Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Πολιτιστικό Κέντρο ΕΥΔΑΠ: Ανακοίνωση για την ημέρα της Γυναίκας και εκδήλωση “Οι γυναίκες στην προσφυγική κρίση” (11/3)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  Ε.ΥΔ.Α.Π.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day), γιορτάζεται κάθε χρόνο, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857, από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι μια ημέρα γιορτής. Ούτε πρέπει να γιορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων. Είναι μια μέρα παγκόσμιας κινητοποίησης για την υποστήριξη της ισότητας και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην Κοινωνία.

Πρέπει να αναλογιστούμε το συμβολισμό της συγκεκριμένης ημέρας και να επαναπροσδιορίσουμε τον πραγματικό χαρακτήρα της, που είναι συνυφασμένος με την προσωπικότητα και την προσφορά της κάθε γυναίκας απέναντι στην οικογένειά της και στο κοινωνικό σύνολο γενικότερα.

Για το λόγο αυτό φέτος αξίζει να αφιερώσουμε την Ημέρα της Γυναίκας στις γυναίκες πρόσφυγες και όσες αιτούνται πολιτικό άσυλο, που βιώνουν καθημερινά έναν πραγματικό Γολγοθά προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες που αντιμετωπίζουν λόγω της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Οι γυναίκες στην προσφυγική κρίση

Όλοι οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, προκειμένου να ζητήσουν προστασία από τον πόλεμο, τις παραβιάσεις ή και τη στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια όμως, είναι πιο ευάλωτες.  Είναι κατανοητό ότι χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία, καθώς συχνά γίνονται θύματα βίαιων πράξεων. Για αυτό φέτος το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ αποφάσισε να τιμήσει στις 8 Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας, τις γυναίκες πρόσφυγες και αιτούσες άσυλο.

Πέρα από την τιμητική στο πρόσωπό τους εκδήλωση, θεωρούμε ότι για άλλη μια φορά οφείλουμε έμπρακτα να υποστηρίξουμε τους συνανθρώπους μας που εν μέσω πολέμου βρέθηκαν στη χώρα μας και σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό οργανώνουμε συγκέντρωση υλικού και καλούμε όλους να γίνουν εθελοντές αφιερώνοντας και τον πολύτιμο χρόνο τους.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις στις χώρες τους, βρίσκονται αντιμέτωπες με τη βία σε όλα τα στάδια του ταξιδιού τους προς την ΕΕ.

Οι γυναίκες πρόσφυγες βρίσκονται ανάμεσα στους πιο ευάλωτους της κρίσης του μεταναστευτικού. Η Οδύσσειά τους ξεκινάει από την αρχή ακόμα του ταξιδιού τους, από τις χώρες τους, όπου συχνά πέφτουν θύματα βίας και διακρίσεων. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την Ευρώπη, έρχονται αντιμέτωπες με το δουλεμπόριο, την πορνεία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Υπάρχει  ανάγκη για υιοθέτηση επιπλέον μέτρων ως μέρος των ευρύτερων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου.

Αφού γίνουν δεκτές οι γυναίκες σε μια χώρα της ΕΕ, οι ιδιαίτερες ανάγκες τους, όπως το ότι ταξιδεύουν ενώ είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης, ή ταξιδεύουν με παιδιά,  συχνά δεν λαμβάνονται υπόψη πλήρως, σε όλη τη διαδικασία για τη χορήγηση ασύλου.

Σε μια κοινωνία ανοιχτής αγκαλιάς οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για τη λήψη μέτρων πέρα από τη φιλανθρωπία και την αλληλεγγύη,  πρακτικά μέτρα  που θα δίνουν στις γυναίκες πρόσβαση σε κατάλληλη νομική στήριξη ή το δικαίωμα να έχουν διερμηνείς του ιδίου φύλου.

Επίσης, πρέπει να υπάρχει μέριμνα στα κέντρα υποδοχής προσφύγων, να διαχωρίζουν τις εγκαταστάσεις υγιεινής ανάλογα με το φύλο αλλά και να υπάρχει η δυνατότητα να τις εξετάσει ή να τους παρέχει συμβουλές ιατρός του ιδίου φύλου.

Για κάθε γυναίκα που δίνει τις δικές της καθημερινές μάχες σε έναν άνισο πόλεμο αλλά και για κάθε γυναίκα που αντιμετωπίζει σήμερα τις δραματικές συνέπειες ενός σκληρού πολέμου επιβίωσης

Η Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων σας καλεί να συμμετέχετε στην εκδήλωσή μας

Την Παρασκευή 11 Μαρτίου στις 19:00

στο κτίριο του ΠΚΕ, Ιτέας 21 & Λαρίσης (Πανόρμου)

Σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Οι Γυναίκες στην Προσφυγική Κρίση»

 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ