ΣΕΚΕΣ: Διακήρυξη για τις εκλογές στο Σύλλογο Προσωπικού (27-31/1)

0
291

ΣΕΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
(27-31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020)

ΔΩΣΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Την δεκαετία 2010-2020 οι εργαζόμενοι υπήρξαν τα θύματα ενός κοινωνικοπολιτικού πειράματος αναδιάρθρωσης των παραγωγικών και κοινωνικών σχέσεων με στόχο την βίαιη μεταφορά εισοδήματος από την κοινωνική πλειοψηφία στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στις μνημονιακές κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ) αποδέχτηκαν στην πράξη τη νεοφιλελεύθερη μυθολογία για το θαυματουργό «αόρατο χέρι της αγοράς» που θα θεραπεύσει κάθε οικονομική και κοινωνική «νόσο».

Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, που… πέτυχε να δυσφημίσει την αριστερά και της αξίες της, να ενισχύσει το μνημονιακό κατεστημένο και να απαξιώσει την εναλλακτική λύση απέναντι στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα, η κυβέρνηση της ΝΔ επιβάλλει από την πρώτη στιγμή με νομοθετήματα και την ωμή παρέμβαση των κρατικών μηχανισμών καταστολής (φυσικών και ιδεολογικών), ένα σχέδιο πλήρους απορρύθμισης της αγοράς εργασίας ώστε να οικοδομηθεί μια οικονομία που θα δουλεύει προς όφελος λίγων και εκλεκτών.

Αν και η περιβόητη «ανάπτυξη» δεν έρχεται, ο στόχος είναι η διάνοιξη νέων περιθωρίων καπιταλιστικής κερδοφορίας μέσα από πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης, μαρασμού του κοινωνικού κράτους, απελευθέρωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έμμεσης ή άμεσης, ιδιωτικοποίησης δημοσίων αγαθών, μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, μεταφορά του κόστους ασφάλισης στους εργαζομένους, απελευθέρωση των απολύσεων και του χρόνου εργασίας, υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων κ.α.

Η ΕΥΔΑΠ των χρηματιστηριακών δεικτών ή δημόσια προς όφελος της κοινωνίας

Οι διοικήσεις της ΕΥΔΑΠ και μετά την υπαγωγή της στο Υπερταμείο, λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο με το βλέμμα στους δείκτες κερδοφορίας. Με ραγδαία εργολαβοποίηση λειτουργειών, υπηρεσιών και προσωπικού. Με Διοικήσεις υπό την αυεποπτεία των χρηματιστηριακών δεικτών και των συμβούλων εταιρειών.

Η παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου να ενισχυθεί η είσοδος της SUEZ στην ΕΥΔΑΠ μέσω της εργολαβίας για την Ψυττάλεια, δείχνει ότι όχι μόνο δεν υπάρχει η σκέψη να επιστραφούν οι βασικές υπηρεσίες για κρίσιμες υποδομές για το Λεκανοπέδιο στην ΕΥΔΑΠ, αλλά παραμένει σαν βασικός στόχος τόσο των ιδιωτικών εταιρειών, ελληνικών και ξένων όσο και των κυβερνητικών τους φίλων, η πλήρης ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης και η λεηλασία των περιουσιακών στοιχείων της ΕΥΑΠ.

Για αποτελεσματικούς και νικηφόρους αγώνες

Το μέλλον της ΕΥΔΑΠ και η αντίσταση στα σχέδια παράδοσής της στα ιδιωτικά συμφέροντα, θα εξαρτηθεί από την αντίσταση που θα προβάλλει ένα μέτωπο κοινωνίας και εργαζομένων.

Το παρελθόν έχει δείξει ότι ενωμένοι μέχρι το τέλος μπορούμε να νικήσουμε. Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα:

 • Η μάχη κατά του ΤΑΙΠΕΔ και η επιστροφή της πλειοψηφίας των μετοχών στο δημόσιο που σφραγίστηκε με την απόφαση του ΣτΕ.
 • Η αποτροπή της απόλυσης των 23 υδρονομέων
 • Η υπογραφή της ΣΣΕ του 2019, της ΜΟΝΗΣ συλλογικής σύμβασης στην Ελλάδα που έσπασε τη μνημονιακή λιτότητα 

ΣΕΚΕΣ: Από τους εργαζόμενους, με τους εργαζόμενους, για τους εργαζόμενους

 Καθοριστικός παράγοντας για την διατήρηση και ενίσχυση του ενωτικού και αγωνιστικού κλίματος στην ΕΥΔΑΠ, εγγύηση ότι οι αγώνες θα έχουν στόχο και αποτέλεσμα, είναι η ενίσχυση στο ΣΕΚΕΣ στο Δ.Σ. του Συλλόγου Προσωπικού και στους αντιπροσώπους στην ΟΜΕ.

Το ΣΕΚΕΣ ξεκίνησε τη διετία 2012-2014, μέσα κι έξω από την ΕΥΔΑΠ στην προσπάθεια να αντιπαλέψει την ιδιωτικοποίηση του Νερού και να υπερασπίσει τη δημόσια ΕΥΔΑΠ και τα εργατικά συμφέροντα. Ωρίμασε τη διετία 2015-2016 στη μάχη του ΟΧΙ, στην επιμονή μας στους στόχους υπεράσπισης του Δημόσιου νερού, των κοινωνικών αναγκών, των εργατικών συμφερόντων, στην επιμονή μας στη δράση, και στην ενωτική προσπάθεια, εντός του ΣΕΚΕΣ, μέσα στους εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και όλου του κύκλου του νερού πανελλαδικά αλλά και με την κοινωνία.

Το ΣΕΚΕΣ είναι μια συλλογικότητα αγωνιούντων, σκεπτόμενων και αγωνιζόμενων. Με διάφορες πολιτικές προελεύσεις και ιδεολογικές καταβολές (πλην φασισμού), με διαφορετικές κομματικές ή χωρίς κομματικές εντάξεις. Οργανώνουμε, με όσους εργαζόμενους επιθυμούν, τη συνδικαλιστική παρέμβαση εκτός του κομματικού, κυβερνητικού, εργοδοτικού, συνδικαλισμού.

Το ΣΕΚΕΣ διασφαλίζει καθημερινά τη μέγιστη ενότητα των εργαζομένων και τη συμμαχία με την κοινωνία στη βάση των εργατικών συμφερόντων και του κοινωνικού οφέλους. Αυτό αποδείχτηκε όλο το προηγούμενο διάστημα:

 1. Δεκάδες ομιλίες και παρεμβάσεις σε συγκεντρώσεις σε γειτονιές της Αθήνας και δήμους της Αττικής. Συμμετοχή σε εκδηλώσεις στην επαρχία.
 2. Παρουσία σε Ευρωπαϊκές συλλογικότητες για το νερό (European Water Movement) συμμετοχή σε διεθνείς συναντήσεις για το νερό σε Ιρλανδία, Βαρκελώνη, Βρυξέλλες, Πορτογαλία, Σερβία, Βραζιλία, Βενεζουέλα.
 3. Διοργάνωση της 3ης συνάντησης της Πανελλαδικής Συμμαχίας για το Νερό, με πάνω από 30 συλλογικότητες
 4. Παρέμβασή στη ΔΕΘ μαζί με τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ
 5. Καθοριστική η αγωνιστική και ενωτική συμβολή του ΣΕΚΕΣ στις μεγαλύτερες τις τελευταίες δεκαετίες, απεργιακές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και την ένταξη της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο
 6. Συμβολή στις δράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος της ΕΥΔΑΠ και της κοινωνίας ενάντια στη αρπαγή των αποθεματικών

Το ΣΕΚΕΣ συγκρούεται με τις αντιλήψεις του αναθετικού, παραταξιακού, κομματικού, κυβερνητικού, εργοδοτικού, πελατειακού, εργολαβικού και συντεχνιακού συνδικαλισμού.

Το ΣΕΚΕΣ δρα ενάντια στην απομόνωση (ή και την εναντίωση) των εργαζομένων από την κοινωνία. Έσπασε μια αντίληψη δήθεν υπεράσπισης των δικών μας συμφερόντων  κι «ας χάνεται ο κόσμος έξω». Έχτισε όρους ισχυρής συμμαχίας εργαζομένων – κοινωνίας. Το Δημόσιο Νερό έγινε κρίκος συνοχής εργατικών συμφερόντων – κοινωνικών αναγκών.

Το ΣΕΚΕΣ υπερασπίζεται τους αγωνιζόμενους και αδικούμενους συναδέλφους εντός ΕΥΔΑΠ (ανεξαρτήτως συνδικαλιστικής ή πολιτικής ένταξης) και τους πολίτες στο δικαίωμα τους να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο πόσιμο νερό και σε ποιοτικές υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης.

Σας καλούμε να στηρίξετε με την ψήφο σας το ΣΕΚΕΣ για: 

 • Αλληλεγγύη στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες, υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ. Καμία διακοπή υδροδότησης σε πρώτη και μόνιμη κατοικία και σε δομές υγείας παιδείας, πρόνοιας, αλληλεγγύης.
 • Προσλήψεις, τώρα, του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των «εργολαβικών» συναδέλφων.
 • Να τελειώσει η συνδικαλιστική πολυδιάσπαση. Ένα συνδικάτο όλων των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ.
 • Να αλλάξουμε ριζικά τους συσχετισμούς στο Σύλλογο Προσωπικού και την Ομοσπονδία
 • Να γίνει το σωματείο έκφραση της συμμετοχής ΟΛΩΝ των εργαζομένων και όχι το έδαφος αντιπαράθεσης προειλημμένων κομματικών και παραταξιακών αποφάσεων.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ

 • ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΑΛΕΞΗΣ
 • ΜΕΡΣΙΝΙΑΣ ΑΛΕΚΟΣ
 • ΜΠΑΣΤΕΑΣ ΠΕΤΡΟΣ
 • ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΟΣ ΝΙΚΟΣ
 • ΠΑΠΑΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 • ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΔΑΥΤΣΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
 • ΠΕΝΤΑΡΒΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
 • ΠΟΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ PDF Η ΑΦΙΣΑ ΣΕ PDF


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ