Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΣΕΚΕΣ: Τα εκλογικά αποτελέσματα και το συνδικαλιστικό κίνημα της ΕΥΔΑΠ

Ανακοίνωση Νο 12  •  Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Τα εκλογικά αποτελέσματα και το συνδικαλιστικό κίνημα της ΕΥΔΑΠ

Μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση

“Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν υποταχτείτε.
Υποταχτήκαμε και βρήκαμε τη στάχτη.
Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν αγαπήσετε.
Αγαπήσαμε και βρήκαμε τη στάχτη.
Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν εγκαταλείψετε τη ζωή σας.
Εγκαταλείψαμε τη ζωή μας και βρήκαμε τη στάχτη…
Βρήκαμε τη στάχτη. Μένει να ξαναβρούμε τη ζωή μας, τώρα που δεν έχουμε πια τίποτα. Φαντάζομαι εκείνος που θα ξαναβρεί τη ζωή, έξω από τόσα χαρτιά, τόσα συναισθήματα, τόσες διαμάχες και τόσες διδασκαλίες, θα είναι κάποιος σαν εμάς, μόνο λιγάκι πιο σκληρός στη μνήμη.”

Γιώργος Σεφέρης, Τετράδιο γυμνασμάτων: 1928-1937

Τα αποτελέσματα των τριών εκλογικών αναμετρήσεων (ΔΣ ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΕ, ΟΜΕ) διαμορφώνουν ένα νέο συνδικαλιστικό τοπίο στην ΕΥΔΑΠ. Η καταλυτική παρουσία του ΣΕΚΕΣ εντός και εκτός ΕΥΔΑΠ στο προηγούμενο διάστημα, κυρίως μετά το 2015, δεν εκφράστηκε στις κάλπες για το Δ.Σ και την ΕΥΑΕ, όπως αυτό έγινε για το Δ.Σ. της ΟΜΕ

Οι εκλογικές συνθήκες που διαμόρφωσε το κομματικό, πελατειακό, κυβερνητικό και εργοδοτικό κατεστημένο, μπορεί να απέδωσε πρόσκαιρα εκλογικά οφέλη, αλλά δεν κατάφερε να μειώσει την διάθεση των εργαζομένων να αγωνιστεί για το δημόσιο νερό,  διαφάνεια, χρηστή διαχείριση των κοινών και συλλογικών υποθέσεων.

Το ΣΕΚΕΣ παραμένει ο ισχυρός πόλος στην ΕΥΔΑΠ και στην κοινωνία, στο κίνημα του δημόσιου Νερού. Θα συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερη διάθεση τον αγώνα για κατοχύρωση της απρόσκοπτης πρόσβασης όλων στο πόσιμο νερό, για να μην μπει η ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο για να μην ιδιωτικοποιηθεί ακόμα και το Νερό.

Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους που στήριξαν το ψηφοδέλτιο «ΣΕΚΕΣ – Ανυπότακτοι για τα εργατικά συμφέροντα και το δημόσιο νερό», όλους τους εργαζόμενους που ανεξαρτήτως ψήφου, στηρίζουν το ΣΕΚΕΣ και τον αγώνα για το δημόσιο Νερό και τη δημόσια ΕΥΔΑΠ.

Θα επαναλαμβάνουμε μονότονα, με λόγια και πράξεις, μέχρι να το εμπεδώσουν πλήρως, «θεσμοί», κυβέρνηση, διοίκηση και ιδιωτικά συμφέροντα: Το κίνημα του δημόσιου Νερού όπου έδωσε τον αγώνα, κέρδισε.  Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ, σε στενή συμμαχία με την κοινωνία, θα δώσουμε ενωμένοι τον αγώνα και  θα νικήσουμε.

ΦΩΝΑΖΕΙ Ο «ΚΛΕΦΤΗΣ» ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΒΗΘΕΙ Ο ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ;

Δυσάρεστα αποκαλυπτική η πρώτη μετεκλογική ανακοίνωση της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ. Αν και προεκλογικά αρνιόταν πεισματικά να απαντήσει για το Υπερταμείο, τα αποθεματικά, την εργολαβία του ΚΕΛ Ψυττάλειας κ.α., μετεκλογικά ανακάλυψε ότι υπάρχει αντίπαλος και αυτός είναι το… ΣΕΚΕΣ, εκφράζοντας την επινίκια χαρά της για το… χαμηλό του ποσοστό. Φανταζόμαστε ότι την ίδια χαρά θα αισθάνθηκαν ο κ. Μπενίσης, το ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Πώλσον, οι εργολάβοι και άλλες «προοοδευτικές» και «εκσυγχρονιστικές» δυνάμεις.

Για τη Συμμαχία δεν υπάρχουν διοίκηση, κυβέρνηση, δανειστές, παρά μόνο ΣΕΚΕΣ. Η ίδια σιωπή για τις ατομικές συμβάσεις που ψηφίζει το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ για πρώτη φορά και θα τις βρούμε μπροστά μας αργότερα, κουβέντα για την απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, για διακοπές υδροδότησης.

Η παράταξη που αυτοανακηρύσσεται, με αυθεντική παλαιοπασοκική ορολογία, «ως σταθερός πυλώνας και απόλυτος ρυθμιστής των εξελίξεων» και «ως η  μεγαλύτερη Προοδευτική Παράταξη της ΕΥΔΑΠ», αφιερώνει την πρώτη μετεκλογική της ανακοίνωση, σχεδόν στο σύνολό της στο ΣΕΚΕΣ. Χαρακτηρίζει το ΣΕΚΕΣ «ως  δύναμη του παρελθόντος»; Δηλαδή; Παρελθόν οι αγώνες κατά της ιδιωτικοποίησης; Παρελθόν οι δεκάδες συγκεντρώσεις με κοινωνικούς φορείς και συλλογικότητες; Παρελθόν η Πανελλαδική Συμμαχία για το νερό; Παρελθόν η προσφυγή κατά της λεηλασίας των αποθεματικών της ΕΥΔΑΠ; Παρελθόν η ανιδιοτελής αγωνιστική προσφορά; Και το «μέλλον», το «νέο», ποια είναι; Ο εναγκαλισμός με τη διοίκηση; Το ξέπλυμα της κυβερνητικής πολιτικής της διαιώνισης των μνημονίων μέχρι το 2060; Οι ωμοί εκβιασμοί αντιπροσώπων;

Αντιπαρερχόμαστε τα φαιδρά για «μνημόνιο συνεργασίας με ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ», μιας και είναι σαφές ότι το γαρ πολύ της θλίψεως (γιατί το ΣΕΚΕΣ πήρε δύο παραπάνω έδρες στο ΔΣ της ΟΜΕ ) γεννά παραφροσύνη. Όμως ο εκφυλισμός της συνεδριακής διαδικασίας, ποιας συνεργασίας αποτέλεσμα ήταν;

Ύμνος στη δημοκρατία και στην ελευθερία της βούλησης η «προοδευτική» και «ανανεωτική» αλα καρτ ηθική! Ενώ η Συμμαχία προσεταιρίστηκε εκλέκτορες που σε κανένα σωματείο δεν εξελέγησαν με τη σημαία της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, (είχε μάλιστα εκλέκτορα που είχε εκλεγεί με το ΣΕΚΕΣ, αλλά δεν παρέδωσε την έδρα ως όφειλε) κατηγορεί με θρασύτητα όσους επέλεξαν να παραμείνουν σταθεροί στις επιλογές που είχαν κάνει και στα σωματεία τους.

Συκοφαντούν το ΣΕΚΕΣ ότι κατεύθυνε (κρίνουν εξ ιδίων) εκλέκτορές του να ψηφίσουν τον «ανιδιοτελή Βαγγέλη» στη ΓΣΕΕ. Αδιαφορώντας για την αμείλικτη αλήθεια των αριθμών, ξέχασαν ότι ο συνάδελφος Αλεξανδράκης εξελέγη στη ΓΣΕΕ με ψήφο στελέχους της ΔΑΚΕ, ο οποίος μάλιστα το δήλωσε και δημόσια. Μήπως όμως αυτή είναι μια προοδευτική ψήφος γιατί εντάσσεται στη μεγάλη συμμαχία της Αποχέτευσης ή στην άλλη μεγάλη ΣΥΜΜΑΧΙΑ που προαναγγέλλουν με την «ακηδεμόνευτη» ΑΚΕ;

Συνάδελφοι συντάκτες της ανακοίνωσης της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, αποκαλύψατε αυτό που με μεγάλη προσπάθεια κρύβατε στην προεκλογική περίοδο. Δεν είναι ο εχθρός σας η ιδιωτικοποίηση και η εργολαβοποίηση, αλλά το… ΣΕΚΕΣ.  Ο ξαφνικός έρωτας για τον συνάδελφο Αγγελάκη («… ακηδεμόνευτη και διεκδικητική πορεία που θα έχει ως εκφραστές τις δυο μεγάλες συνδικαλιστικές δυνάμεις που αναδύθηκαν από τις εκλογικές διαδικασίες») προετοιμάζει την μεγάλη κεντροαριστερή συναίνεση στις «αριστερο»-δεξιές κυβερνήσεις διατήρησης των μνημονίων.

Συνάδελφοι συντάκτες της ανακοίνωσης της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, τα εκλογικά αποτελέσματα έστειλαν πολλαπλά μηνύματα. Όποιος δεν τα ερμηνεύσει σωστά θα βρεθεί προ εκπλήξεων. Αντί για διχαστικές ανακοινώσεις οφείλετε από τις νέες σας θέσεις να εργαστείτε για την ενότητα όλων των εργαζομένων (και όχι μόνο όσων σας ψήφισαν) για να αντιμετωπίσουμε την καταιγίδα που έρχεται. Αν βέβαια αυτό επιθυμείτε…

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ PDF 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ