ΣΕΚΕΣ: “Να πάρουμε όλα τα μέτρα ώστε να παραμείνουμε υγιείς στις θέσεις μας για να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη παροχή του νερού”

Ανακοίνωση Νο 5 • Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Να πάρουμε όλα τα μέτρα ώστε να παραμείνουμε υγιείς στις θέσεις μας
για να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη παροχή του νερού 

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία απέδειξε με δραματικό τρόπο πόσο ζωτικό είναι ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Πόσο εκτός πραγματικότητας οι νεοφιλελεύθερες κορώνες για την “αγορά” που τα ρυθμίζει όλα. Πόσο απάνθρωπες οι μνημονιακές πολιτικές που περιόρισαν τις δαπάνες για την περίθαλψη και όσοι έλεγαν ότι πρέπει να κλείσουν τα… περισσευούμενα νοσοκομεία και καμάρωναν για τις προτάσεις τους να απολυθούν γιατροί γιατί έχουμε περισσότερους από όσους χρειαζόμαστε.

Αλλά τώρα είναι η ώρα της δράσης και όχι της κριτικής.

Βασικό μέλημά μας πρέπει να είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού και η προστασία της υγείας και της ζωής όλων και κυρίως των ευπαθών ομάδων.

Η ΕΥΔΑΠ (διοίκηση και εργαζόμενοι) πρέπει να πάρουμε όλα τα μέτρα για να παραμείνουμε υγιείς στις θέσεις μας ώστε να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη παροχή του νερού σε όλους/ες.

Το νερό αποτελεί το πιο βασικό προς το παρόν τουλάχιστον, όπλο κατά του ιού, μαζί με την κοινωνική απόσταση («μένουμε σπίτι»).

Κατά την γνώμη μας άμεσα απαιτείται:

 1. Η με κάθε τρόπο διασφάλιση της απρόσκοπτης παροχής νερού και αποχέτευσης προς το κοινωνικό σύνολο.
 2. Αυστηρή τήρηση χωρίς όρους, όλων των μέτρων που προστασίας που έχουν επιβληθεί
 3. Εξασφάλιση στους χώρους εργασίας όλων των Μέσων Ατομικής Προστασίας που απαιτούνται.
 4. Προστασία των συναδέλφων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με τη χορήγηση της Άδειας Ειδικού Σκοπού.
 5. Αποχή από την εργασία όσων έχουν εκδηλώσει συμπτώματα, μέχρι να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί από τον ιό.
 6. Κλείσιμο, τώρα, των Περιφερειακών Κέντρων. Υπάρχει η δυνατότητα (χρειάζεται να αναπτυχθεί περαιτέρω) για την εξυπηρέτηση του κοινού από απόσταση (τηλέφωνο, email) και της πληρωμής των λογαριασμών σε άλλα κανάλια πλην των ταμείων της ΕΥΔΑΠ.
 7. Να υπάρξει η προετοιμασία της υποδομής και για εργασία από το σπίτι, όπου και αν χρειαστεί, ώστε να εξασφαλιστεί η αδιάκοπη, καλή και ασφαλής λειτουργία των εγκαταστάσεων ύδρευσης-αποχέτευση, ανεξάρτητα πόσο θα επιδεινωθεί η κατάσταση με τον κορονοϊό. Εννοείται χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις στους όρους στις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
 8. Επανασύνδεση των παροχών ύδρευσης που έχουν διακοπή λόγω οφειλών, μετά από τηλεφωνική αίτηση των ιδιοκτητών.
 9. Πάγωμα των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και της αποστολής επιστολών για τις οφειλές.
 10. Επιτάχυνση των μόνιμων προσλήψεων ώστε να αναλάβουν άμεσα εργασία.
 11. Ενίσχυση όπου χρειάζεται μέσω αναδιοργανώσεων και αναδιατάξεων προσωπικού προς τις υπηρεσιακές μονάδες ύδρευσης- αποχέτευσης που δε μπορούν να σταματήσουν να λειτουργούν ακόμα και αν νοσήσει ή τεθεί σε καραντίνα όλο το προσωπικό.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ

Υ.Γ.- 1: Σύμφωνα με στοιχεία που είχε παρουσιάσει ο ευρωβουλευτής Μάρτιν Σίρντεβαν, από το 2011 έως το 2018 η Κομισιόν ζήτησε 63 φορές από κράτη-μέλη της να μειώσουν τις δαπάνες για την Υγεία ή και να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις στον συγκεκριμένο κλάδο. Από την έρευνά του προκύπτει ότι αυτό ήταν το δεύτερο πιεστικότερο αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης με 105 αιτήματα, ενώ ακολουθούσαν 50 αιτήματα για περικοπές μισθών και 45 για μείωση επιδομάτων σε ανέργους και άτομα με αναπηρία.

Υ.Γ. – 2: Επικροτούμε την απόφαση της Διοίκηση για τη δυνατότητα διεύρυνσης των δικαιούχων της Άδειας Ειδικού Σκοπού, πέραν των προβλεπόμενων στην ΠΝΠ, ώστε να προφυλάξει και τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων. Χρειάζεται να τολμήσει και να προχωρήσει και σε πιο δραστικές αποφάσεις όπως το κλείσιμο των Περιφερειακών Κέντρων.

Υ.Γ. – 3: Η αποκάλυψη των χρόνιων ανεπαρκειών που αποκαλύπτει και θα αποκαλύψει τις επόμενες εβδομάδες, και στην ΕΥΔΑΠ, η κρίση του κορονοϊού, σε υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό, εκσυγχρονισμό διαδικασιών, εισαγωγή νέων τεχνολογιών κ.λ.π. δε μπορεί να γίνει αιτία στείρας κριτικής ή δικαιολογία προσωπικής αποστασιοποίησης και βολής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρατείνεται (εκ νέου) η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων!

Με το άρθρο 72 του ν. 4756/2020 (ΦΕΚ Α 235/26-11-2020) παρατείνεται η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων εργαζομένων, εργοδοτών και συνταξιούχων, μέχρι την 30ή Ιουνίου 2021.

Σύλλογος Μηχανικών: Διαμαρτυρία προς το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ για το νέο Οργανόγραμμα

Με την βεβαιότητα ότι, το συγκεκριμένο οργανόγραμμα θα δυσχεράνει δραματικά την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία της Εταιρείας, ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, να μην υποπέσει στο σφάλμα να εισάγει βεβιασμένα ως θέμα στο Δ.Σ. την ψήφισή του και να το θέσει πρώτα σε συζήτηση με τον Σύλλογο Μηχανικών και όποιους άλλους νομίζουν, προκειμένου, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποφευχθούν προβλήματα νομιμότητας και κανονιστικής συμμόρφωσης.

ΕΣΚ: “Η ΕΥΔΑΠ εν μέσω πανδημίας απειλεί μικροεπαγγελματία με κατάσχεση για χρέη από σπίτι που καταστράφηκε στο σεισμό του 1999!

Το ποσό των 610,82 ευρώ ζητά με εξώδικο η ΕΥΔΑΠ από μικροεπαγγελματία στο Μενίδι, για κατανάλωση νερού σε σπίτι το οποίο καταστράφηκε το Σεπτέμβρη του 1999 από το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ και από τότε δεν κατοικείται!

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: 24ωρη Απεργία  – Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 26 ΝΟΕΜΒΡΗ, δεν εργαζόμαστε με φυσική παρουσία και  τηλεργασία, δηλώνουμε απεργοί και ορθώνουμε τείχος αντίστασης ενάντια στην ανάλγητη και αντεργατική κυβερνητική πολιτική, που εκμεταλλεύεται την πανδημία και φορτώνει τα βάρη στον κόσμο της μισθωτής εργασίας.  

Σωματείο Αποχέτευσης: Συμμετέχουμε στην απεργία της 26 Νοεμβρίου

Το Σωματείο μας αποφάσισε ομόφωνα, να συμμετάσχει στην απεργία που έχει κηρύξει η ΟΜ.Ε ΕΥΔΑΠ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 αντιδρώντας στη πρόθεση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη που επιμένει να καταθέσει νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου, την αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας , που ''φακελώνει'' τα συνδικάτα και προσπαθεί να  τα χειραγωγήσει, με διάφορες μεθόδους. 

Νομοσχέδιο Βρούτση: Καταργούνται το 8ωρο και οι υπερωρίες – Το ευρωπαϊκό κεκτημένο & η 135 διεθνή σύμβασης εργασίας! 

γράφει ο Κώστας Νικολάου, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ • Κρίσιμα ερωτηματικά θέτει ο υπουργός εργασίας κ. Ι. Βρούτσης με το εσπευσμένο νομοσχέδιο (μεσούσης πανδημίας) για τη «Διευθέτηση του Χρόνου Εργασίας».

Σύλλογος Προσωπικού: Στις 26/11 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – Πρέπει ΤΩΡΑ να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση

Επειδή όμως πρέπει τώρα και όχι «αργότερα» να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση που αξιοποιεί την πανδημία και τις περιοριστικές συνθήκες για να περάσει βάρβαρα αντεργατικά μέτρα και να εντείνει την καταστολή, το Σωματείο μας πήρε απόφαση συμμετοχής στην μεγάλη πανεργατική απεργία που ήδη έχει αποφασίσει το ΕΚΑ και δεκάδες δευτεροβάθμια συνδικάτα αλλά στη συνέχεια της απόφασής μας και η ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ. 

Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού: H Διοίκηση να εξασφαλίσει τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό για την τηλεργασία

Καλούμε τη Διοίκηση να εξασφαλίσει άμεσα σε όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο καθεστώς της τηλεργασίας, όλο τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό (laptop ,ακουστικά, τηλέφωνα) και τις απαραίτητες προσβάσεις σε εταιρικές εφαρμογές, ώστε να διευκολύνει τις συνθήκες εργασίας τους.

Mείωση των δαπανών για την Υγεία, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των κονδυλίων κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, την ώρα που αυξάνονται οι δαπάνες για την άμυνα κατά 30%, στα 5,5 δισ. ευρώ ● Δραστικό ψαλίδι και στις δαπάνες για την απασχόληση.

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: Πρόσκληση στη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για διάλογο για τη νέα ΣΣΕ

Αίτηση - Πρόσκληση προς τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για συνάντηση και έναρξη διάλογου για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here