Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Σωματείο Αποχέτευσης: “Ακύρωση καμερών βιντεοσκόπησης”

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΕΥΔΑΠ

Αθήνα, 28 Μαρτίου 2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφισσες, -οι

Το Σωματείο μας, με τη σοβαρότητα και την αγωνιστική συνέπεια που το διακρίνει διαχρονικά, παρεμβαίνει σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ.

Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2023 αντέδρασε δυναμικά όταν εκδηλώθηκαν οι προθέσεις της Γενικής Διευθύντριας Ανθρωπίνου Δυναμικού να τοποθετήσει παρότι δεν υποχρεούται από το νόμο, στους χώρους εργασίας ηλεκτρονικό – ψηφιακό μηχανισμό σήμανσης για τον έλεγχο τήρησης ωραρίου εργασίας που θα συμπεριλάμβανε και κλειστό κύκλωμα οπτικής καταγραφής (κάμερες βιντεοσκόπησης) αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ.

Το Σωματείο μας ήταν το μόνο που προχώρησε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες με αποτέλεσμα να ανασταλούν προσωρινά οι εργασίες τοποθέτησης των μηχανισμών ελέγχου ωραρίου και να ακυρωθεί η τοποθέτηση καμερών.

Τις θέσεις μας ενάντια στην τοποθέτηση συστημάτων τήρησης και ελέγχου του ωραρίου έρχεται να επιβεβαιώσει και η απόφαση να μην τοποθετηθούν ανάλογα συστήματα στην ΕΥΑΘ (δλδ μιας εταιρείας που διέπεται από αντίστοιχο νομικό πλαίσιο με την ΕΥΔΑΠ) και αποκαλύπτει τη σκοπιμότητα της Διοίκησης.

Δεν εφησυχάζουμε και καλούμε τους εργαζόμενους να σταθούν δίπλα μας σε αυτήν την προσπάθεια.

Τέλος, καλούμε την ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ να κατανοήσει το βάρος την θεσμικής θέσης που κατέχει, να βγει μπροστά για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, να πάψει να σέρνεται από τις εξελίξεις και να προσπαθεί να καπηλευθεί αγώνες που δεν έδωσε όπως έκανε με το τελευταίο δελτίο τύπου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                  Ο Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Ραντίτσας                              Κώστας Μαρινάκης

 

ΥΓ. Κοινοποιούμε την επιστολή της παρέμβασης μας προς τη διοίκηση από τις 04.01.24 και την παρέμβαση μας στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στις 16.12.23.

Αθήνα, Πέμπτη 04 Ιανουαρίου 2024

Προς : Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων ΕΥΔΑΠ κα. Μ. Αλμπούρα.

Θέμα : Τοποθέτηση ηλεκτρονικού – ψηφιακού μηχανισμού σήμανσης για τον έλεγχο τήρησης ωραρίου εργασίας που θα συμπεριλαμβάνει κλειστό κύκλωμα οπτικής καταγραφής.

Κα Αλμπούρα,

Ενημερωθήκαμε, ότι η εταιρεία μας προτίθεται να τοποθετήσει στους χώρους εργασίας ηλεκτρονικό – ψηφιακό μηχανισμό σήμανσης για τον έλεγχο τήρησης ωραρίου εργασίας που θα συμπεριλαμβάνει κλειστό κύκλωμα οπτικής καταγραφής (κάμερες βιντεοσκόπησης).

Το σωματείο μας, απηύθυνε σχετικό ερώτημα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων στις 16.12.2023 η οποία μας συνέστησε τα εξής: «Σκόπιμο είναι να απευθυνθείτε στον εργοδότη σας, ζητώντας ενημέρωση ως Σωματείο (βλ. αρ. 27 παρ. 7 ν. 4624/2019) ή/και ασκώντας τα εκ του ΓΚΠΔ δικαιώματά σας (ατομικά, ως υποκείμενα δεδομένων).»

Για τις επόμενες ενέργειες μας, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε:

  1. Για τις προθέσεις της διοίκησης σύμφωνα με την παραπάνω σύσταση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων.
  2. Αν ο ηλεκτρονικός – ψηφιακός μηχανισμός σήμανσης και το κλειστό κύκλωμα οπτικής καταγραφής, αποτελούν τα μόνα και ηπιότερα μέσα για τον έλεγχο τήρησης ωραρίου εργασίας.
  3. Αν έχει γνωστοποιηθεί στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος οπτικής καταγραφής.

Σύμφωνα με το ν. 4624/2019, δεν επιτρέπεται να συλλέγονται δεδομένα μέσω κλειστού κυκλώματος οπτικής καταγραφής για να χρησιμοποιηθούν ως κριτήριο για την αξιολόγηση της αποδοτικότητας των εργαζομένων.

Με δεδομένα ότι, οι κάμερες θα εγκατασταθούν σε χώρους που εργάζεται το προσωπικό, δεν είναι προσβάσιμοι σε πελάτες και δεν τίθεται κανένα ζήτημα προστασίας προσώπων ή και αγαθών. Κατά την εκτίμηση μας, η καταγραφή σε βίντεο έχει στόχο την παρακολούθηση των εργαζομένων από τον εργοδότη για να αξιολογεί την αποδοτικότητα τους μέσω της τήρησης του ωραρίου και του τρόπου που αυτοί κινούνται στο χώρο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, σας δηλώνουμε ότι σωματείο μας επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμα των μελών μας που πηγάζει από την ισχύουσα νομοθεσία καθώς και από τον ΓΚΠΔ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                           Ο  Γεν. Γραμματέας

 Γιώργος Ραντίτσας                          Κώστας Μαρινάκης

Κοινοποίηση:

  • Πρόεδρο Δ.Σ Ε.ΥΔ.Α.Π. κ. Γ. Στεργίου
  • Διευθύνοντα Σύμβουλο Ε.ΥΔ.Α.Π. κ. Χ. Σαχίνη
  • Γενική Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού κα. Αικ. Βλαστάρη

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ