Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΣΕΚΕΣ: “Εχθρός μας ο πόλεμος, ο ρατσισμός, η φτώχεια. Όχι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ •  Τετάρτη  3/3/2020

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν απειλούν την Ελλάδα.
Την απειλούν η ακροδεξιά υστερία, ο μισανθρωπισμός, ο ρατσισμός και ο φασισμός

«Γιατί πείνασα και μου δώσατε να φάω, δίψασα και μου δώσατε να πιώ, ήμουν ξένος και με περιμαζέψατε, γυμνός και με ντύσατε, ασθένησα και με επισκεφτήκατε, ήμουν σε φυλακή και ήρθατε προς εμένα» ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Οι ελληνικές κυβερνήσεις, όπως και ο Ερντογάν, αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες σαν «βόμβες», τους κάνουν μπαλάκι μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας. Συνεχίζουν να εφαρμόζουν την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, αποδεχόμενοι το ρόλο του συνοριοφύλακα της Ευρώπης.

Το σκηνικό που επιτρέπει στον Ερντογάν να ασκεί ωμό εκβιασμό με τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές έχει στηθεί από το φθινόπωρο του 2015, όταν οι χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης έκλεισαν τα σύνορά τους. Οι Ευρωπαίοι χαϊδεύουν την Τουρκία ώστε να μην φτάσει το πρόβλημα στην πόρτα τους.

Τώρα που τα πράγματα έχουν δυσκολέψει και οι περιστάσεις είναι έκτακτες, όπως ήταν και το 2015, δοκιμάζονται οι αρχές της δημοκρατίας, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

Υπάρχουν λύσεις και κάθε δημοκρατικός πολίτης πρέπει να τις υποστηρίξει:.

  • Η Ελλάδα υποχρεούται να συμπεριφερθεί σαν δημοκρατικό κράτος που έχει ένα Σύνταγμα που αξιώνει το σεβασμό της ζωής και της αξιοπρέπειας όλων, γηγενών και μη, και την τήρηση των διεθνών συμβάσεων τις οποίες έχει υπογράψει, όπως η σύμβαση της Γενεύης
  • Η Ελλάδα να καταστήσει σαφές σε κάθε τρίτο ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας του 2015 είναι πλέον νεκρή και επομένως να σταματήσει να επιβαρύνει τα νησιά. Να διεθνοποιήσει το ζήτημα αξιοποιώντας τα διεθνή ερείσματα που ακόμα διατηρεί.
  • Να σταματήσει η πρωτόγνωρη ορολογία πολέμου (εισβολή, ασύμμετρη απειλή) πανικοβάλλοντας τον κόσμο και οπλίζοντας τους φανατικούς της ακροδεξιάς.
  • Να δοθεί η δυνατότητα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες να καταγραφούν και να υποβάλουν το αίτημά τους για παροχή ασύλου, ταξιδιωτικά έγγραφα και το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης.
  • Κανένα κλειστό κέντρο κράτησης, κανένα «ανοιχτό» στρατόπεδο συγκέντρωσης, άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων από τη Μόρια, μετεγκατάσταση προς κατάλληλες δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, παροχή στέγης μέσα σε πόλεις και χωριά.

Η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η κανονικοποίηση τους πρέπει να συναντούν αντίσταση όπου κι αν εμφανίζονται, είτε στην Τουρκία είτε στην Ελλάδα είτε όπου αλλού.

Εχθρός μας ο πόλεμος, ο ρατσισμός, η φτώχεια.
Όχι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να συμμετέχουν στην Πορεία Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΜΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 18.30 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ