔ.Α.Π
Μέλος ΟΜ.Ε. Ε.ΥΔ.Α.Π          

Αθήνα,   11-10-2021

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το ΔΣ του Συλλόγου μας, που εκλέχτηκε στις πρόσφατες εκλογές, αφού συνεδρίασε στις 17-09-2021 για να αποφασίσει τις ενέργειες του για την επόμενη περίοδο, προχώρησε σε συνάντηση με τον Δ/ντα Σύμβουλο κ. Σαχίνη και τον Αν/τη Δ/ντα κ. Τόσιο, στις 21-09-2021.

Στη συνάντηση τέθηκαν από την πλευρά του Συλλόγου μας τα παρακάτω θέματα:

Σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο.
Ζητήθηκε από τη Διοίκηση η αναδιαπραγμάτευση της λεόντειας Σύμβασης που ετοιμάζεται μεταξύ ΕΥΔΑΠ ΑΕ και Ελληνικού Δημοσίου για την προμήθεια αδιύλιστου νερού από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ, την εικοσαετία 2019-2039. Το ΔΣ του Συλλόγου, εξέφρασε την ομόφωνη διαφωνία του με την προωθούμενη σύμβαση, καθώς τα ποσά που θα καταβάλει ετησίως η ΕΥΔΑΠ ΑΕ για την προμήθεια του αδιύλιστου νερού, θα σημάνουν την οικονομική της αφαίμαξη, με αποτέλεσμα, τις άμεσες επιπτώσεις στα τιμολόγια του νερού, στις θέσεις εργασίας και στις μισθολογικές και άλλες παροχές του προσωπικού της ΕΥΔΑΠ.
Η Διοίκηση θεωρεί τη σύμβαση καλή ενώ παραδέχτηκε ότι έχει ήδη θέσει θέμα τιμολογίων προς την αρμόδια Αρχή.

ΣΔΙΤ για το ΕΥΣ (Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα) της Αττικής.
Εκφράστηκε η έντονη αντίθεση του Συλλόγου στην προετοιμασία ΣΔΙΤ, για την παραχώρηση της συντήρησης και λειτουργίας του ΕΥΣ. Μια τέτοια  προοπτική, οδηγεί στην έμμεση ιδιωτικοποίηση των πηγών του νερού και του συστήματος μεταφοράς του στην Αττική, με αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον, για τους υδροδοτούμενους στο λεκανοπέδιο και για τους παρακανάλιους Δήμους.
Και φυσικά το μείζων θέμα ότι κινδυνεύουν με απόλυση περίπου διακόσιοι συνάδελφοι, που απασχολούνται στη Διεύθυνση Υδροληψίας της Εταιρείας
Η Διοίκηση υποστήριξε ότι είναι θέμα κεντρικής Κυβέρνησης, ωστόσο δεν αρνήθηκε ότι γίνεται από την πλευρά της όλη η σχετική οικονομική και τεχνική προετοιμασία για την απρόσκοπτη υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων.

Λογαριασμοί υδροδοτούμενων
Η ΕΥΔΑΠ ΑΕ συνεχίζει να εκτίθεται στους υδροδοτούμενους (ενώ παράλληλα τους απειλεί με διακοπή υδροδότησης) με την καθυστερημένη αποστολή των λογαριασμών νερού και  το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί, λόγω των σχεδόν μόνιμων δικαστικών εμπλοκών που υπάρχουν στο συγκεκριμένο θέμα το τελευταίο διάστημα.
Υποτίθεται πως  ΕΥΔΑΠ και  ΕΛΤΑ εντάχθηκαν στο Yπερταμείο για να επιλύονται, μεταξύ άλλων και τέτοια θέματα. Δυστυχώς όμως αντί να υλοποιηθεί μια αμοιβαία επωφελής προγραμματική συμφωνία για τη διανομή των λογαριασμών, το μόνο που ενδιαφέρει το Υπερταμείο είναι οι  ιδιωτικοποιήσεις και η διάρρηξη των εργασιακών σχέσεων. Φυσικά ο περίφημος ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μακριά «νυχτωμένος» από την έκδοση και αποστολή ηλεκτρονικών λογαριασμών, όταν οι Διοικήσεις θέλουν να συνδράμουν τα ιδιωτικά συμφέροντα στον τομέα των ταχυμεταφορών
Η Διοίκηση σχεδιάζει να ιδιωτικοποιήσει πλήρως, μέσω ανάθεσης εργολαβίας, όλη τη διαδικασία έκδοσης, εμφακέλωσης, αποστολής και παράδοσης λογαριασμών

ΚΕΛ Ψυττάλειας
Συνεχίζουν να δαπανούνται τεράστια ποσά με απευθείας αναθέσεις για τη λειτουργία του ΚΕΛ Ψυττάλειας, ενώ η Διοίκηση εκτιμά πως δεν πρόκειται να λήξει το θέμα εντός των επόμενων 6-9 μηνών. Ενώ έχουν παρέλθει δύο χρόνια από την δημοσίευση του διαγωνισμού και ενώ η Διοίκηση επέδειξε έλλειψη εμπιστοσύνης και απαξία προς την επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού ο Διευθύνων μας δήλωσε πως η ΕΥΔΑΠ ΑΕ, δε μπορεί να αναλάβει τη λειτουργία του ΚΕΛ Ψυττάλειας γιατί αφενός δεν προλαβαίνει να προετοιμαστεί η Εταιρεία και αφετέρου αργούν υπερβολικά οι διαδικασίες προμηθειών (για χημικά, καράβια μεταφοράς, αεροστρόβιλους κλπ). Φυσικά δεν έχει εκπονηθεί κανένας σχεδιασμός και προγραμματισμός για να αναλάβει η ΕΥΔΑΠ το σημαντικό αυτό έργο. Ενώ ο διαγωνισμός ανάθεσης της συντήρησης και λειτουργίας έχει κολλήσει για πάνω από δύο χρόνια κι εκτιμούν πως δεν πρόκειται να ξεκολλήσει ακόμα και μετά 9 μήνες.

Οργανόγραμμα-Στελέχωση θέσεων ευθύνης.
Η Διοίκηση δηλώνει ευχαριστημένη από την υλοποίηση του νέου οργανογράμματος και τις διαδικασίες στελέχωσής του.
Ο Σύλλογός μας έθεσε τα θέματα των δυσλειτουργιών που προκαλούνται από τη νέα Οργανογραμματική δομή. Στην  διαδικασία των προκηρύξεων υπάρχει ασάφεια στα κριτήρια επιλογής στελεχών καθώς αυτά δεν είναι μετρήσιμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη αξιοπιστίας και διαφάνειας και να επικρατεί στην τελική επιλογή η υποκειμενικότητα και το Διευθυντικό δικαίωμα.
Εκφράσαμε την  πάγια αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε προοπτική προκήρυξης των θέσεων ευθύνης από στελέχη εκτός ΕΥΔΑΠ και την έντονη δυσαρέσκεια των επιστημόνων της ΕΥΔΑΠ για την υποβάθμιση του κλάδου μας από τα απαιτούμενα προσόντα εμπειρίας και σπουδών των προκηρυσσόμενων θέσεων αλλά και τις τελικές επιλογές του Διευθύνοντος για τη στελέχωση μιας σειράς θέσεων.

Συνταξιοδοτικό
Επισημάνθηκε για μια ακόμα φορά η μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του συμβατικού όρου για το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα όλου του προσωπικού, καθώς και η κατάργηση της αναδρομικότητας στη πρόσφατη κακή Συλλογική Σύμβαση που υπογράφηκε. Παρά τις επανειλημμένες δημόσιες δεσμεύσεις της Διοίκησης, εδώ και πολλούς μήνες, περί δημοσίευσης του διαγωνισμού, αυτός παραμένει σε εκκρεμότητα.
Ο Διευθύνων δεσμεύτηκε για μία ακόμη φορά για την  επιτάχυνση του διαγωνισμού.

Πανδημία – Τεστ Covid – Κτιριακό
Η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση επιβάλει την συνεχή και σχολαστική τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των απαραίτητων μέτρων υγιεινής στους εργασιακούς χώρους της ΕΥΔΑΠ
Η διαρκής και αδιάλειπτη παροχή υγειονομικού υλικού (απολυμαντικό, μάσκες, γάντια, ΜΑΠ και ΜΟΠ) οι απολυμάνσεις σε χώρους και αυτοκίνητα και κυρίως η επίλυση του έντονου κτιριακού προβλήματος με αποσυμφόρηση και κατάλληλη διαμόρφωση των κτιρίων (αερισμός, αποστάσεις κλπ) είναι εκ των βασικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν και να επιλυθούν.
Η περιοδική διενέργεια δωρεάν τεστ σε όλο το προσωπικό είναι το πιο βασικό μέτρο επιδημιολογικής επιτήρησης και περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού. Ο Σύλλογός μας είναι κάθετα αντίθετος σε μέτρα διαχωρισμού των εργαζομένων ή σε οποιαδήποτε προοπτική επιβολής μέτρων αναστολής ή απολύσεων με αφορμή την πανδημία.
Η Διοίκηση δήλωσε ότι το κτιριακό θα επιλυθεί, ότι δεν είναι στις προθέσεις της, μέτρα αναστολής και απολύσεων (εκτός κι αν επιβληθούν από την Κυβέρνηση) και αρνήθηκε τη διενέργεια των δωρεάν τεστ για όλο το προσωπικό.

Αποκατάσταση αδικιών και διαφοροποιήσεων.
Ο Σύλλογός μας απαίτησε την άμεση επίλυση χρονιζόντων θεμάτων που προκαλούν συνθήκες διαφοροποιήσεων, άνισης μεταχείρισης αλλά και αίσθημα αδικίας στο προσωπικό.
Ο Διευθύνων ζήτησε να τεθούν τα συγκεκριμένα θέματα γραπτώς. Ο σύλλογός μας απέστειλε επιστολή στις 04-10-2021, την οποία επισυνάπτουμε στην παρούσα ανακοίνωση.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Η περίοδος που διανύουμε αποδεικνύεται, ιδιαιτέρως κρίσιμη για τις θέσεις εργασίας, καθώς επίσης και για τα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματά μας. Ο Σύλλογός μας, θα δώσει αγώνα υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων των μελών του, στο πλαίσιο αρμονικής σύμπλευσης και συναδελφικής αλληλεγγύης με όλο το προσωπικό της ΕΥΔΑΠ και όλους τους εργαζόμενους στον κύκλο του νερού στην Αττική. Σας καλούμε να συμμετέχετε ενεργά και να στηρίξετε με κάθε τρόπο τα δίκαια αιτήματα του Συλλόγου μας.
Το προεδρείο του Συλλόγου και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα είναι διαρκώς στη διάθεσή σας για οποιοδήποτε εργασιακό ζήτημα προκύψει.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Κορλός Ηλίας

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Λυμπέρης Κώστας

 

ΥΓ: Καλωσορίζουμε τους νέους συναδέλφους – επιστήμονες που έγιναν πρόσφατα μέλη της οικογένειας της ΕΥΔΑΠ, τους ευχόμαστε καλό εργασιακό βίο και δημιουργική υπηρεσιακή διαδρομή στον «υδάτινο κόσμο μας». Τους καλούμε να εγγραφούν και να συμμετέχουν ενεργά στη συνδικαλιστική ζωή του Συλλόγου μας.


Συνημμένη η, από 04-10-2021, Επιστολή του Συλλόγου Επιστημονικού προσωπικού ΕΥΔΑΠ με αριθμό πρωτοκόλλου 272, προς το Διευθύνοντα Σύμβουλο και τον Αναπληρωτή  Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Σ Υ Λ Λ Ο Γ Ο Σ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ε.ΥΔ.Α.Π
Μέλος ΟΜ.Ε. Ε.ΥΔ.Α.Π
ΑΘΗΝΑ    –   ΚΡΑΤΙΝΟΥ     7     –      email:epistimonikos@eydap.gr

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αριθ. Πρωτ.:272

Ημερομηνία:04.10.2021

Προς: Διευθύνοντα Σύμβουλο κ.Xάρη Σαχίνη
Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Αναστάσιο Τόσιο

Κύριε Διευθύνοντα,
Κύριε Αναπληρωτή Διευθύνοντα,

Σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας και της διαδικτυακής συνάντησης μαζί σας, σάς παραθέτουμε ορισμένα κρίσιμα, για τα μέλη μας θέματα των οποίων αιτούμαστε την άμεση επίλυση.

  1. Χρονοεπίδομα

Στους νεοπροσληφθέντες, μέσω ΑΣΕΠ, συναδέλφους έχει αναγνωριστεί ως χρονοεπίδομα η προϋπηρεσία έως και την ημέρα πρόσληψής τους, ενώ για τους υπόλοιπους εργαζόμενους η προϋπηρεσία αυτή έχει παγώσει από την 12η Φεβρουαρίου 2012 βάση μνημονιακών διατάξεων.
Το γεγονός αυτό συνιστά κατάφωρη αδικία και διάκριση μεταξύ παλαιών και νέων εργαζομένων καθώς οι παλαιότεροι συνάδελφοι, παρά τα περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας, λαμβάνουν αποδοχές αναλογικά μικρότερες από τους νεοπροσληφθέντες.
Εφόσον, με την ΣΣΕ που υπογράψατε πρόσφατα, αρνηθήκατε την αντιμετώπιση του προβλήματος με τη χορήγηση του χρονοεπιδόματος για όλο το προσωπικό, αιτούμαστε την άρση της διαμορφωμένης διάκρισης με την ενιαία αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, να αναγνωριστεί για όλο το προσωπικό το χρονοεπίδομα από το 2012 και μετά με τους ίδιους όρους και τις ίδιες προϋποθέσεις που χορηγήθηκε στους νέους συναδέλφους.

  1. Βαθμολογική προώθηση μεταταγμένων υπαλλήλων.

Σε πολλούς συναδέλφους, κατά την πορεία του εργασιακού τους βίου στην ΕΥΔΑΠ, αναγνωρίστηκε τυπικό προσόν ανώτερης κατηγορίας, το οποίο είτε διέθεταν κατά το διορισμό τους είτε απέκτησαν μετά.  Συνεπώς μετατάχθηκαν στην ανώτερη κατηγορία που επέτρεπε το νέο αναγνωρισμένο τυπικό προσόν. Ωστόσο, οι συνάδελφοι αυτοί δεν προωθήθηκαν αλλά κατατάχθηκαν στον εισαγωγικό βαθμό της κατηγορίας στην οποία εντάχθηκαν ή στον βαθμό στον οποίο βρίσκονταν αν ήταν ανώτερος του εισαγωγικού της κατηγορίας.
Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι υπάρχουν συνάδελφοι στους οποίους αναγνωρίστηκαν 5 ή 8 χρόνια συναφούς προϋπηρεσίας (εκτός ΕΥΔΑΠ) κατά την πρόσληψή τους και βρίσκονται έναν ή δύο βαθμούς μπροστά από τους παλαιότερους συναδέλφους (μεταταγμένους με την ίδια συναφή προϋπηρεσία εντός ΕΥΔΑΠ).
Πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ (4/2020) αντιμετώπισε θετικά, οριστικά και αμετάκλητα, το ίδιο θέμα για τους δημόσιους υπαλλήλους. Με αφορμή την αναφερόμενη απόφαση, αλλά και ανάλογες διατάξεις που υπήρξαν σε ΣΣΕ άλλων εταιριών για το ίδιο θέμα (ΕΣΣΕ ΕΛΠΕ 2017-019), αιτούμαστε τη διευθέτηση του θέματος.

  1. Επίδομα ειδικότητας  των κλάδων Δ/Ο και Υ των κατηγοριών ΑΤ και ΑΡ (ΑΤΔΟ1, ΑΡΔΟ2, ΑΤΥ1, ΑΡΥ2)

Για τις κατηγορίες ΑΤ και ΑΡ του Τεχνικού Κλάδου το επίδομα ειδικότητας κλιμακώνεται έως 50% και 30% αντίστοιχα. Για  τις αντίστοιχες κατηγορίες, όμως, του Διοικητικού – Οικονομικού Κλάδου (Δ/Ο) και του Υγειονομικού Κλάδου (Υ) το επίδομα ειδικότητας περιορίζεται έως 12%. Αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο χάσμα στις αποδοχές μεταξύ εργαζομένων των ίδιων κατηγοριών και αφορά το σύνολο των στελεχών του Δ/Ο κλάδου που διαχειρίζεται κρίσιμα ζητήματα για την Εταιρία στον τομέα τους (Οικονομικά-Προμήθειες-Ανθρώπινο Δυναμικό). Ειδικά με το μέγεθος και την ευθύνη που έχει ο συγκεκριμένος κλάδος  μετά την εισαγωγή της ΕΥΔΑΠ  στο χρηματιστήριο το 1999 και την μετατροπή της σε Α.Ε. Και φυσικά των γιατρών και νοσηλευτών που αντιμετωπίζουν όλα τα κρίσιμα υγειονομικά θέματα, και ειδικά σε καιρούς πανδημίας.
Αιτούμαστε μια ανάλογη κλιμάκωση του επιδόματος ειδικότητας για τις κατηγορίες ΑΤΔΟ1, ΑΤΥ1, ΑΡΔΟ2 και ΑΡΥ2 των κλάδων Δ/Ο και Υ, όπως ισχύει για τον Τεχνικό Κλάδο.

  1. Επίδομα ειδικότητας  του κλάδου Μ των κατηγοριών ΑΤ και ΑΡ (ΑΤΜ1, ΑΡΜΟ2)

Για όλους τους κλάδους των κατηγοριών ΑΤ και ΑΡ που το επίδομα ειδικότητας κλιμακώνεται έως 50% και 30% αντίστοιχα, θεωρείται ως χρονικό σημείο έναρξης της κλιμάκωσης η ημερομηνία λήψης του πτυχίου. Εκτός του κλάδου Μ, για τον οποίο ως χρονικό σημείο έναρξης της κλιμάκωσης θεωρείται αυθαίρετα η ημερομηνία ένταξης στην Υπηρεσία.
Η αυθαίρετη αυτή διαφοροποίηση πρέπει να αρθεί και η κλιμάκωση του επιδόματος ειδικότητας για τις κατηγορίες ΑΤ και ΑΡ του κλάδου Μ να ισχύει από την ημερομηνία λήψης του πτυχίου, όπως για όλες τις κατηγορίες του Τεχνικού Κλάδου.

  1. Ανθυγιεινό επίδομα ΑΤ και ΑΡ

Με την ανακοίνωση 19/14-09-2012 τα ανθυγιεινά επιδόματα όσων κατέχουν θέση ευθύνης περικόπηκαν κατά 50% επιπλέον της περικοπής που επιβλήθηκε στα ανθυγιεινά όλων των κατηγοριών. Αυτό συνιστά μια ακόμα επιδείνωση για το στελεχικό δυναμικό, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, και η οποία δεν έχει πλέον καμία λογική.
Αιτούμαστε την αποκατάσταση της περικοπής του ανθυγιεινού επιδόματος, στο επίπεδο που ισχύει (για όσο ισχύει) για το σύνολο του προσωπικού της ΕΥΔΑΠ. Δηλ. την άρση της επιπλέον 50% περικοπής.
Επιπλέον ζητάμε την αποκατάσταση της ακραίας αδικίας στους νοσηλευτές που έχουν υποστεί διπλή περικοπή επιδομάτων.

  1. Αδικαιολόγητο πάγωμα της κλιμάκωσης του επιδόματος ειδικότητας για τις κατηγορίες Τ και Μ

Συνεχίζεται το αδικαιολόγητο και χωρίς καμία σχετική απόφαση πάγωμα της προβλεπόμενης κλιμάκωσης του επιδόματος ειδικότητας για τις κατηγορίες ΑΤ και ΑΡ των κλάδων Τ και Μ. Αιτούμαστε την άμεση αποκατάσταση της κανονικότητας στην κλιμάκωση του επιδόματος ειδικότητας και την άρση των συνεπειών του παγώματος.
Παρακαλούμε να έχουμε άμεσα τις έγγραφες αποφάσεις σας επί των ανωτέρω.

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ      

Κορλός Ηλίας                                                     Λυμπέρης Κων/νος

 

Κοινοποίηση

  • Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Αικατερίνη Βλαστάρη
  • Διευθύντρια Δραστηριοτήτων κ. Μαριάννα Μαζαράκη
  • Διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων κ. Κοσμά Ζιαζόπουλο

ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ