Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Σε ακτιβιστή του νερού το διεθνές Βραβείο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Για χρόνια, ο Rodrigo Mundaca πολέμησε για την ελεύθερη πρόσβαση στο νερό στην περιοχή Petorca, βόρεια του Σαντιάγκο της Χιλής.

Το Δεθνές Βραβείο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Νυρεμβέργης για το 2018 απονέμεται στον ακτιβιστή του νερού από την Χιλή Rodrigo Mundaca από την συλλογικότητα της Modatima, με την οποία διαδήλωσε μαζί η ελληνική αντιπροσωπεία (Σωματείο ΕΥΑΘ, ΣΕΚΕΣ) στο Water Alternative Forum στην Βραζιλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Λίγα λόγια για την απόφαση της επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Νυρεμβέργης και την απόφαση να βραβεύσει τον Rodrigo Mundac

Η επιτροπή έδωσε τους εξής λόγους για την απόφασή της για το βραβείο.  Για χρόνια, ο Rodrigo Mundaca πολέμησε για την ελεύθερη πρόσβαση στο νερό στην περιοχή Petorca, βόρεια του Σαντιάγκο της Χιλής.

Είναι γεωπόνος μηχανικός που εργάζεται για τον οργανισμό MODATIMA (Movimiento de Defensa por el protección del Medio Ambiente) ως Γενικός Γραμματέας του για την Προστασία της Πρόσβασης στο Νερό, για τα Κτηματολογικά Δικαιώματα και την Προστασία του Περιβάλλοντος.

Η περιφέρεια Petorca, χαρακτηρίζεται από πολλές συγκρούσεις νερού μεταξύ των επιχειρήσεων της γεωργικής βιομηχανίας (κυρίως αβοκάντο και εσπεριδοειδή για εξαγωγή) αφενός και των μικρών τοπικών αγροτών καθώς και του αγροτικού πληθυσμού αφετέρου. Στη Χιλή, το 90% των δικαιωμάτων των υδάτων ιδιωτικοποιούνται, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις αντλούν νερό από τα ποτάμια, και το αποδίδουν κυρίως σε φυτείες αβοκάντο και σε ιδιωτικά πηγάδια.

Ο αγώνας για το δικαίωμα στο νερό έχει ποινικοποιηθεί στη Χιλή. Συνεπώς, ο Mundaca δέχθηκε περιοριστικούς όρους στην ελευθερία της έκφρασης του ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη για την δράση του και καταδικάστηκε.

Κατά τα έτη 2012-2014, έπρεπε να εμφανιστεί στο δικαστήριο 24 φορές. Ο Mundaca υπήρξε θύμα διαρκούς εκφοβισμού, απειλών και διωγμών.

Πρέπει να ζει και να εργάζεται με τον συνεχή φόβο ότι μπορεί να συλληφθεί. Το 2015, ξυλοκοπήθηκε στο δρόμο με το φως της ημέρας ακριβώς στο κέντρο του Σαντιάγκο της Χιλής. Η αστυνομία δεν έχει διερευνήσει ποτέ την υπόθεση αυτή.

Το 2017, έλαβε απειλές θανάτου, αφού δημοσίευσε μια έκθεση της Danwatch σχετικά με το θέμα της “Ληστείας του νερού” στη Χιλή και τις επιπτώσεις της μεγάλης κλίμακας καλλιέργειας αβοκάντο στην ευρωπαϊκή αγορά.

Μετά από αυτό, έζησε καταδιωκόμενος και κρυμμένος για να αποφύγει την σύλληψη του, και παράλληλα ξεκίνησε εκστρατεία μαζί με τη Διεθνή Αμνηστία Χιλής για την προστασία του και για να προσελκύσει περισσότερη διεθνή προσοχή στην περίπτωσή του. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό την προστασία της αστυνομίας λόγω της σοβαρότητας των απειλών που συνεχίζει να δέχεται . Απονέμοντας το Διεθνές Βραβείο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της Νυρεμβέργης το 2018, η επιτροπή τιμά έναν ακτιβιστή που με αξιοσημείωτο θάρρος αγωνίζεται για το θεμελιώδες δικαίωμα του νερού. Η επιτροπή ελπίζει ότι το βραβείο θα δώσει στον Rodrigo Mundaca την απαραίτητη προστασία για να συνεχίσει τον αγώνα του με λιγότερο κίνδυνο για τον εαυτό του.

Στις 28 Ιουνίου 2010, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε το δικαίωμα σε καθαρό νερό ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, με το ψήφισμα 64/292, το οποίο το αφαιρεί από το δικαίωμα στην τροφή.

Παρόλα αυτά, περίπου 660 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Αν λείπει αυτός ο σημαντικός πόρος ζωής, πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη γη τους, ακόμη και αν δεν χρησιμοποιήθηκε άμεση σωματική βία εναντίον τους.

Επιπλέον, η κριτική επιτροπή θα ήθελε να προσφύγει στη συνείδηση ​​των καταναλωτών και να τους ευαισθητοποιήσει για υπεύθυνη κατανάλωση. Το κοινό έχει το δικαίωμα να γνωρίζει ποιες αρνητικές επιπτώσεις συνδέονται με την καλλιέργεια π.χ. αβοκάντο. Επίσης, η επιτροπή έχει δεσμευτεί για τους παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Στην Ατζέντα 2030, ο αναπτυξιακός στόχος 6 ορίζει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα και η αειφόρος διαχείριση των υδάτων και το καθαρό νερό για όλους

Το ΣΕΚΕΣ έχει προβάλει τον αγώνα των συναγωνιστών της MODATIMA στην Petorca της Χιλής και συνεχίζει να αξιοποιεί την διεθνή αλληλεγγύη για να προβάλει τους αγώνες των λαών αλλά και των δικών μας απέναντι στην ακόρεστη όρεξη των πολυεθνικών για κέρδη που δεν διστάζουν ακόμα και ένα αγαθό απαραίτητο για την ζωή την ίδια να παλεύουν με νύχια και με δόντια να το καταστήσουν εμπορικό προϊόν.

Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα από τον αγώνα που γίνεται στην Χιλή σε παλαιότερες αναρτήσεις μας

Όσο λοιπόν υπάρχουν αγωνιστές σαν το Rodrigo συλλογικότητες σαν την modatima αυτό θα γίνετε όλο και ποιο δύσκολο χαιρετίζουμε τους συντρόφους μας στην Χιλή λοιπόν με την εξής φράση: “Hoy es el turno del Chile y no sólo de los activistasde los derechos humanos, sino también de los activistas medioambientales, Camaradas saludos desde Grecia”

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ