ΣΕΚΕΣ: “Να πάρουμε όλα τα μέτρα ώστε να παραμείνουμε υγιείς στις θέσεις μας για να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη παροχή του νερού”

Ανακοίνωση Νο 5 • Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Να πάρουμε όλα τα μέτρα ώστε να παραμείνουμε υγιείς στις θέσεις μας
για να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη παροχή του νερού 

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία απέδειξε με δραματικό τρόπο πόσο ζωτικό είναι ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Πόσο εκτός πραγματικότητας οι νεοφιλελεύθερες κορώνες για την “αγορά” που τα ρυθμίζει όλα. Πόσο απάνθρωπες οι μνημονιακές πολιτικές που περιόρισαν τις δαπάνες για την περίθαλψη και όσοι έλεγαν ότι πρέπει να κλείσουν τα… περισσευούμενα νοσοκομεία και καμάρωναν για τις προτάσεις τους να απολυθούν γιατροί γιατί έχουμε περισσότερους από όσους χρειαζόμαστε.

Αλλά τώρα είναι η ώρα της δράσης και όχι της κριτικής.

Βασικό μέλημά μας πρέπει να είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού και η προστασία της υγείας και της ζωής όλων και κυρίως των ευπαθών ομάδων.

Η ΕΥΔΑΠ (διοίκηση και εργαζόμενοι) πρέπει να πάρουμε όλα τα μέτρα για να παραμείνουμε υγιείς στις θέσεις μας ώστε να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη παροχή του νερού σε όλους/ες.

Το νερό αποτελεί το πιο βασικό προς το παρόν τουλάχιστον, όπλο κατά του ιού, μαζί με την κοινωνική απόσταση («μένουμε σπίτι»).

Κατά την γνώμη μας άμεσα απαιτείται:

 1. Η με κάθε τρόπο διασφάλιση της απρόσκοπτης παροχής νερού και αποχέτευσης προς το κοινωνικό σύνολο.
 2. Αυστηρή τήρηση χωρίς όρους, όλων των μέτρων που προστασίας που έχουν επιβληθεί
 3. Εξασφάλιση στους χώρους εργασίας όλων των Μέσων Ατομικής Προστασίας που απαιτούνται.
 4. Προστασία των συναδέλφων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με τη χορήγηση της Άδειας Ειδικού Σκοπού.
 5. Αποχή από την εργασία όσων έχουν εκδηλώσει συμπτώματα, μέχρι να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί από τον ιό.
 6. Κλείσιμο, τώρα, των Περιφερειακών Κέντρων. Υπάρχει η δυνατότητα (χρειάζεται να αναπτυχθεί περαιτέρω) για την εξυπηρέτηση του κοινού από απόσταση (τηλέφωνο, email) και της πληρωμής των λογαριασμών σε άλλα κανάλια πλην των ταμείων της ΕΥΔΑΠ.
 7. Να υπάρξει η προετοιμασία της υποδομής και για εργασία από το σπίτι, όπου και αν χρειαστεί, ώστε να εξασφαλιστεί η αδιάκοπη, καλή και ασφαλής λειτουργία των εγκαταστάσεων ύδρευσης-αποχέτευση, ανεξάρτητα πόσο θα επιδεινωθεί η κατάσταση με τον κορονοϊό. Εννοείται χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις στους όρους στις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
 8. Επανασύνδεση των παροχών ύδρευσης που έχουν διακοπή λόγω οφειλών, μετά από τηλεφωνική αίτηση των ιδιοκτητών.
 9. Πάγωμα των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και της αποστολής επιστολών για τις οφειλές.
 10. Επιτάχυνση των μόνιμων προσλήψεων ώστε να αναλάβουν άμεσα εργασία.
 11. Ενίσχυση όπου χρειάζεται μέσω αναδιοργανώσεων και αναδιατάξεων προσωπικού προς τις υπηρεσιακές μονάδες ύδρευσης- αποχέτευσης που δε μπορούν να σταματήσουν να λειτουργούν ακόμα και αν νοσήσει ή τεθεί σε καραντίνα όλο το προσωπικό.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ

Υ.Γ.- 1: Σύμφωνα με στοιχεία που είχε παρουσιάσει ο ευρωβουλευτής Μάρτιν Σίρντεβαν, από το 2011 έως το 2018 η Κομισιόν ζήτησε 63 φορές από κράτη-μέλη της να μειώσουν τις δαπάνες για την Υγεία ή και να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις στον συγκεκριμένο κλάδο. Από την έρευνά του προκύπτει ότι αυτό ήταν το δεύτερο πιεστικότερο αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης με 105 αιτήματα, ενώ ακολουθούσαν 50 αιτήματα για περικοπές μισθών και 45 για μείωση επιδομάτων σε ανέργους και άτομα με αναπηρία.

Υ.Γ. – 2: Επικροτούμε την απόφαση της Διοίκηση για τη δυνατότητα διεύρυνσης των δικαιούχων της Άδειας Ειδικού Σκοπού, πέραν των προβλεπόμενων στην ΠΝΠ, ώστε να προφυλάξει και τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων. Χρειάζεται να τολμήσει και να προχωρήσει και σε πιο δραστικές αποφάσεις όπως το κλείσιμο των Περιφερειακών Κέντρων.

Υ.Γ. – 3: Η αποκάλυψη των χρόνιων ανεπαρκειών που αποκαλύπτει και θα αποκαλύψει τις επόμενες εβδομάδες, και στην ΕΥΔΑΠ, η κρίση του κορονοϊού, σε υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό, εκσυγχρονισμό διαδικασιών, εισαγωγή νέων τεχνολογιών κ.λ.π. δε μπορεί να γίνει αιτία στείρας κριτικής ή δικαιολογία προσωπικής αποστασιοποίησης και βολής.

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here