Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΣΕΚΕΣ: “Οι διατακτικές τροφής, η ΣΣΕ και η αμετροέπεια των κομματαρχών” 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ • Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Οι διατακτικές τροφής, η ΣΣΕ και η αμετροέπεια των κομματαρχών 

Η χορήγηση από το Δ.Σ. της 3ης (για το 2019) δόσης διατακτικών τροφής είναι υποχρέωση της Διοίκησης και όχι «χάρη» προς τους εργαζόμενους. Τα 5 από τα 13 μέλη του Δ.Σ. που καταψήφισαν την εισήγηση στο Δ.Σ. είναι υποχρεωμένα να γνωρίζουν ότι στη σελίδα 28 της Εξαμηνιαίας Οικονομικής Έκθεσης της ΕΥΔΑΠ για το 2019, αναφέρει: «Συσσωρευμένα κέρδη 476.250.000 ευρώ». Είναι τα αδιάθετα κέρδη που διαθέτει σήμερα η ΕΥΔΑΠ. Aυξημένα από το 2009 κατά 140 εκατ. ευρώ αποκλειστικά και μόνο από τη ληστεία των αποδοχών των εργαζομένων τα 10 χρόνια των μνημονίων και της κρίσης για τους πολλούς και της ευμάρειας για τους λίγους (όπως π.χ. ο μέτοχος κ. Paulson που την περίοδο 2014-2018 εισέπραξε… μόνο 15.000.000 ευρώ).

Όσοι έσπευσαν να «ενημερώσουν» για την απόφαση του Δ.Σ. προκειμένου να καρπωθούν από την ικανοποίηση των εργαζομένων για αυτή την παροχή, ας καταλάβουν επιτέλους ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι «ψηφοφόροι» έχουν κρίση και γνωρίζουν ότι τίποτε δεν χαρίζεται.

Ας θυμηθούμε:

Η καθολική αποδοχή των εργαζομένων στο αίτημα της ενσωμάτωσης της ΑΤΑ στους βασικούς μισθούς, η αποφασιστικότητα όσων πιστέψαμε ότι μπορούμε να έχουμε συλλογική διεκδίκηση και επιτυχία (και όχι νέες δικαστικές διευθετήσεις τύπου «Τσάντη») οδήγησαν στην καλύτερη ΣΣΕ που υπογράφτηκε στην Ελλάδα από το 2009 και μετά.

Το ΣΕΚΕΣ αρνήθηκε με σθένος στη διαπραγμάτευση της συμπληρωματικής ΣΣΕ, την πρόταση της διοίκησης Μπενίση για διατακτικές τροφής (και μάλιστα περισσότερα) αντί μισθού. Οι ΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ συμφωνούσαν. Είπαμε τότε: διατακτικές τροφής μόνο πέραν του μισθού.

Γιατί η ΑΚΕ και η ΠΑΣΚΕ που υπέγραφαν από κοινού ΣΣΕ το 2012, το 2015 και το 2018 δεν κατοχύρωναν τις διατακτικές τροφής τότε, παρά βγαίνουν σήμερα σαν απατημένοι σύζυγοι και κατηγορούν αυτούς που κατοχύρωσαν όχι μόνο τις διατακτικές τροφής αλλά και τους μισθούς και όλες τις υπόλοιπες παροχές χωρίς πλαφόν μισθολογικού κόστους και άλλα μνημονιακά;

Γιατί ο κ. Αγγελάκης που ανησυχεί πόσο γρήγορα θα βγει η εθελουσία δε μας λέει οι μέλλοντες συνταξιούχοι τι εφάπαξ θα έπαιρναν χωρίς τη συμπληρωματική ΣΣΕ και τι θα πάρουν τώρα.

Η ΑΚΕ και οι φρέσκοι σύμμαχοί (ΠΑΣΚΕ) ή συνοδοιπόροι της (ΕΣΚ) όταν λένε ότι ήθελαν τις διατακτικές τροφής στη σύμβαση δεν λένε πως εννοούσαν διατακτικές τροφής στη ΣΣΕ αντί των αυξήσεων που πήραμε και όχι πέραν των αυξήσεων. 

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, όλοι πλέον μπορούν να συγκρίνουν το σήμερα με το παρελθόν. Τις σημερινές αποδοχές τους με αυτές του 2018, του 2011 και του 2009. Όσοι επί σειρά ετών φωτογραφίζονταν πλάι στους Διοικούντες (2012, 2015, 2018) υπογράφοντας συμβάσεις 0+0%, δεν μπορούν να παρουσιάσουν μία (1) σύμβαση που να είναι καλύτερη, ή έστω ισάξια, με τη συμπληρωματική ΣΣΕ που υπογράφτηκε στην ΕΥΔΑΠ.

Αντί να λοιδορούν τη ΣΣΕ που υπογράφτηκε στην ΕΥΔΑΠ, ας μας πουν σε ποια Ομοσπονδία πανελλαδικά που «ελέγχουν» ΑΚΕ (Ενότητα), ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΚΕ υπέγραψαν καλύτερη ΣΣΕ; Δεν μας λένε γιατί απλά δεν υπάρχει.

Τίποτα δεν είναι δεδομένο στους καιρούς που ζούμε. Γιατί οι εργοδότες (έχοντας μαζί τους το κράτος) πιο εύκολα αυξάνουν τα κέρδη τους περικόβοντας τις αποδοχές και τα δικαιώματα των εργαζομένων, παρά επενδύοντας σε τεχνολογία και αύξηση της παραγωγικότητας. Αλλά και γιατί η πλειοψηφία των συνδικαλιστικών παρατάξεων «επενδύει» σε παραταξιακό φανατισμό κα περιχαράκωση, παρά στην αλληλεγγύη και την αγωνιστική ενότητα των εργαζομένων.

Πρέπει να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση για τη διασφάλιση και διεύρυνση των συμφερόντων και δικαιωμάτων μας. Εμείς οι ίδιοι. Και όχι κάποιοι άλλοι, που σε κάποια γραφεία «φροντίζουν» την… εκπροσώπησή  μας.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΥ «ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ»

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ